Dávid Zsófia

2019.12.23. 10:08

Halászlét, töltött káposztát, bejglit eszünk

Ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másképp karácsonykor sem. Ezt azonban használhatjuk az országokra is, hiszen ahány ország, annyiféleképpen ünneplik a karácsonyt.

Janus Gimnázium

Szerintem Európában alapvetően ugyanúgy ünnepelünk, de minden országban van egy kicsi eltérés. Minden európai országban állítanak karácsonyfát az emberek, mindenhol együtt ünnepel az egész család, a gyerekek pedig várják a Mikulást vagy a Jézuskát. Az ünnepi menü az, ami a leginkább eltér, ugyanis ilyenkor tényleg mindenki mást készít. Mi, magyarok halászlét, töltött káposztát, rántott húst és természetesen bejglit eszünk. Karácsonykor nálunk divat a szaloncukor, minden ízben, azonban külföldön nem igazán találkozunk ezzel az édességgel, főleg nem fára aggatva. Mi vagyunk ugyanis az egyetlen olyan ország, ahol szaloncukorral díszítik a fát.

Most pedig szeretném bemutatni, hogy az én családom hogyan is ünnepli a karácsonyt. Hívő családból származom, ezért mi karácsonykor mindig elmegyünk templomba. Szent­este összegyűlik a család és együtt vacsorázunk. Majd 25-én általában itthon vagyunk, 26-án azonban elutazunk az Alföldre a mamámékhoz és olyankor 2-3 napot ott töltünk és elmegyünk az unokatestvéreinkhez s a keresztapukánkhoz. Ilyenkor a mamám mindig halászlét, töltött káposztát csinál, rántott húst süt és természetesen a kalács sem maradhat el. Náluk a karácsonyfán minden ízben találunk szaloncukrot és más kisebb édességeket. Mi itthon azonban gömbökkel, égősorral és régi díszekkel díszítjük fel a karácsonyfát.

Mostanában már nem igazán, de régebben sokszor sütöttünk mézeskalácsot is. Így néz ki nálunk általában egy karácsony, de kötelező elem minden évben a Reszkessetek betörők! című film első három része. Ez a karácsony viszont más lesz, mint az eddigiek, hiszen ez lesz az első karácsony, amit már a kiskutyánkkal együtt töltünk. Már nagyon várom és remélem, hogy mindenki a családjával együtt tölti majd ezt az ünnepet. Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok!

 

Címkék#Séta-Janus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!