top 100

2020.12.22. 00:00

Turizmusban is otthon a Mecsekerdő

Az aktív ökoturizmus fellendülésével egyre nagyobb az igény az élményközpontú és természetközeli szolgáltatások iránt. A baranyai erdőterületek mintegy felét kezelő Mecsekerdő Zrt. elkötelezett a térség turisztikai desztinációinak fejlesztésében. Ezt az idén megvalósult és beütemezett szálláshely-fejlesztési beruházások is alátámasztják, továbbá a legfrissebb határmenti együttműködés keretében hamarosan egy új természetismereti látogató-, és oktatóközpont is létrejöhet a Mecsekben.

Fotó: Kiss Milán

Az EAGLE névre keresztelt, idén novemberben kezdődő és két éven át zajló horvát–magyar határon átnyúló projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, valamint turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósulnak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és hazánk délnyugati részén.

Pécs-Árpádtetőn a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában működő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola helyén új funkciókkal teli természetismereti központ létesül. A Mecsek Discovery Center mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat, melynek turisztikai szempontból legfontosabb része a kiállítótér lesz. Az „Emberek a Mecsekben” témát bemutató 140 m2-es kiállítás játékos és innovatív módon ötvözi majd a helytörténeti, természetismereti és természetvédelmi érdekességeket. Szintén a projekt része a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a közép-hegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

Ezek a természetismereti szolgáltatások a látogatócsoportok mellett családok, turisták számára is elérhetővé válnak, ráadásul az évente több tízezer vendéget vonzó Mecsextrém Park közelsége komplex, egész napos programkínálatot tesz lehetővé.

A Partnerség nem titkolt célja, hogy egymást erősítve ösztönözzék a természetjárást, a két ország felfedezését. A közös fejlesztések része ezért a horvát és a magyar végpontok összekötése a virtuális térben – például VR-szemüvegek segítségével a fizikai távolságtól függetlenül 3D-ben is megnézhetjük a határon túli látnivalókat.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló 1,7 millió euró összköltségvetésű projekt számos további elemet magába foglal a természetismereti és túravezetői képzések, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvények szervezésétől a többnyelvű mobilalkalmazásig.

A projekt vezető partnere a horvát Pitomacai Önkormányzat, a Mecsekerdő mellett a Pitomacai Turisztikai Egyesület is bekapcsolódik a munkába. Horvátországban új kilátó épül, valamint egy tájház és egy boros pince rekonstrukciójára is sor kerül.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Kooperációs Program 2014–2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A közös projektek révén nemzetközi partnerség és együttműködés jött létre

A Mecsek Discovery Center ötszáz négyzetméter hasznos alapterületű épülete a fenntarthatóság jegyében közel nulla energiaigényű létesítményként épül. Ez kiemelten fontos szempont a Mecsekerdő Zrt. számára, hiszen minden tevékenysége során igyekszik érvényesíteni a környezettudatos és természetvédelmi szempontokat. A korábbi években is volt már példa a horvát–magyar határon átnyúló együttműködésekre, hiszen a Dráva vízgyűjtő területe organikus természeti egységként köti össze a térséget. Ez hasonló adottságokat és kihívásokat jelent, amikre összefogással, közös munkával és tudásmegosztással sokkal hatékonyabban lehet reagálni.

A 2017-ben kezdődött „Oak Protection – Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben” című projektet a síkvidéki erdőállományok egészségi állapotának megőrzése, és az őshonos ökoszisztémák fenntartása indukálta. Ennek köszönhetően több mint 150 hektáron történt meg az inváziós növények visszaszorítása, a Partnerség ezirányú erőfeszítéseit tavaly az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága is elismerte, és a projektet „Best practice”-nek, azaz „jó gyakorlatnak” minősítette. Szintén 2017-ben indult el a „RED FAITH – Az erdők ökológiai sokféleségének visszaállítása légifelvételezési technológiákkal” elnevezésű projekt, mely az erdőgazdálkodási és természetvédelmi célú vizsgálatok hátterét nyújtó technológiai megoldásokat támogatta. Ezek segíthetnek a jövőben felmérni az erdőállományok fafajösszetételét, az inváziós fajok kiszűrését, a domborzati viszonyok letapogatását, az erdőállományok betegségeinek korai stádiumban történő észlelését, vagy akár a jégkárok felmérését. A közös projektek révén olyan nemzetközi partnerség és együttműködés jöhetett létre, melynek eredményeit az erdőgazdálkodás egyéb területein is eredményesen tudják hasznosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában