Sport

2010.01.13. 14:55

Tizenegyedik helyen telel a PVSK - a hajó még nem ment el

Véget ért az alapszakasz első köre a férfi kosárlabda-bajnokságban. A pécsiek a tizenegyedik helyen állnak.

Fülöp Zoltán

– A helyzetünk nehéz, de közel sem reménytelen. Túl sok választásunk amúgy nincsen: innentől kezdve minden hozható meccsünket meg kell nyernünk, és nem ártana egy-két bravúrgyőzelem sem. Szerintem most egyetlen járható út a kőkemény védekezés, és pihenés nélküli küzdelem. Nincsen húsz pontokat dobáló játékosunk, de van sok terhelhető fiatalunk. Ebből kell kihoznunk a maximumot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lakatos Péter támadásban (Löffler Péter)
[/caption]

A fenti állításokat Ivica Mavrenski, a Pécsi VSK-Pannonpower vezetőedzője nyilatkozta lapunknak. A mondatok hitelességét erősíti, hogy a Paks elleni találkozó előtt beszéltünk a trénerrel az egyik, már szemre is brutálisan kemény edzés után. A csapat néhány nappal később a pályán is bizonyított, hiszen – éppen a védekezésének, illetve a küzdenitudásának köszönhetően – legyőzte a tavalyi idény bajnokát.

Az alapszakasz első körének vége így szépre sikeredett, ám összességében messze, nagyon messze van a csapat az előző idény félidei eredményétől – a PVSK-Pannonpower jelenleg a tizenegyedik a bajnokságban. Persze a hajó még nem ment el: amennyiben valóra válnak a tréner szavai, elérheti a rájátszást a pécsi kosárlabdacsapat. Így látja ezt Lakatos Péter, a gárda legeredményesebb magyarja is.

– Amikor nyáron ideszerződtem, már akkor is tudtam: elsősorban a külföldieken múlik majd, hogy hogyan szerepelünk – mondta el lapunknak a kosaras. – Az először érkezettek nem igazán váltak be, nem véletlen, hogy többen közülük már nincsenek is velünk. Az új játékosokkal viszont újra merhetünk nagyot álmodni.

Az idény előtt a pécsi csapat szurkolói azért már álmodtak egy nagyot: a gárda ugyanis megnyerte a Szuperkupát, majd az első két bajnoki találkozót, s a következő kettőn is csak kis különbségű vereséget szenvedett. November végén, december elején viszont jött egy óriási visszaesés, amely lelkileg is megtörte a csapatot.

A Sopron elleni mérkőzés elsősorban ilyen szempontból volt fordulópont. A vendégek ugyanis egyáltalán nem kosaraztak jól – ám a pécsiek tragikusak voltak. Hogy nem mentek be a hármasok, nem találtak embert a pasz-szok, az még elnézhető – de a pályán jobbára csak lézengtek a PVSK-sok, sem támadásban, sem védekezésben nem volt felfedezhető semmi taktika. A mérkőzés után jött az edzőváltás: Kmézics Zoránt Ivica Mavrenski váltotta, s ez a csapatnak is jót tett: bár az új tréner első meccsét még elbukta a csapat, a következő kettőt megnyerte.

– Abból, hogy legyőztük a Falcót és a Paksot, nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Ha azonban a következő négy mérkőzésünkből legalább hármat hozunk, akkor máris elérhető közelségbe kerül a rájátszás. Most ezért hajtunk, ezért küzdünk – tette hozzá Lakatos.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik