szponzorált tartalom

2020.11.18. 13:23

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!

Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá. Cikkünkből megtudhatod, hogyan vásárolj tudatosan és miért érdemes az új, értékteremtő hazai minőségrendszert választanod.

Forrás: AMC

Fotó: KAROLIN

 

Fotó: Nébih

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy hosszasan állt a hűtőpult előtt, mire eldöntötte melyik terméket szeretné megvásárolni. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a termékek, melyeknek nemcsak az ára kedvező, hanem biztonságos és kitűnő minőségű is. 2019-ben indult útjára egy hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott tanúsító védjegyrendszer, amely segít a tudatos vásárlói döntésben, a márkatulajdonosok számára pedig egy remek lehetőség, hogy kiemelkedjenek a kínálatból.

Fotó: AMC

Mit is jelent a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer?

A KMÉ olyan új, hazai védjegyrendszer, mely mögött egy egyedülállóan komplex vizsgálati rendszer áll, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatai állami garanciát biztosítanak. A védjegyrendszer megkülönbözteti a kimagasló minőségű élelmiszereket a kereskedelmi kínálat más termékeitől. A kétszintű védjegyrendszer egymásra épülve, alap- és arany fokozatból tevődik össze. A védjegyet három évig használhatják a gyártók és a forgalmazók, ez alatt az idő alatt is ellenőrzések biztosítják az adott termékek minőségét.

Fotó: AMC

Alapfokozat

Az alapfokozat pályázati úton igényelhető, a védjegyet pedig a sikeres pályázat és a helyszíni tanúsító audit után viselhetik a termékek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni?

A termékek vizsgálata széles körű. A Nébih szakemberei az alapanyagok ellenőrzésétől, az előállítási folyamatokon keresztül a gyártási technológiát, majd a tárolás körülményeit is ellenőrzik. Ezenkívül kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Ha az adott termék megfelelt minden előírásnak, a Védjegyjogosult megadja a védjegyhasználati jogot.

Fotó: KMÉ

Arany fokozat

Fotó: Nébih

Ahhoz, hogy egyes termékek kiérdemeljék ezt a fokozatot, kiemelkedően kell szerepelniük az úgynevezett Termékmustrán, ami egy többlépcsős minősítési folyamat. Első körben a termékek laboratóriumi vizsgálaton esnek át, majd egy szakemberekből és laikusokból álló, majdnem száztagú zsűri bírálja el a termék külső megjelenését, ízét, állagát, illatát. A legjobbak a csúcsbírálatra kerülnek, ahol már kizárólag szakemberek előtt versenyeznek. A Termékmustra a termékek csomagolástesztjével zárul. Fontos szempont, hogy a csomagolás strapabíró, környezet- és felhasználóbarát legyen, és a rajta szereplő leírásnak, a törvényi előírásoknak is meg kell felelnie.

Fotó: KMÉ

Milyen termékek kapták meg eddig a védjegyet?

2019. szeptember 27-én, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) ítélték oda a KMÉ arany fokozatát, közel száz termék közül, hét tejfölt előállító, forgalmazó vállalat termékének.

Azóta a következő termékkör, a tehéntúrók Termékmustrája is lezajlott. Összesen 62 féle hazánkban kapható tehéntúróból, 25 jutott tovább a csúcsbírálatra, közülük kerülnek majd ki az arany fokozatú védjegyet használó termékek.

Fotó: Nébih

Hamarosan elérhető védjegyes termékek

A jövőben egyre több védjeggyel ellátott termék lesz megtalálható a boltok polcain, hiszen az új termékleírások száma, azaz a pályázati lehetőségek köre, folyamatosan bővül.

A KMÉ-védjegyrendszerről és a védjegyes termékekről bővebb információ a kme.hu/kme-vedjegyrendszer/ oldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában