Hallgassa élőben!

Továbbra is töretlenül fejlődik Beremend

A 2020-as évben, s idén sem álltak le a beruházásokkal, pályázatok benyújtásával Beremenden. Több jelentős projekt készült el, melyek egytől egyig a helyieket szolgálják. Theisz Ferenc polgármester ezeket ismertette.

A Magyar Falu Programban nyert 30 millió forint támogatásból tavaly tavasszal készült el az óvoda felújítása. Megépült a kültéri sportpark, elkészült a konditerem. Idén év elején átadták a tornatermet és a könyvtárat, ami energetikai szempontból újult meg. A bölcsődét teljes mértékben felújították. Ezek voltak a főbb tavalyi beruházások, ám emellett hidakat és járdákat is felújítottak. A bölcsőde kapcsán a kormány jóváhagyta a település kérelmét, mintegy 31,8 millió forinttal növelték a támogatást.

A hétvégén derült ki, hogy pozitív elbírálásban részesült a település egy Belügyminisztérium által kiírt pályázaton, melynek köszönhetően közel 10 millió forintot nyertek járdaépítésre. Ehhez az összeghez az önkormányzat még hozzátesz saját forrást, így mintegy 20 millió forintról beszélhetünk. A megvalósítás már folyamatban van, s a járdán kívül padok és kandeláberek is kerülnek a helyszínre. Csütörtök délelőtt adták át a településen a Magyar Falu Program kapcsán nyert 15 millió forint értékű fűnyírótraktort, mely önjáró, négykerék-meghajtású, fülkés, klímás. Alkalmas a közterületek megfelelő kezelésére, igényes települési környezet kialakítására.
A civil szervezeten keresztül pályáztak egy autóra, melyet közösen használnak. Valamint a Beremend Sport Kft. jelentős összeget nyert egy kisbuszra, melyhez még az önkormányzat önerőt is biztosított, így meg tudták vásárolni a vadonatúj járművet.

Theisz Ferenc polgármestertől azt is megtudtuk, hogy számos további, már beadott, ám még elbírálásra váró pályázattal rendelkeznek. Így például a ravatalozó felújítására pályáztak, vagy a „Novi Sad” út fejlesztésére. Ezen kívül szeretnének még az óvodába kültéri játékokat, valamint a rendelőbe orvosi eszközöket is. Ezen pályázatok eredményeit már nagyon várják.

Emellett a Belügyminisztérium Gazdaságélénkítő Programjára is beadtak egy projektötletet, s hamarosan ennek is megjön az eredménye. Ha nyernek, az iparterületükön egy 500 négyzetméteres csarnokot építenének és beindulhatna az ipari park. Számos környékbeli vállalkozó szeretne ide betelepülni, s munkahelyeket teremtenének.

Várossá válhat

Beremend indult a várossá váláshoz kapcsolódó pályázaton is. Dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a településnek minden esélye megvan a várossá válásra.
– A település már most is rendelkezik minden alapvető infrastruktúrával – fogalmazott. – A bölcsődétől az általános iskoláig korszerű intézményekkel rendelkezik. S az összes intézményük úgy van kalibrálva, hogy nem csak helyi, hanem térségi érdekeket is szolgálnak. Beremend egy térségközpont, önjáró, mértékadó település, a helyi gazdaság bevételei által a község a saját lábán áll.

Tele van a nyári programnaptáruk

A tavaly nyári szezon Beremenden is programok nélkül telt el. Az enyhítéseknek köszönhetően azonban idén már szervezhetnek különböző színvonalas eseményeket a nagyközségben is.

Június 17-én 20 órakor a Pécsi Nemzeti Színház előadásában tekinthetnek meg az érdeklődők egy musical-operett estet a Varga Dezső Sportcentrumban. Majd június 26-án szombaton ugyanitt megrendezik a Családi Sportnapot, Gyermeknappal összekötve. Egy héttel később, július 3-án rendezik a sokak által kedvelt Beach Party-t a Beremendi Strandfürdőben. Július 24-én Egészségnap lesz a Beremendi Rendezvényteremben.
Az augusztus is eseménydúsan zajlik majd, 3–7-e között lesz ugyanis a 14. Ördögkatlan Fesztivál Beremend egész területén. Augusztus 14-én Nemzetiségi napot tartanak a beremendi kovácsműhelyben. Szeptember 25-én pedig egy különleges rendezvénnyel készülnek. Ekkor rendezik meg első alkalommal a Beremendiek Napját. A tervek szerint Cserháti Zsuzsa és Szécsi Pál dalokból állítanak össze egy estet, s családi valamint gyermekprogramokkal is készülnek.

Százszázalékos lesz a lefedettség a szennyvízelvezetés vonatkozásában

Örvendetes hír, hogy néhány napja lépett hatályba a kivitelezési szerződése a szennyvízberuházásnak, így bruttó 2 milliárd 247 millió forintból egy új teleppel bővíthetnek. Ennek eredményeként a jövőben Püspökbóly településrész is be lesz csatornázva. Így tehát 2023 második felére százszázalékos lefedettségű lesz Beremend a szennyvízelvezetés szempontjából.
Dr. Hargitai János ország­gyűlési képviselő ennek kapcsán a helyszínen kifejtette, európai uniós követelmény volt eddig is, hogy a 2000 főnél nagyobb települések szennyvízhálózattal legyenek ellátva.
– Az elkövetkezendő időszakban nagyságrendekkel több forrás lesz arra is, hogy a 2000 főnél kisebb települések is szennyvízrendszerekhez jussanak – mondta a politikus. – Azt gondolom, hogy Beremend tekintetében jó dolog volt, hogy megpályázták a szennyvíztelep bővítését, korszerűsítését. A település ezzel látványos, s alapvetően fontos szolgáltatáshoz fog hozzájutni, ami hosszú távon meghatározza az emberek, se ezzel együtt a település életét is.

