Éri Balázs

2019.12.23. 10:21

Gyertyát, plüsst készítenek

November 29-én kezdődött, és egészen december 23-ig tart a IX. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár, amely ilyenkor városunk egyik legnagyobb látványossága.

Janus Gimnázium

Ahogy végigjárjuk a Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásárt, rengeteg illatot érezhetünk, megannyi árus portékáit csodálhatjuk meg, gyönyörű énekhangokat hallhatunk iskolás gyerekektől. Ebben a forgatagban kérdeztem Sudár-Sándor Bea gyertyakészítőt, árust valamint Luliák Krisztinát a Lulidream alapítóját.

– Mit gondol a pécsi adventi vásárról?

– S.-S. B.: Szerintem a karácsonyfa formája tökéletes, de kerülhetett volna rá több dísz. A pasztellszínek egy otthoni fán jól állnának, de egy ilyen nagy méretű fenyőn szívesen látnék több élénk, leginkább tűzpiros színt, hogy messziről észre lehessen venni. Ha gyerekszemmel tekintenék erre a vásárra, akkor fontos, hogy huncutkodhassanak, korcsolyázhassanak, és nem mellesleg a Mikulás többet mesélhetne.

– Mióta és miért éppen gyertyákat készít?

– S.-S. B.: Tíz éve készítem a gyertyákat, és azért, mert szeretem a fényt. Szeretem, ha a sötétben lehet világosságot teremteni, és mivel a karácsony igazi fényünnep, ezért árusítok itt adventkor.

– Hogy tetszik önnek az adventi vásár?

– L. K.: Nekem nagyon tetszik, hiszen tele van színekkel, sokféle árut lehet látni a kerámiától elkezdve a szappanokig, és bármilyen korosztálynak lehet vásárolni ajándékot. Nekem különösen tetszenek a délutáni koncertek, amelyeket iskolás gyerekek adnak elő. Ami az egyik elmaradhatatlan kelléke az adventi forgatagnak, az a forralt bor, szerencsére nagyon finom, amit itt lehet vásárolni.

– Miért pont plüssállatok?

– L. K.: Kislányom – aki januárban 8 éves lesz – nagyon nehezen ment óvodába, de ezen segítettek Bartos Erika versei, ami közül az egyik ujjbábos. Ezeket kezdtem elkészíteni, később pedig karácsonyi díszeket varrtam azon sablonok alapján, melyet korábban felhasználtam, de előtte ezeket nagyobb méretben csináltam meg.

– Mióta készít figurákat?

– L. K.: Öt éve foglalkozom ezekkel, három éve vagyok vállalkozó és ez a harmadik adventi vásár, amin részt veszek.

Címkék#Séta-Janus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!