szponzorált tartalom

2018.10.08. 14:55

Zöldbe borult Baranya!

Iskolák és óvodák is fejlődhettek a DDC kezdeményezésének köszönhetően.

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011-ben elindította a Zöld Megoldás-pályázatát, amelynek keretein belül 2018-ban újabb 6 „zöld” ötlet valósulhatott meg, ezek közül 4 a baranyai térségben. A pályázatnak köszönhetően az óvodák és iskolák növendékei fejlett, környezetbarát közegben nevelkedhetnek, a mindennapokat a természettel közvetlen kapcsolatban tölthetik.

A pályázat elsődleges célja, hogy forrást teremtsen olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a Beremendi és a Váci Cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek, valamint infrastruktúra környezettudatos működését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő, a társadalom széles csoportjának lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, a természeti környezet megismerésére.

Két Beremend környéki településen, Siklóson és Szaván is megvalósult egy-egy olyan kezdeményezés, amellyel a gyermekek zöld szemléletmódja fejleszthető. Az intézmények óvodásai szabadtéri interaktív foglalkoztató segítségével ismerkedhetnek és tanulhatnak a környezetről.

A Siklósi Köztársaság Téri Óvoda növendékei számára elhelyezett interaktív táblák a négy őselem – víz, föld, levegő, tűz – jegyében készültek, de számtalan új, környezettudatos játékkal is gazdagodott az intézmény.

A Szavai óvodások az interaktív táblák, valamint a vadkamera segítségével bővebb ismereteket szerezhetnek a környék madár- és vadpopulációjáról. Mindemellett sok vidám perccel gazdagodhatnak az új foglalkoztató téren, amely játékra és tanulásra egyaránt alkalmas. A pályázatokkal nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek környezettudatos szemléletmódjának a kialakítását is célul tűzték ki a projekt gazdái.

Nagyváros, zöld város

A pécsi régió is büszkélkedhet zöld megoldásokkal, a kistelepülések mellett itt is biztosít forrást a Duna-Dráva Cement Kft. a környezettudatos projektek megvalósítására.

Idén a Kozármislenyi Janikovszky Éva és a pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola is megvalósíthatta a megálmodott környezetbarát kezdeményezését.

A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola tanulói „pihenő szigeteken” élvezhetik az óra közi szüneteket, így az eddig kihasználatlan terek megtelnek élettel. A pihenő terekben raklapokból készült bútorok biztosítják a kényelmes tanulást, valamint szintén raklapból előállított virágállványok díszítik a folyósokat. Közel 200 tő levendulát is elültettek, amelyben diákok és tanárok közösen vettek részt. A kezdeményezésnek köszönhetően már fiatal korban tudatosítható az újrahasznosítás fontossága.

A pécsi Bártfa Utcai Általános Iskolások igazi élménykertben tölthetik a szabadidejüket. A pályázatnak köszönhetően az (elsősorban) alsós diákok körében népszerű zöld terület megújulhatott, így a környezettel közvetlen kapcsolatot létesíthetnek a tanulók, és a valós életből gyűjthetnek tapasztalatot. Az iskola nagy hangsúlyt fektet a családok és az iskola közötti kapcsolatra, a bizalom kialakítására, amelyre a projekt tökéletes megoldásként szolgál. Megmutatja, hogy a jó ügyért érdemes összefogni.

Beremend, Vác és Pécs számára is hatalmas lehetőségeket jelent a pályázat, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az a 34 projekt – 52 millió forintnyi anyagi hozzájárulással -, amely az elmúlt 8 évben megvalósult.

A DDC aktuális Zöld Megoldás-pályázatairól bővebben a vállalat honlapján olvashat:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában