szponzorált tartalom

2019.07.19. 10:00

Zöldebb, élhetőbb várost alakítanak ki

Rohamos tempóban épülnek a társasházak, családi házak a baranyai kisvárosban. Míg öt évvel ezelőtt hatezren éltek Kozármislenyben, mára közel tizenhat százalékkal megnövekedett a város lakosságának a száma.

– Az elmúlt évtized lakosságnövekedése és az infrastrukturális bővítések után a következő évek a zöldváros-fejlesztésekről szólnak majd – mondta el lapunknak Biró Károly, Kozármisleny polgármestere. – Jó úton járunk, hogy a zöldberuházások révén a városunk még élhetőbb, komfortosabb, szerethetőbb legyen.

Zöldenergia biztosítja az áramot

A zöldváros-program első lépéseként múlt év végén megépült a két megawattos naperőműpark a város déli határában, az autópálya közelében. Ennek köszönhetően a háztartások már közel harminc százaléka zöldenergiát használ. A város önkormányzata célul tűzte ki, hogy év végére a legnagyobb fogyasztók, mint például a sportcsarnok, az óvoda, hasonlóképen mint a már korábban megvalósult polgármesteri hivatal épületére, napelemeket szereltessenek fel, aminek révén zöld­energiával látják el az intézményeket.

Újabb kerékpárutak épülhetnek

A napokban átadott kerékpárút-fejlesztés – mint környezet kímélő közlekedés –, is a zöldváros-programot erősíti, melynek köszönhetően biciklivel biztonságosan elérhetővé vált a város összes közintézménye. Ez a fejlesztés vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

– Messziről indult a beruházás. A korábbi Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Nagy Csaba vezényletével és a kormány támogatásával érdemesnek látták a kozármislenyi kerékpárbarát fejlesztés pályázat támogatását. Ez a projekt több mint 152 millió forintba került – közölte Biró Károly. – Augusztus közepéig elkészül a buszmegállókban az elektronikus utastájékoztató, így válik egésszé a kerékpáros fejlesztésünk. Nem állunk meg, a következőkben szeretnénk bővíteni a kerékpárútjainkat. Ha sikeresen pályázunk, akkor a közeljövőben Pécsre és Villányba is eltekerhetünk – tette hozzá a polgármester.

Zöldváros-címre pályázik a település

A korábbi önkormányzati ciklusban a sport kiemelt szerepet kapott. Négy év alatt 90 millió forint támogatást adott az önkormányzat a versenysportra, tömegsportra. Mint Biró Károly kiemelte, 2015-től 2019-ig ugyanakkor már több mint 200 millió forinttal támogatták a sportegyesületeket és a futballt működtető kft-t, amiben nincsenek benne a fejlesztések, ezek a város saját költségvetési forrásából valósultak meg. A következő ciklusban a polgármester azt szeretné elérni, hogy a versenysport megőrizze jelenlegi színvonalát, emellett erősíteni tudják a tömegsportot, és legalább ekkora összeget tudjanak fordítani a zöld- város-programra. A meglévő parkokat újabb funkciókkal szeretnének megtölteni, közterületeket fejlesztenének, tehermentesítenék az úthálózatot, elektromos töltőállomásokat alakítanának ki és modernizálnák a városgondnokság gépparkját. Ezen beruházások nyomán néhány éven belül szeretnének pályázni a zöldváros-címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában