szponzorált tartalom

2021.05.12. 00:00

Újraindulás jó megoldásokkal

Az elmúlt egy év minden vállalkozásnak hozott változást a tevékenységében.  Akár akarta, akár nem. Az újrainduláshoz, a megújuláshoz a kamara megoldásokat ad.

A forrásszerzés általában nem könnyű feladat a vállalkozók számára. A kamara tájékoztatást nyújt a különböző hitellehetőségekről, valamint a kamaránál igényelhető Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióiról. Utóbbiak esetében az ügyintézés első lépcsőfoka is a kamarai ügyfélszolgálaton zajlik, ahol az ügyintézők átveszik és ellenőrzik a dokumentációt és továbbítják az ügyfél bankja felé. Ez a szolgáltatás Pécs mellett Komlón, Mohácson, Siklóson és Szigetváron is elérhető.

Sok vállalkozás szeretne igénybe venni pályázati forrást. A kamara weboldalán közzéteszi az elérhető pályázatokat, valamint segít megtalálni azt a pályázatírót, aki a projektek megírásában és menedzselésében szakszerű segítséget jelent a cég számára.

A nagyobb volumenű fejlesztésekhez, ötletek megvalósításához néha befektetőre van szükség. A kamara különböző üzleti platformjai és kapcsolatrendszerei segítségével támogatni tudja, hogy a partnerek egymásra találjanak.

Sörös Dávid Gazdasági Iroda vezető – [email protected]

Széchenyi kártya ügyintézők:

Zoltáni Cecília, Pécs – [email protected]

Bakó Eszter irodavezető, Siklós – [email protected]

Lép Péter irodavezető, Komló – [email protected]

Mintál Erika irodavezető, Mohács – [email protected]

Rudics Judit irodavezető, Szigetvár – [email protected]

Egy vállalkozás indításakor rengeteg kérdés merül fel, érdemes tisztában lenni a ránk váró feladatokkal és minden lépést előre átgondolni, mérlegelni. Ennek megkönnyítéséhez a kamara tanácsadás keretében nyújt segítséget. Fontos figyelembe venni, hogy egy vállalkozás beindításához egy jó ötlet mellett pénzre, szakértelemre, és bizonyos esetekben szakhatósági engedélyekre, megfelelő képesítésre is szükség van. Vállalkozás indításakor használja az E-TUS rendszert vagy keresse a kamarai kollégákat, hogy tisztában legyen vele, az Ön által kiválasztott tevékenység végzéséhez mikre lesz majd szüksége. Alapvető egy átlátható üzleti terv elkészítése, illetve konzultáció olyan szakemberekkel, akik vállalkozása későbbi működésének szempontjából fontos szerepet játszhatnak majd, pl. könyvelő, hatóságok, esetleg más vállalkozó. A tervezett kiadási- bevételi oldal nagyban meg fogja határozni, hogy a vállalkozása milyen adózási formát válasszon. Amennyiben minden megvan és már csak egy iroda, üzlethelyiség vagy üzemcsarnok hiányzik adatbázisai segítségével ebben is segítséget nyújt a kamara.

Authné Kállai Kata – [email protected]

A Baranya megyei vállalkozások fejlődésének, növekedésének egyik legfőbb akadálya a megfelelő munkaerő hiánya. A probléma megoldásában segíthetnek a szervezetfejlesztéssel, munkaerő közvetítéssel- és kölcsönzéssel, valamint diákmunkával foglalkozó önkéntes kamarai tagvállalatok, illetve a kamara álláskeresőket és munkáltatókat összekötő programja.

A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezethez, valamint az elvárt fejlődés eléréséhez elengedhetetlen a munkatársak naprakész tudása, megfelelő szintű képzettsége. A Kamarai Oktatási Központ speciális, a vállalkozások igényeihez igazodó képzési programokkal áll a megrendelők rendelkezésére különböző területeken. Emellett a kamara, mint felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmény igény esetén új, vállalkozásokra szabott képzési programok kidolgozását, támogatás esetén minősíttetését és engedélyezett módon való megvalósítását is vállalja.

Az új szakképzési törvény alapján a Szakmajegyzékben szereplő alapszakmákat kizárólag iskolai rendszerben lehet tanulni szakképző iskolákban vagy technikumokban. Az ágazati alapképzést követő ágazati alapvizsga után a tanulók duális képzésben szakképzési munkaszerződéssel vesznek részt a szakirányú oktatásban. A kamara duális képzési tanácsadóihoz fordulhat az a tanuló, aki képzőhelyet keres, az olyan vállalkozás, intézmény, amely duális képzéssel szeretne foglalkozni, de kérdéseikre választ kaphatnak a képzésben már részt vevő diákok, szülők, képzők és iskolák is.

Piacsek László Humánerőforrás Fejlesztési Projektiroda vezető – [email protected]

Az alapanyagok beszerzésénél a minőség mellett fontos tényező az ár. Egyedül azonban nem könnyű kedvező vételárat kialkudni. Ezen segíthet a közös beszerzés. A kamarai tagok által működtetett közös beszerzési csoportok rendkívül előnyös pozíciót érnek el azáltal, hogy többen rendelnek azonos termékből, így a mennyiségi kedvezmény miatt jóval olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez. Legyen szó akár munkavédelem, papír-írószer, csiszolástechnikai eszköz, szerszám-kisgép, üzemanyag- és energiabeszerzésről, bármely területen érvényesíthető a mennyiségi kedvezmény. Csatlakozzon Ön is!

Az online üzletember találkozók jelenleg a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszközei az üzleti partnerkeresésnek. A kamara és az Enterprise Europe Network (EEN) hálózata eddig is sikeresen alkalmazta a B2match szoftvert, melynek segítségével az online térben tudta megszervezni az üzletember találkozókat, konferenciákat és workshopokat.

