SÉTA

2010.08.23. 01:57

Péntek 13. - Egy szerencsétlen nap nem ronthatja el a kedvünket

Vajon miért tart rettegésben sokakat a szerencsétlenséggel párosított dátum? Én nem hiszem, hogy bármi is ezen múlna.

Kungl Nóra, Janus Gimnázium, Pécs

Valószerűtlennek tartom, hogy mindenkivel pont aznap történik valami kellemetlen, és mindenki egyszerre éli át élete legszerencsétlenebb napját. Közben pedig azt nem vesszük észre, ha azt mondanánk, hétfőn, 19-én szerencsétlenebbek leszünk, mint máskor, ugyanígy elhinnénk.

Elhinnénk, mert ezzel magyaráznánk, hogy rossz jegyet kaptunk, hogy mi feleltünk, hogy lekéstük a buszt, hogy elhagytuk a lakáskulcsot – pedig mindez nap mint nap megtörténik velünk. Ilyenkor talán a szokásosnál jobban felnagyítjuk ezeket a „katasztrófákat”, és a „tényleg szerencsétlen” címkét aggatjuk arra a péntekre – elrontva ezzel az egész napunkat, esélyt sem adva arra, hogy észrevegyük a kellemes dolgokat, és jobban érezzük magunkat. Pedig a péntek tényleg a legjobb napok közé tartozik! A suliban hétfőtől csütörtökig mindenki a pénteket és a hétvégét várja, és valószínűleg a felnőttek között is sokan vannak ezzel így. Jó lenne, ha találnánk egy-egy ilyen „péntek13”-jellegű napot a szerencsének is, amikor a jó dolgokat próbálnánk meg észrevenni.

Mert ha örülni tudunk annak, hogy valaki előre engedett a sorban, az ajtóban; levette nekünk azt a csokit, amit mi már nem értünk el; visszaadta az elveszett kulcstartónkat; írt nekünk pár kedves sort; átadta a helyét a buszon; ránk mosolyogott; bocsánatot kért, szebb lesz a napunk.

Csak rajtunk múlik, hogy mikor vagyunk szerencsések és szerencsétlenek. Mindennap történnek jó és kevésbé jó dolgok. Nekünk kell észrevennünk mindazt, ami mosolyt csal az arcunkra és bearanyozza az egész napunk – még akkor is, ha péntek 13. van!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!