Hirdetés

2021.10.19. 10:23

Tovább folytatódhatnak a fejlesztések Villányban, pályázik az önkormányzat

Átadták a Kikerics Óvodában zajló fejlesztések eredményeként megvalósuló beruházásokat. A településen elültettek az Országfásítási Programnak köszönhetően kapott harminc magas kőrist. Megrendezték a nagy hagyományokkal rendelkező 33. Villányi Vörösbor Napokat, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak, és a közeljövőben két új projektet is szeretne megvalósítani a villányi önkormányzat.

Zs. K.

Október 6-án elültették azt a harminc magas kőrist, melyet a Országfásítási Program keretén belül kapott a város. Az ültetésnél jelen volt Mayer István, Villány polgármestere is, mivel fontosnak tartja, hogy tevékenyen részt vegyen a város életében. Mint elmondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja a programot, hiszen a település vezetőségének célja is az, hogy minél több fa és zöld növény gazdagítsa a város összképét, tisztítsa a levegőjét. Kellemes és szép környezetet biztosítva ezzel az itt élők számára. Kiemelte, hogy a jövőben is megragadnak minden olyan lehetőséget, mely ezt a célt szolgálja.

Hivatalosan is átadták a Kikerics Óvodánál a beruházást. Szabadtéri foglalkoztató­terasz épült, emellett egy kültéri fedett étkezővel és egy ivókúttal is gazdagodott az udvar, és megújult az intézmény nagy kapuja is. A többcélú fejlesztő beruházásra az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében nyert több mint 8 millió forint támogatást.

A korábbi pályázatok, beruházások folyamatos figyelemmel kísérése mellett újakat is benyújtott a villányi önkormányzat, melyek elbírálás alatt vannak. A Vidékfejlesztési Program (VP6-7.2.1.1-21) „Külterületi helyi utak fejlesztése” című projekt elnyerése esetén közel 750 méter útburkolat újulhatna meg Villányban. A beruházás teljes költsége 313.227.573 Ft lenne, és két önkormányzati tulajdonú külterületi útszakaszt érint a fejlesztés. Az egyik jelenleg földút, melyet hét méter szélességben szeretnének leaszfaltozni, stabilizált padkát és profilozott árkot készíttetni. A másik egybefüggő szakasz nagyrészt betonba rakott terméskő burkolatú, illetve aszfalt- és betonburkolat. Ezt 3 méter szélességben szeretnék aszfaltburkolattal felújítani. Ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, sok előkészítő munka szükséges még. A város vezetése mégis bízik abban, hogy sikeres lesz a pályázatuk, és hamarosan elkezdődhet a beruházás.

Mayer István polgármester fontosnak tartja, hogy Villány mindig szép, tiszta, rendezett összképet mutasson és egy kellemes, nyugodt környezetet biztosítson az itt élők, valamint az idelátogatók számára. Hogy szeressenek itt lakni és idejönni kikapcsolódni. Többek között ezért nyújtottak be pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű hulladékfelszámolási projekt I. ütemére. Pozitív elbírálás esetén sor kerülhet a településen illegálisan lerakott hulladék elszállítására, összegyűjtésére, deponálására és ártalmatlanítására.

Rajzpályázat is kapcsolódik a támogatott projekthez

Rajzpályázatot hirdetett az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-2.1.3-16-BA1-2017-00012) „Csapadékvíz okozta problémák kezelése Villányban, a Szent István utcában” elnevezésű projekt keretében. A pályázat célja az volt, hogy az alkotók bemutassák, miért fontos a csapadékvíz az élőlények számára, milyen károkat tud okozni a hirtelen le­zúduló nagy mennyiségű víz, és mire hasznosítható az összegyűjtött csapadékvíz. A pályaműveket október 18-a éjfélig nyújthattak be a résztvevők. A beérkezett pályaműveket háromtagú zsűri értékeli majd, és az első tízet az önkormányzat értékes ajándékokkal jutalmazza. A pályaműveket pedig a város hivatalos oldalán teszik közzé, a díjátadásra október 28- án 17 órakor kerül sor a villányi Rendezvénytéren. A rajzpályázatra a Villányban lakó vagy a villányi általános iskolába járó tanulók jelentkezhettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában