szponzorált tartalom

2020.02.25. 10:00

Vigyáznak az idősekre Somogyviszlón

Szabó Béla 2016. óta vezeti a falut, időközi választáson lett polgármester, miután elődje meghalt. Az elmúlt négy év nem telt eredménytelenül és vannak tervek az elkövetkezendő években megvalósítandó fejlesztésekre is.

Szabó Béla 2015. óta vezeti a falut, időközi választáson lett polgármester, miután elődje meghalt. Az elmúlt évek nem teltek eredménytelenül és vannak tervek az elkövetkezendő években megvalósítandó fejlesztésekre is.

Somogyviszló A község polgármestere elmondta, négy évvel ezelőtt a Start program keretében vásároltak egy traktort és beszerezték hozzá az összes szükséges adaptert is, a gépek két hektárnyi területen segítik a munkavégzést. Itt uborkát, hagymát, babot, sárgarépát, petrezselymet termesztenek, a fóliasátorban pedig paradicsomot és paprikát. Üvegházuk is van, ott palántákat nevelnek. A megtermelt javak egy részét kiosztják a faluban, de a maradék részhez is bőven áron alul juthatnak hozzá a helyiek.

– Bátran mondhatom a zöldségeinkre, hogy bio, hiszen nem vegyszerezzük a növényeket – mondta Szabó Béla, Somogyviszló polgármestere.

Két dolgozó szociális feladatot lát el a közmunka programban, a többiek pedig a falu karbantartásáért, tisztaságáért felelnek. A polgármester elmondta, az egész faluban lenyírják a füvet, beleértve a házak előtti területet is és persze télen is segítenek a hólapátolásban.

Októbertől a tavasz beálltáig két közmunkást azzal a feladattal is megbízza a polgármester, hogy azokat az egyedül élő időseket, akik ezt igénylik, naponta felkeressék.

Szabó Béla egyébként tavaly idősbarát polgármester kitüntetést is kapott a Baranya Megyei Nyugdíjasok képviseletének elnökétől, ám ezt főként a nyugdíjas klub mindenkori támogatásáért érdemelte ki.

Ősszel kinyitott a bolt is a faluban

Az önkormányzat pár éve megvásárolta a volt kocsmabolt épületét, kifejezetten azért, hogy a közmunkásoknak megfelelő és saját helyet tudjanak biztosítani. Emellett az ezzel szembeni házat is megvették, ezt jelenleg a gépek tárolására használják. Tavaly pályázati forrásból és önerőből felújították a ravatalozót, a temetőt bekerítették. Emellett a bolthelyiséget a közmunka program keretében felújították, szeptemberben pedig kiadták egy vállalkozónak, aki foglalkoztat egy helyi lakost és az itt élők elégedettek, hiszen igény volt a helyben működő boltra. Az önkormányzat tavaly pályázott a Magyar Falu Programban, de sajnos eredménytelenül, mivel azonban a középületek romladozó állapotban vannak, a szükséges munkálatokat próbálják önerőből, a közmunkások segítségével elvégezni.

Szeretik a lakók a rendezvényeket

Somogyviszlón még aktív a közösségi élet, a polgármester elmondta, a lakók örömmel vesznek részt a programokon, legyen az akár a gyerekeknek szóló foglalkozás, egy kisebb kirándulás, vagy a nagyobb falunap és a pár hete megtartott batyus farsangi bál. A szabadtéri programoknak helyet adó gesztenyés szabadidős park rendezettségére is kiemelten odafigyelnek, sőt két éve építettek ide egy kemencét, grillezőhelyet, és tavaly a parkba bevezető árokhoz építettek egy hidat is, hogy a fellépők és a szolgáltatók be tudjanak autóval menni a területre. A falunapot az idén rendezik meg ötödik alkalommal, az azt megelőző években nem tartották meg, de a tapasztalatok alapján erre is nagy igény van. Ilyenkor már délelőtt gyülekeznek a helyiek, illetve a főzőversenyre jelentkezett csapatok, hogy elkészítsék a legfinomabb ételt. Este mindig zenés bállal zárják a mulatságot.

Támogatják a helyieket

A községben a Bursa Hungarica és a beiskolázási támogatás mellett számos módon támogatja a lakókat, akár pénzbeni juttatás formájában. Tavaly 93 köbmétert nyertek a szociális tűzifa pályázaton, melyet az önkormányzat további 20 köbméterrel egészített ki. Ezt karácsony előtt ki is osztották a rászorulók között.

A település vezetői

A község társadalmi megbízatású polgármestere Szabó Béla György, alpolgármester: Bérces Mihályné, a képviselő-testület tagjai: Ambrus Zoltán, Czupor Gábor és Varga Zsolt. Aljegyző: dr. Ratkovics Ágnes. A Nagypeterdi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartoznak, ügyeiket a somogyapáti kirendeltségen tudják intézni. Körzeti orvos: dr. Weiling Zsolt, védőnő: Toldi-Lang Mónika. Falugondnok: Varga Zsolt. A gyerekek a somogyapáti iskolába és óvodába járnak. Könyvtáros: Bérces Mihályné.

A falu lakossága a tavalyi hivatalos adatok szerint 261 fő volt, valójában azonban nem ennyien lakják. Sok holland, német, belga és francia család vett ingatlant a településen, közülük 8-10 nyugdíjas házaspár él életvitelszerűen Somogyviszlón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában