Rendezvények

2006.12.13. 00:00

Minden, ami Luca

(mbe)

Kevés olyan nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Van ilyenkor termékenységvarázslás, házasság-, halál- és időjárásjóslás, no és ekkor kezdenek hozzá a Luca székéhez, mely 12 napig készül, és akkor megmutatja, ki a boszorkány. Búzahajtatás, pogácsába sütött pénz, kotyolók és lucázók falujárása, és ki tudja még, hogy hányféle szokás dívik.
Kifejezetten jó ötlet tehát a Pécsi Kulturális Központ részéről a Luca-napi Varázslatok rendezvénysorozat elindítása a Dominikánus Házban, melyben diákok és profi együttesek elevenítik fel a legkülönbözőbb téli népszokásokat.
Az idei program (december 10-13.) legérdekesebb zenés előadását bizonyosan Sebő Ferenc és együttese tartja, akik Horror a népművészetben címmel Kőműves Kelemen balladája mellett számtalan olyan történetet elővesznek az összeállításukban, mely egy-egy  magyar korszak társdalmi előítéleteit vázolja fel.
Sebőék mellett az ideillő elnevezésű Ördögszekér Kompánia (Varga Orsolya és Rozs Tamás társulata) is előáll egy eredeti gyűjtésű betlehemes játékkal, de megismerhetjük a Turka-játékot, a Háromkirály-járást is.
Amíg pedig a gyerkőcök csuhé, papír, szakma, origami díszeket készítenek, a szülők Keszthelytől Boszniáig minőségi pincészetek nemes nedűit, és a házi borverseny győztesét, Luca vérét kortyolgathatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!