szponzorált tartalom

2018.02.27. 10:00

Vígjátékot hoznak

A minőségi kulturális programok kínálatának bővítése jegyében hamarosan több népszerű színielőadást is láthat a közönség Szentlőrincen.

Először a kaposvári Csiky Gergely Színház vendégjátéka érkezik a városba, a szentlőrinci sportcsarnokban április 28-án, szombaton láthatják az érdeklődők a Kölcsönlakás című vígjátékot. A darab a kaposvári társulat tavaly tavaszi bemutatójaként már nagy sikert aratott, egy félreértésekkel és titkos szándékokkal, kalandos férfi-nő játszmákkal tarkított komédia, amelyet teljes nagyszínházi verziójában állítanak színpadra Szentlőrincen. A Kölcsönlakás a kaposvári társulat saját színpadra állításában a klasszikus Ray Cooney-darab modernizált, de békebeli időkben meghagyott bohózata. Mint a szervezőktől megtudtuk, a teljes díszlettel, fény- és hangtechnikával és mintegy harmincfős stábbal készül a kaposvári társulat a vendégjátékra.

Egy Moravecz-darabra is készülhetnek a színházbarátok, hiszen június közepén az Örömlányok végnapjai című előadás vendégszerepel a Művelődési Központ szabadtéri színpadán. A Fodor Zsókát főszereplőként felvonultató darabban olyan más, televíziós sorozatokból is kedvelt színművészek tűnnek fel, mint Fábián Anita vagy Szőke Zoltán.

Kitartó szervezés

A Csiky vendégelőadásának szentlőrinci színpadra állítását a meghívástól kezdve már tavaly nyár óta szervezik. Nemcsak a kisvárosi közönség számára fontos lehetőség ez, hiszen mindenki arra törekszik, hogy az április végi alkalom ne csak a szentlőrinciek, de a környékbeli kistelepülések és városok közönsége számára is olyan este legyen, amiért érdemes ellátogatni a színházzá alakuló sportcsarnokba. Pécs színházbarátai szintén felkerekedhetnek, hiszen egy jó Csiky-darabért ezúttal nem kell Somogyba látogatniuk.

 

Frissül a könyvtár kötetállománya is

Teljesen megújulnak a szentlőrinci városi könyvtár terei március elejére, igazi közösségi tereket alakítanak ki az olvasók által látogatott termekben. A Baranya Megyei Csorba Győző Könyvtár munkatársai segítségével világosabb, szellősebb arculatot kap a könyvtár, ahol gyereksarok, hírlapolvasó, internetpont és olvasóbarát szakkönyvtári részleg is várja hamarosan a helyieket. Az átalakulással együtt a könyvtári állományt is átnézik a szakemberek, így számos könyvtári példány az emeleti raktárban kap helyet, az elavult példányokat pedig kivonják. A könyvtár fejlesztése a jövőben folytatódhat egy remélt pályázati forrás bevonásával, a terv szerint bútorokat, kiegészítőket (például szőnyegeket, babzsákokat) helyeznének el a könyvtári terekben az olvasók még kényelmesebb kiszolgálása érdekében.

Sikeres évnyitó

Megkezdték a 2018-as év programjait a város civilszervezetei. Az évadnyitó összejöveteleket követően március elején nőnapi rendezvényeket tart a Nyugdíjas Klub és a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, valamint párjaik meghívásával a Férfiak Szabadidő Klubjában is ünnepelnek. Az Arabeszk Tánccsoport sikeresen szerepelt a február 10-én, Pápán megrendezett Zsoodance Táncfesztiválon. A versenyen modern tánc és mozdulatművészet kategóriákban nyolc produkcióval indultak a városban három évtizede működő csoport tagjai. Minden produkciójukat díjazták, öt első és három második helyezést értek el. A verseny végén a csoport vezetője, Somogyiné Lakos Erika koreográfusi fődíjat vehetett át.

Még több épületet védenek

Elkészült a város Településképi Arculati Kézikönyve, amelyet a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény tett kötelezővé és a települések sajátos, egyedi arcát, védendő értékeit hivatott bemutatni. A számos fotóval illusztrált, grafikai megjelenítése szempontjából is igényes szentlőrinci kézikönyvet és a településképi rendelet tervezetét február végi ülésén fogadta el a város képviselő-testülete. Az anyagot készítő mérnökcsoport a tíz helyi védettségű épület mellé még mintegy ötven ingatlant ajánlott helyi védettségűvé nyilváníttatni. A városi honatyák viszont úgy döntöttek, hogy magántulajdonú ingatlanok esetében csak a tulajdonossal egyeztetve, a tulajdonos kérésére élnek ezzel a lehetőséggel, mert ez egy esetleges felújítás, bővítés esetén pluszterhet jelentene. Ebből eredően a helyi védettségű épületek, építmények száma huszonnyolcra növekedett.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában