Sport

2008.10.11. 19:28

Világbajnok lett a mohácsi horgász

Az első világbajnoki címet söpörte be önmaga, és Mohács számára Bokodi Barbara – a versenyhorgász az Édesvízi Horgász-világbajnokságon lett első csapatban.

M. B. (DN)

[caption id="" align="alignright" width="350"] Barbara reméli, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felveszi az olimpiai sportágak közé a versenyhorgászatot (Fotó: Bokodi Barbara)
[/caption]A magyar bajnoki cím után a mohácsi versenyhorgász, Bokodi Barbara immár csapat-világbajnoki arannyal is büszkélkedhet. A huszonhét éves, mohácsi lány a közelmúltban, a szolnoki Holt Tiszán megrendezett Édesvízi Horgász-világbajnokságon hódította el társaival a csapat-világbajnoki címet.

A rekordszámú résztvevőt felvonultató megmérettetésre tizenhat ország legjobbjai neveztek. Több korábbi egyéni, és csapatvilágbajnok, nemzetközi verseny, és kupa győztese is a vetélytársak között volt, összesen nyolcvanan álltak a „partvonalra”.

– Egy esztendeje, amikor is a második helyre futott be a női válogatott, nagy testű halakat sikerült a horgainkra csalnunk, most kicsi, három-öt dekagrammos keszegek tették ki a zsákmány javát – elevenítette fel a versenyen történteket Bokodi Barbara, aki harmadik éve vezeti a világranglistát.

A mohácsi versenyhorgász az egyéni rangsorban, akárcsak egy esztendővel korábban, az ötödik helyen végzett, azonban csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy ott is az élen zárjon: összesen huszonöt dekával előzte meg a verseny a győztese.

A csapatsiker titkairól Bokodi Barbara megjegyezte, az utóbbi időben több olyan jelentős horgászcikk-gyártó-, és forgalmazó cég állt a válogatott mellé, amelyek biztos anyagi hátteret teremtettek a világszínvonalú eszközök beszerzéséhez, és a felkészüléshez. Ennél is lényegesebb volt azonban talán az, hogy a női együttes tagjai közül mindenki nagyon figyelt csapattársaira. A férfi válogatott versenyzői is segítették tanácsokkal a hölgyeket, és a szurkolók is kitettek magukért.

– Bennünket is meglepett, milyen sokan jöttek el Szolnokra, hogy biztassanak bennünket – mondta Bokodi Barbara – és az is sokat nyomott a latban, hogy tudtam, odahaza, Mohácson is sokan szorítottak a sikerünkért.

Barbara, és társai most abban reménykednek, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felveszi az olimpiai sportágak közé a versenyhorgászatot. Egyes hírek szerint erre már 2012-ben, Londonban sor kerülhet – így nem kizárt, hogy azon már a mohácsi lány is részt vehet.

Nem csak szerencse

Bokodi Barbara három éve indult először a honi bajnokságon, ahol egy hatodik helylyel nyitott. 2006-ban ötödik lett, 2007-ben pedig már a negyedik helyet söpörte be. Akkor fordult igazán komolyra a versenyhorgászat iránti elkötelezettsége, mikor megismerte vőlegényét, a sportágban ugyancsak sikeres Schäffer Károlyt, akitől rengeteget tanult. Ennek is betudhatóan a nemzetközi megmérettetéseken is egyre jobban szerepelt. Az ifjú mohácsi versenyhorgász azt állítja, a horgászok zsákmányában mindössze tíz százalékos szerepet játszik a szerencse.

„A pecázás Forma–1-e”

Ambrus Tibor, a női válogatott kapitánya a versenyt követően azt nyilatkozta, a finomszerelékes versenyzés, amit a lányok elővezettek, nem más, mint a pecázás Forma-1-e. Úgy vélte, ha megismerik, többen kapnak kedvet ahhoz, hogy finomabb szerelékkel horgásszanak, hiszen a válogatott tagjai három óra alatt 180 halat fogtak. – Terelgessük ebbe az irányba az embereket, azért, hogy ne üljenek két napig a tóparton egy kapásra várva, inkább olyan módszert válasszanak, amivel több fehér halat tudnak fogni, és jöhet közben ponty is – nyilatkozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!