Sport

2008.12.18. 17:00

Londonba éremért indulna Kürthy

Nagy tervekkel vág neki a következő négy évnek Kürthy Lajos, a Mohácsi TE súlylökője, a ciklust a 2012-es londoni olimpián szerzett éremmel szeretné zárni.

K. Mayer András

A pekingi olimpiai részvételt bemutatkozásnak is felfoghatjuk, négy év múlva Londonban minden bizonnyal sokkal több sikerélményben lesz része Kürthy Lajosnak. Persze el is kell jutni oda, s annak érdekében, hogy ez minél zökkenőmentesebben megvalósuljon, a sportoló edzője, a román Petre Manu már pontos programot dolgozott ki a következő négy évre. Nem lesz könynyű megvalósítani, de az eddigi eredményeket elnézve nincs benne semmi teljesíthetetlen.

– Ezt a tervet én is reálisnak látom, persze csak akkor, ha nem jön közbe valami súlyosabb sérülés – mondta Kürthy Lajos, aki tegnap éppen a Magyar Atlétikai Szövetség évzárójáról tartott haza, amelyen korosztálya, az U23-asok legjobbjaként díjazták. – Az alap az, hogy a felnőtt fedett- és szabadtéri országos bajnokságokat meg kell nyernem, továbbá a két országos csúcsot is át akarom írni: ez szabadtéren 20,56, fedetten pedig 20,81. A londoni olimpiáig minden világversenyen döntőbe szeretnék kerülni, a 2011-es világbajnokságon pedig már az első három helyet célozzuk meg.

És hogy mi várható Londonban? Kürthyék ott sem „kispályáznának”, arra az évre 21,50, vagy akár 22 méteres eredményt terveznek. „Amivel akár nyerni is lehetne... De a cél egyelőre az, hogy dobogós legyek” – mondta a 22 éves, 120 kilós súlylökő, akiben annyi fantáziát lát edzője, Petre Manu, hogy a kedvéért megvált további két tanítványától, így már csak vele foglalkozik.

Az egyesület mindent megtesz a sikeres szereplésért

Mohácson tudják, hogy Kürthy Lajos mekkora érték, ezért hosszú távon számolnak vele. Schiszler Krisztián, a Mohácsi TE ügyvezető elnöke elmondta, az olimpia évéig, vagyis 2012 végéig szerződést kötöttek vele, amelybe belefoglalták, hogy ha mindkét fél teljesíti vállalt kötelezettségeit, hosszabbíthatnak. A súlylökő sikeres szereplése érdekében az egyesület is mindent megtesz, szponzorok segítségével egy súlyemelő- és egy dobótermet is kialakítottak a sportcsarnokban – a beruházás hatmillió forintba került. Ennek köszönhetően Kürthy Lajosnak nem kell leállnia télen, illetve nem kell máshol tréningeznie, egy helyen minden feladatot el tud végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!