szponzorált tartalom

2019.03.20. 18:02

Új, korszerű eszközök a laboratóriumban

A Baranya Megyei Kormányhivatal közel 170 millió forintot fordított mikrobiológiai laboratóriumának fejlesztésére. Az európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében korszerű, automatizált labordiagnosztikai eszközöket szereztek be, melyeknek köszönhetően gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat végezhetnek a szakemberek.

A Baranya Megyei Kormányhivatal mikrobiológiai laboratóriuma három – Baranya, Tolna, Somogy – megyére terjedő ellátási területen végez hatósági és járványügyi, valamint diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálatokat. Mint azt dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, az utoljára 2005-ben fejlesztett laboratóriumi műszerpark megújításával a Kormányhivatal is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a dél-dunántúli régióban javuljon a betegellátás színvonala, elégedettebbek legyenek a gyógyulni vágyók és hozzátartozóik.

A három megyés ellátási területről a laboratórium felé érkező vizsgálati kérések száma évente meghaladja a száztízezret is. Míg a korábbi technikai feltételekkel átlagosan 48 óra telt el a lelet beérkezése és a vizsgálati eredmény kiküldése között, addig az új, modernizált laborban ez az idő akár negyedére, azaz 12 órára is csökkenhet.

Az EFOP-2.2.18-17-2017-00021 azonosítószámú „A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály mikrobiológiai laboratóriumának fejlesztése” elnevezésű projekt keretében összesen 15 új eszköz beszerzése valósult meg.

– Az új műszerekkel a szakemberek a diagnosztikai feladatokat gyorsabban tudják elvégezni és a hibázási lehetőség is csökken. A precízebb, részletesebb vizsgálati eredményeket kézhez kapó ke­zelőorvosok pontosabb diagnózist állapíthatnak meg. Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a betegek hamarabb jussanak hozzá a megfelelő terápiás ellátáshoz – hangsúlyozta Ungváriné dr. Kisvári Katalin, a projekt vezetője.

A 166,81 millió forintból megvalósult laborfejlesztésnek köszönhetően a térségben közel 1 millió fő részesülhet jobb egészségügyi szolgáltatásban. Az eszközök beszerzése lezárult, így 2019 tavaszától már a megújult mikrobiológiai laboratórium szolgálja ki a dél-dunántúli régióban élőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában