Sport

2015.01.29. 10:46

150 millióból újulhat meg a Pécsi Műjégpálya

A jelenlegi hűtőrendszerrel októberben már nem nyithatná ki kapuit az 1981 óta működő Pécsi Műjégpálya. Egy sikeres társaságiadó-pályázatnak köszönhetően esély nyílt arra, hogy korszerűsítsék a létesítményt, de a munka java még csak most következik.

Szakács Miklós

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. jelentős társaságiadó-összegre nyújtott be pályázatot a közelmúltban a Pécsi Műjégpálya felújításának kapcsán a Magyar Jégkorong Szövetségnek (MJSZ). Az, hogy az elmúlt harmincnégy évben nem volt lehetőség átfogó fejlesztésre, már önmagában is indokolja a PSN Zrt. próbálkozását, ám ahogy Szűcs Zsolttól, a városi cég vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, más miatt is indokolt volt a lépés.

– A jég hűtését Pécsett a legjobb hatásfokú, ám egy esetleges baleset során nagyon veszélyes anyagnak számító cseppfolyós ammóniával végzik – árulta el a vezető. – A katasztrófavédelmi engedély erre a rendszerre a 2014/15-ös évad végéig szól és ez már nem hosszabbítható meg, így jelen helyzetben ősszel már nem nyithatna ki a létesítmény. Ezért pályáztunk az MJSZ-nél, ahol kedvezően bírálták el a benyújtott anyagunkat, és 150 millió forintot jóvá is hagytak a részünkre.

Örömünnep helyett azonban nagyon sok munka vár az üzemeltetőre. A fenti összeg ugyanis egyelőre csak annyit jelent, hogy ennyi pénzt szedhet össze társasági adóból a PSN. Amit most kell elkezdeni gyűjteni. Rákérdeztünk arra Szűcs Zsoltnál, hogyan áll jelenleg a munka, van-e rá esély, hogy időben összejöjjön a 150 millió.

– Több szóba jöhető cég felől is már van ígéretünk arra, hogy nekünk adják a társasági adójukat, így bizakodóak vagyunk – mondta Szűcs. – Ahhoz, hogy októberben újra nyithasson a jégpálya, március végére kellene előteremteni a taós pénzeket. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy összehozzuk a projektet.

Csinosítanák is a pályát

Ha sikerül összegyűjteni a 150 millió forintot, több korszerűsítést is megvalósíthatnak a műjégpályán. A hűtőrendszert egy, az ammóniánál biztonságosabb, glikolos megoldással tudják majd üzembe helyezni, de másra is futhatja a remények szerint hamarosan rendelkezésre álló keretből.

A pályát körülvevő plexipalánkokat ki szeretnék cserélni, de lehetőség nyílhat az épület szigetelésének kicserélésére is. Ezenfelül pár kisebb csinosítást is el lehetne végezni a harmincnégy éves létesítményben. A munkálatok előreláthatólag nagyjából másfél hónapig tartanának.

Régen jobban ment, de még ma is gazdaságos

Hosszú múltra tekint vissza a Pécsi Műjégpálya, hiszen már több mint három évtizede szolgálja Pécs korcsolyázó­közösségét. Bár igazán rangos hazai vagy nemzetközi rendezvénynek sosem volt a színhelye, sokan emlékezhetnek még arra, hogy nyolcvanas évek második felében a másodosztályú pécsi jégkorongcsapat itt játszotta mérkőzéseit. A korábbi számos jégtáncverseny mellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a szép sikereket elérő gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor is itt indította pályafutását, mint ahogyan a nemrégiben Eb-ezüstöt szerző Burján Csaba is Pécsett kezdte.

Persze a versenysport mellett a szabadidős elfoglaltságokat keresők is előszeretettel látogatják a létesítményt. A PSN Zrt. vezérigazgató-helyettesétől azt kérdeztük, nagyjából mennyien látogatják egy szezon során a jégpályát.

– Az idei számok még nem állnak rendelkezésemre, de tavaly nagyjából negyvenezren váltottak belépőt – árulta el Szűcs Zsolt. – Bár igaz, hogy pár évtizeddel ezelőtt ez a szám magasabb volt, de még így is nagyon tisztességesnek mondható ez az adat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Pécsi Műjégpálya mind a mai napig stabilan működik, évről évre képes gazdaságosan zárni az szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!