A település vezetői

A 2500 lakosú nagyközség polgármestere Theisz Ferenc. Alpolgármester: Monostoriné Mellár Orsolya. A képviselő-testület további tagjai: Apró László, Böbék Lajos, Gősi László, Feriencsik Árpád, Kondor Zsolt. Jegyző: dr. Vajda János.
Beremendi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat: Kölczéné Sztévics Judit Anna (elnök, Horvát Szövetség), Kalmár Istvánné (Horvát Szövetség), Orsokics István (Horvát Szövetség). Beremendi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója: Tekauer Aranka. A bölcsőde vezetője: Herceg Csabáné. A Napsugár Óvoda vezetője: Sziliné Németh Tímea. Az Idősek Szociális Otthonának vezetője: Horváthné Horváth Ildikó.
Az Alapszolgáltatási Központ vezetője: Kelemen Anita. A Közművelődési és Iskolai Könyvtár vezetője: Benedek Sándor. A konyha vezetője: Karl Zoltán. Mezőőr: Halász Ferenc. Háziorvosok: dr. Peitl Emőke, dr. Meszlényi Mónika, fogorvos: dr. Baumholzer Judit. Védőnő: Gyimesi Beatrix. Plébános: Benchea Celestin. Református lelkész: Balogh László. A Beremendi Rendőrőrs vezetője: Kondor Attila. A Postahivatal vezetője Gerle Attiláné.
A Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal címe: 7827 Beremend, Szabadság tér 1. Telefonszáma: 36-72/574-920. Honlap: beremend.hu

Hozzászólások

rohanás a halálba
police.hu
Négy halott az M6-oson: migránsokat vihetett az ámokfutó
Az esettel kapcsolatban embercsempészés bűntett gyanúja is felmerült, melyet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága jelenleg is vizsgál.
telepítenek / 3 órája
Agrárminisztérium: fejlesztik a városi és települési erdőket
A fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt.
Gyász
"Szeretet és jóság voltál, Családért éltél haltál, Nagyon fáj a szívünk érted, Őrizzük drága Emléked." A Sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk, hogy drága édesanyám, szeretett anyósom, nagymamánk, dédikénk, sógornőnk, nászasszonyom és kedves rokonunk GRUBER JÁNOSNÉ Németh Anna nagyárpádi lakos, a Pécsi Húsipari Vállalat volt dolgozója 86 éves korában csendesen megtért Teremtőjéhez. Temetése 2021. július 27-én, a 13.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük azoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Szerető társam a földi létben MAJOR JÁNOS egy éve költözött Isten örök fényességébe. Drága lelkéért megemlékező misét tartunk 2021. július 31-én 18.30 órakor a harkányi templomban. Te aki olvasod, mondj imát érte!
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk KALAPOS JÓZSEFNÉ Diószegi Erzsébet 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 26-án 14 órakor lesz a majsi református temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH BÉLÁNÉ Lipóczki Erzsébet 90 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. július 27-én 12.30 órakor lesz a hásságyi temetőben. A gyászoló család
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, Nem hagytál itt minket, csak álmodni mentél. Szívünkben itt él emléked örökre, Ha látni akarunk, felnézünk az égre. Csillagok útján utazol tovább, Ott várj ránk, ha a mi időnk is lejár." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédink JAKAB FERENC 92 éves korában elhunyt. Kérésének megfelelően szűk családi körben búcsúztunk tőle. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. DERKÁCS JÁNOS a Riner Bádogosipari cégcsoport alapítója elhunyt. Temetése 2021. július 26-án 10 órakor lesz a szigetvári Turbéki temetőben. Emlékét megőrizzük! A gyászoló család
"Hosszú volt az út, mely véget ért, beteg szíve örök pihenőre tért." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS FERENC volt magyarürögi lakos 91 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. július 28-án a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz az ürögi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászolják: felesége, fiai, menyei, unokái
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÁM JÁNOS életének 86. évében, 2021. június 3-án elhunyt. Temetése 2021. július 30-án a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően, 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapám, testvérem FRIEDSZÁM JÓZSEF 85. életévében elhunyt. Temetése 2021. július 26-án 13.30 órakor lesz a romonyai temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyám, mamikám, dédikém, anyósom BECK BÉLÁNÉ Kraft Erzsébet életének 96. évében elhunyt. Kívánsága szerint szűk családi körben örök nyugalomra helyeztük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH LÁSZLÓ MIHÁLY az V-ös ÉPFU volt dolgozója 71 éves korában hosszan tartó betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 23-án 14 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Gyászoló szerettei
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy TÓTHNÉ GÁL ÉVA a Magyar Posta 1 sz. hivatal volt dolgozója 62 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Szentmisét 2021. július 25-én, reggel 8 órakor tartunk a Szent Erzsébet kertvárosi templomban. Örök nyugalomba helyezése később lesz a szülőfalujában. Gyászoló szerettei
Értesítjük a kedves rokonokat, barátokat, ismerősöket, hogy drága szerettünket CSOKONA IMRÉNÉT Bacsi Margit 2021. július 23-án 15 órakor kísérjük utolsó útjára a kisdéri temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk MISKOLCI SÁNDORNÉ 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 22-én 10 órakor lesz a Szentlőrinci temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSOBÁN JÁNOSNÉ Kollár Mária 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 23-án 11 órakor lesz a kátolyi temetőben. Előtte gyászmise 10.15 órakor a kátolyi templomban. A gyászoló család