szponzorált tartalom

2021.02.19. 09:28

Turisztikai kerékpárút-fejlesztés a Bőközben

A projekt keretében megvalósult turisztikai kerékpárúttal, újabb értékes területek nyíltak meg a szelíd turizmust kedvelő kerékpárosok számára. Az új kerékpárút hozzá kapcsolódik a Három-Folyó Kerékpáros Útvonalhoz, mely az Interreg III/A pályázat keretében, horvát partnerekkel együtt került kialakításra, valamint az Ős-Dráva Kerékpárúthoz, mely a DDOP-2.1.1/E-13-2013-0001 pályázat keretében jött létre (115 km), 2015. évben, és elektromos kerékpár kölcsönző, töltő, és pihenő állomások rendszerét is tartalmazza. A projekt kivitelezése 2020. év novemberében befejeződött és a sikeres műszaki átadás-átvétel megtörtént.

A fejlesztés célja az volt, hogy a térséget felkereső kerékpárosok alternatív útvonalak választásával bejárhassák a természeti és építészeti értékekben gazdag térséget, kisebb és nagyobb körtúrákat tudjanak tenni, mely a fizetőképes turisták helyben tartását eredményezi.

A pályázatban Tésenfa Községi Önkormányzat mellett konzorciumi partnerként részt vesz Szaporca Község Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal.

A turisztikai kerékpárút Tésenfa településnél ágazik le a Fekete-víz gátján kijelölt kerékpárútról, és 465 m hosszban épített kerékpárútként kiépülve bevezet a településre. A belterületen kijelölt kerékpárúton halad tovább a nyomvonal Szaporca település felé. A kijelöléssel érintett útszakaszon, útburkolat felújításokra is sor került a kerékpárosok biztonságos közlekedésének biztosítása érdekében. Tésenfa település közigazgatási területén megépült kerékpárút teljes hossza 673 m. A szakaszhoz kapcsolódóan kerékpártámaszok telepítése történt, és 1 db információs tábla került kihelyezésre.

Tésenfáról a projektből megépült kerékpárúton érhető el Szaporca. A kiépült kerékpárút hossza 521 m. Szaporca belterületén a kerékpárút kitáblázással került kijelölésre egészen a Kossuth Lajos utca végéig, ahol a Fekete-víz gátján haladó kerékpárúthoz 319 m hosszú kerékpárút épült. A szakasz teljes hossza közel 1800 m. A szakaszhoz kapcsolódóan kerékpártámaszok létesültek és 1 db információs tábla került kihelyezésre.

A projekt eredményeként megvalósuló turisztikai kerékpárútnak, mint turisztikai terméknek a piacra vitelét a projekt keretében kidolgozásra kerülő marketing stratégia támogatja, valamint üzleti marketing tevékenység kíséri. A sikeres marketingtevékenység eredményeként egyik oldalról nőhet az egy turistára eső költés, másik oldalról a baranyai szállásadók, turisztikai szolgáltatók (jellemzően kkv-k) bevétele, közvetve pedig a települési önkormányzatok idegenforgalmi bevétele is.

Az elmúlt öt évben a Bőköz, ezen belül Szaporca és Tésenfa neve bekerült a hazai turisztikai köztudatba. Köszönhető ez egyrészt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szaporcán kialakított Ős-Dráva Látogatóközpontjának, amihez átadásra került 50 fős kerékpáros szállás (és 50 kerékpárból álló, kölcsönözhető kerékpár park), másrészt a térség folk műfaji hangsúlyú, magyar összművészeti nagyrendezvényének, a Bőköz Fesztiválnak. Továbbá több vonzó turisztikai szolgáltatás is megtalálható a térségben pl.: Harkányi Gyógyfürdő, Siklósi vár, siklósi termálfürdő, élményfürdő; Három Folyó Kerékpárút (Mura-Dráva-Duna, Auzsztria-Szlovénia-Horvátország-Magyarország), és ennek elektronos kerékpár kölcsönző rendszere a baranyai szakaszon.

A projekt által megcélzott négy főcsoport (fiatalos hobby terepkerékpárosok, családok, fiatal családok és városi fiatal baráti társaságok, valamint a természet és kultúr búvárok) igényeihez jól illeszkedik a két ormánsági település, Szaporca és Tésenfa között megépült turisztikai kerékpárút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában