szponzorált tartalom

2019.05.08. 00:01

Toplista: ezek a megyék tesznek félre legtöbbet nyugdíjra

A Grantis országos toplistájából kiderül, hogy a megtakarítók mely magyarországi megyékben készülnek leginkább a nyugdíjas éveikre, és hogy mennyi adóvisszatérítésre számíthatnak az államtól.

A Grantis pénzügyi tanácsadó cég az 1000 főből álló országos mintája alapján megvizsgálta, mennyi pénzt tettek félre nyugdíj-előtakarékosság céljából az emberek az ország egyes megyéiben a 2018-as év során. A magyarországi átlag havi 20.600 forint, azaz országos szinten ennyi megtakarítással egészítették ki a jövőbeli állami nyugdíjukat a magyarok. Megyei szintén már nagyobb eltéréseket látunk az erre fordított összeg nagyságában.

Nyolc megye volt az országos átlag alatt, köztük is Csongrád megye zárt az utolsó helyen havi 17.000 forinttal. Meglepő, de az ország legmagasabb jövedelmi átlagát magáénak tudó Budapest csak harmadik lett az országos ranglistán 22.900 forinttal. A fővárost Szabolcs-Szatmár-Bereg (23.600 Ft) és Fejér megye (23.100 Ft) előzte meg. Baranya megye a listában a 6. helyet érte el havi 22.400 forinttal. A lista első és utolsó helyezettje között 6600 forint különbség van, ami jól mutatja az eltéréseket a megtakarítási hajlandóságban.

„Az átlagfizetés 10%-át érdemes félretenni nyugdíj-előtakarékossági célokra” – mondta el Balogh Zoltán, a Grantis megtakarítási szakértője. „Ebből a kritériumból kiindulva ezek a megtakarítási összegek többé-kevésbé megfelelőnek mondhatók, tekintve, hogy 219.400 forint a nettó átlagkereset” – tette hozzá a szakértő.

A nyugdíj-előtakarékosságoknak három fajtája van Magyarországon: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Mindhárom mellé adókedvezmény jár: az éves befizetések 20%-át lehet visszaigényelni a személyi jövedelemadóból 100-150 ezer forintos értékhatárig.

Ez alapján kiszámolható, hogy országos szinten 49.400 forinttal gyarapodik majd a megtakarítók nyugdíjszámlája az állam jóvoltából, miután az szja-bevallás során visszaigényelték a nekik járó összeget. Természetesen megyei szinten itt is eltérések vannak: akik többet takarítottak meg, több adókedvezményben részesülhetnek. Míg Csongrádon csak 40.700 forintot, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már 56.600 forintot igényelhetnek vissza a nyugdíjra gyűjtők. A Baranya megyei megtakarítók 53.700 forinttal lehetnek gazdagabbak.

A Grantis egy nyugdíj-előtakarékossági kalkulátorral is készült: a megtakarításban gondolkodók kiszámolhatják, mennyi pénzzel gyarapíthatják a jövőbeli állami nyugdíjukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában