Sport

2008.12.02. 10:29

Női ökölvívás: jó helyre került a vb-bronz

Tegnap érkeztek haza Kínából a világbajnokságon részt vevő magyar női ökölvívók, köztük a PVSK-Szentlőrinc két versenyzője, a bronzérmes Pezdány Edina és Kovács Mária. Előbbi boldog, utóbbi csalódott.

Horváth László (DN)

Pécsre csak Pezdány Edina érkezett meg, Kovács Mária Budapesten maradt. Hétfőn délután az édesapa, Pezdány István, az edző, Buncsek Zoltán és a rokonság, a baráti kör néhány képviselője várta a vasúti főpályaudvaron az újdonsült vb-bronzérmest, Pezdányt.

– Edina nyolc éve nálam kezdte az öklözést, azóta az edzője vagyok. Nagy öröm, hogy így, az amatőr ökölvívói pályafutása végén a vb-n felállhatott a dobogóra az 57 kilósoknál. Csak jókat mondhatok róla, örülök, hogy ő is edzősködésre adta a fejét, van néhány tanítványa, akikkel a Nevelési Központban foglalkozik. Tőle csak hasznos dolgokat tanulnak – mondta Buncsek.

Pezdánynak ez volt az utolsó versenye az amatőrök között, a nemzetközi előírások miatt 34 évesen abba kell hagynia.

– Szinte még most sem hiszem el, hogy sikerült. Már az idei magyar bajnoki cím is kellemes meglepetés volt számomra, ez pedig... Kick boxban folytatom, ott nincs felső korhatár. Volt megkeresés, hogy legyek profi ökölvívó, de még nem döntöttem el, hogy mi lesz – mesélte Edina, miközben a háta mögött az édesapja heves kézmozdulatokkal tiltakozott. Nem szeretné, ha lánya tovább sportolna. Elmondása szerint inkább már unokára vágyna.

Kovács Mária nincs hozzászokva ahhoz, hogy már az első mérkőzés után búcsúzzon vb-n vagy Eb-n. Ez volt az ötödik világbajnoksága, a korábbiakon két-két arany- és ezüstérmet nyert, most hamar kiesett.

– Nyerhettem volna, ha jobban odateszem magam, de a pontozókon rengeteg múlott. Ők ejtettek ki, az utolsó tíz másodpercben csak én ütöttem, mégis a kínai lánynak nyomták be a pontot. Ő egyébként később világbajnok lett. Most egy ideig nem megyek szorító közelébe, kesztyűt csak akkor húzok, ha fázik a kezem – hallottuk a csalódott, telefonon nyilatkozó 80 kilós öklözőtől.

Czerpán István, a PVSK elnöke úgy véli, Pezdány a vb-n példát mutatott küzdeni tudásból. Azért pedig, hogy esélytelenül tudott érmet szerezni, külön dicséret illeti.

– Kovács Marcsinak most nem sikerült, ez benne van a sportban. De nem féltem, áll ő még majd dobogón világversenyen. Mindenesetre mindkettőjüket megjutalmazzuk, mert megérdemlik – jegyezte meg Czerpán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!