A virtuális találkozók számos előnye:

  • könnyű regisztrációs folyamat,

  • nem szükséges szoftvert telepíteni, elegendő az internetkapcsolat, a laptop vagy telefon webkamerája és mikrofonja,

  • rugalmas időpontfoglalás a tárgyalások tekintetében,

  • a foglalásairól azonnali visszaigazolást kap,

  • biztonságos, mivel a kamara kollégák ellenőrzik,

  • a tárgyalópartnerek profiljai a találkozót követően is aktívak maradnak, így visszakereshetőek.

    Regisztráció és üzleti partnerkeresés 24 országban – magyar nyelven: ittesmost.b2match.io

    Császár Gergely Innovációs és Iparfejlesztési Projektiroda vezető – [email protected]

    Sok hazai vállalkozás gondolkodik el azon napjainkban, hogy a beszűkült hazai piacon eladhatatlanná vált termékét tudná-e, és hogyan külföldön forgalmazni. Jobb esetben ez a gondolat már a termékfejlesztés és gyártás korai szakaszában felmerült, így a nemzetközi piacra eleve alkalmassá tett termék bevezetésére és értékesítésre keresik a legmegfelelőbb csatornákat. Ez számos és sokrétű kérdést vet fel és sokan fordulnak ilyen esetekben a kamarához. Az Enterprise Europe Network (EEN) 60+ országot lefedő hálózatának pécsi kamarai irodája rendezvények, tréningek, adatbázisok és háttérinformációk segítségével gyors piackutatást tud végezni, valamint segít megtervezni a termék külpiacra juttatásának egyes lépései. Kiemelt szerepe van ilyenkor az adott piaci információk első kézből és hivatalos forrásból való beszerzésének, valamint a kamarai és EEN hálózat által biztosított számos online hozzáférhető információnak. Ezen a ponton a vállalkozó közös kutatásba és tervezésbe fektetett munkája és erre fordított ideje nagyon jelentős, de hatékonyan csökkenteni tudja ezzel a továbbiakban a felmerülő költségek nagyságát a megfelelő eszköz kiválasztásával. A hálózat foglalkozik szakvásárok, kiállítások, nemzetközi üzletember találkozók és konferenciák szervezésével egyaránt. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája 2020-ban létrehozta ITT és MOST néven azt az online üzleti partnerkeresési platformot, mely mára Magyarország legnagyobb ilyen jellegű aktív adatbázisává vált.

    Schmidt Enikő Nemzetközi és Idegenforgalmi Projektiroda vezető – [email protected]

    Új ez egyáltalán? Ötlete egyedi? Érdemes előzetes hazai és nemzetközi újdonságkutatás igényelni, mivel így megkímélheti erőforrásait olyan kutatási és fejlesztési költségektől, amelyekre esetleg nincs is szükség. Így kiderülhet, hogy más esetleg használja-e a nevet, technológiát, terméket, melyet Ön is fejlesztene, hasznosítana.

    Az ötlet a fejlesztés első lépcsőfoka, közvetlenül a megoldandó probléma vagy az elérni kívánt cél utáni lépés. Az ötletek megvédése nem könnyű feladat. Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala biztosít lehetőséget önkéntes műnyilvántartásba helyezésre, mely egy gyors és költséghatékony megoldás lehet a folyamat ezen szakaszában. Ettől azonban még nem valósul meg az ötlet. A titokban tartás biztosítása érdekében a megfelelő jogi nyilatkozat, megállapodás alkalmazása ajánlott. A saját forrásból való továbbfejlesztés idő- és forrásigényes, míg a partnerségben való továbbfejlesztéshez megbízható társakra van szükség. A kamara Innovációs Bizottsága figyelmet fordít a helyi innovatív ötletekre, azok támogatására. Keresse a kamarát, mely segít végigjárni az ötlettől a megvalósításig tartó utat.

    Császár Gergely Innovációs és Iparfejlesztési Projektiroda vezető – [email protected]

    Dr. Lieber Noémi szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadó – [email protected]

    Legyen szó szakmai konferenciáról, workshopról, csapatépítő tréningről a céges rendezvényszervezés idő- és energiaigényes feladat. De nem feltétlenül kell, hogy stresszel járjon. Ebben segít a kamara. Önkéntes kamarai tag rendezvényszervezőket, céges ajándék gyártókat, éttermi szolgáltatókat, rendezvényhelyszíneket és dekoratőröket ajánl.

    A kamara #Heti1Helyi címmel indított kampányt, annak érdekében, hogy a helyi lakosok és vállalkozók figyelmét felhívja arra, hogy ők maguk mit tehetnek a helyi vállalkozások túléléséért a jelen helyzetben.

    A kamara arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy vegyenek hetente legalább egyszer egy helyi terméket, rendeljenek legalább hetente egyszer étteremből, vegyenek igénybe hetente legalább egy helyi szolgáltatást és népszerűsítsék is ezt, hogy mások is kövessék a példájukat.

    A #Heti1Helyi elnevezés minden helyi termék és szolgáltatás vásárlására való buzdításban használható, legyen szó gasztronómiáról, egyedi termékről, szolgáltatásról, és nem csak Pécsre, de egész Baranyára. A kampányban a kamara a megyei üzleti közösség valamennyi tagjával együttműködik. Jelenleg közel 80 partner ajánlatai kerülnek megosztásra a facebookon (fb.com/heti1helyi) és jelennek meg az erre létrehozott honlapon. Csatlakozzon Ön is!

    Katona Petra marketing projekt vezető – [email protected]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában