Sport

2010.07.12. 08:32

Három baranyai úszóarany, illetve négy

Volt, aki csak felkészülési állomásként tekintett rá, volt, akinek itt kellett jó eredményt elérnie, vagyis a baranyai versenyzők eltérő célokkal vágtak neki az egri úszó országos bajnokságnak. A végén egyvalami viszont közös volt velük kapcsolatban: mindannyian sikeresen fejezték be a versenyt.

K. Mayer András (DN)

A baranyai indulók három aranyérmet szereztek, sőt akár négyet is számolhatunk, hiszen a 100 mellen egy későn beszerzett APEH-igazolás miatt a többiektől külön induló Financsek Gábor (Pécsi Sárkányhajó Úszó és Paraúszó Egyesület) nagy magányában mindenkit megvert – még Gyurta Dánielt és Bodor Richárdot is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bodor Richárd bizonyította magának, hogy ezt még érdemes csinálnia
[/caption]

Az eredmények alapján nem csoda, hogy a szövetségi kapitány, Kiss László csak dicsérni tudta a pécsieket, amikor vasárnap délután felkértük egy kis értékelésre. – Nagyon örülök annak, hogy sok vidéki egyesület felzárkózott, köztük a pécsiek is, akiknek külön dicséret jár – „simogatott” a kapitány. – Biczó Bence nekem nagyon tetszik, jó hozzáállású gyerek, kora ellenére rettentő magabiztosan versenyez. Kiválóan osztja be a 200 pillangó távját, az ifiolimpián éremesélyes. Bodor Ricsi ismét megújult, másodvirágzását éli, nagyon jól versenyzett, s velük kapcsolatban mindenképpen szeretném kiemelni edzőjük, Sántics Béla munkáját.

Jakabos Zsuzsi is szépen alakul, sokat fejlődött, a 200 pillangón Pescarában úszott 2:08.80-as idejével a világranglistán is előkelő helyen áll. Biztos vagyok benne, hogy Hosszú Katinkával az Európa-bajnokságon bizonyítani fognak. És persze nem hagyhatom ki Financsek Gábort, aki a papírproblémák miatt ellenőrző úszást kapott az ob-n, látni akartam, mit tud, nem szerettem volna elveszíteni: kitűnő eredményt ért el.

A kapitányi dicséretek után először Bodor Richárdot (PVSE) hívtuk fel, aki 50 mellen szerzett egy aranyérmet. Amikor szembesítettük Kiss László szavaival, miszerint másodvirágzását éli, a következőképp fogalmazott: „Nem tudom, így van-e. Én mindezt úgy élem meg, hogy csinálom ugyanúgy, mint évek óta, hol jobban sikerül, hol rosszabbul.

Ez egy mérhető sportág, ahol nagyon pici dolgok döntenek. Ez az évem arra ment rá, hogy bizonyítsam magamnak, érdemes csinálnom. Az első lépcsőfok összejött, hiszen jó eredményt értem el az ob-n, és teljes, százszázalékos csapattag lettem a válogatottban. A következő lépcsőfok az Európa-bajnokság lesz, a nemzetközi verseny már egy másik világ.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jakabos Zsuzsanna nem indult vegyesen, de így is nagyon jól szerepelt
[/caption]

A két aranyérmet is begyűjtő Jakabos Zsuzsanna nagyon álmosan vette fel a kagylót. Elárulta, éppen a délutáni alvás után hívtuk, és persze az országos bajnokság is elég fárasztó volt. És örömteli, tettük hozzá. Nem vitatkozott.

– Persze, az volt, hiszen nem is készültünk rá, nem voltam formában, mégis öt egyéni csúcsot úsztam – mondta az ANK Úszóklub kiválósága, aki csak 200 pillangón nem döntötte meg egyéni legjobbját. De így is nyert. – Így van, győztem, s inkább itt lehetett erre számítani, mint 200 mellen. Az még engem is meglepett, mert nagyon ritkán úszom ezt a számot, de most éppen beleillett a felkészülésbe.

Jakabos vasárnap sehogy sem tudott velünk vitatkozni (nem mintha máskor mindig azt tette volna). Amikor elmondjuk neki, hogy Kiss László szerint sokat fejlődött, így válaszol: „Igaz, végül is az utóbbi időben valóban sokat fejlődtem, jól ment az úszás.”

Nem csak neki ment jól. Financsek Gábor sem panaszkodhat, mert bár furcsa körülmények között, magányosan tempózva úszott 1:01.38-at 100 mellen, időeredménye alapján győzött volna a „rendes” futamban, s ezt látva a szövetségi kapitány sem hezitált, betette az Eb-n induló válogatottba.

– Könnyebb volt vagy nehezebb? – kérdez vissza Financsek Gábor, amikor arról faggatjuk, milyen érzés volt ellenfelek nélkül küzdeni az idővel. – Néhányan azt mondták, biztosan könnyebb volt, mert nincsenek hullámok, nincs versenyhelyzet, satöbbi, satöbbi. De nem voltak ellenfeleim sem, akik húzhattak volna.

Mindenesetre még kedden találkoztam Gyurta Danival, ő azt mondta, nagyon nehéz lesz egyedül úsznom... Az biztos, hogy semmi előnyöm nem volt, ugyanabban a medencében úsztam, nem is akarok magyarázkodni. Nagyon örülök, megnyugodtam, hogy így sikerült.
Nem csoda, hogy Végső Balázs tanítványa örül, elvégre ennek az időnek köszönhetően már készülhet is az augusztusi budapesti Európa-bajnokságra.

– Papíron én lettem volna az első 100 mellen, de végül a negyedik helyre tettek, ami azt jelenti, hogy indulhatok az Eb-n – mondta boldogan Financsek, éppen Orfűről hazafelé tartva. Naná, hogy most nincs herótja a víztől!

Mind a négyen elégedetten utazhattak haza Egerből

Az Egerben rendezett 112. úszó országos bajnokságon négy baranyai versenyző bizonyíthatta, hogy ott a helye az augusztusi budapesti Európa-bajnokságon. Illetve Biczó Bence hiába bizonyította, mert éppen az Eb időpontjában Szingapúrban az ifjúsági olimpián szerepel.

A baranyai úszók eredményei
Biczó Bence (PVSE, edzője Sántics Béla): 200 pillangón 1:57.94-gyel második (Cseh László 1:57.60-nal alig előzte meg).
Bodor Richárd (PVSE, edzője Sántics Béla): 50 mellen 28.36-tal első; 100 mellen 1:01.68-cal második; 200 mellen 2:16.07-tel harmadik.
Financsek Gábor (Pécsi Sárkányhajó Úszó és Paraúszó Egyesület, edzője Végső Balázs): 100 mellen futamon kívül indulva 1:01.38-at úszott, amivel Gyurta Dánielt és Bodor Richárdot megelőzve megnyerte volna a számot.
Jakabos Zsuzsanna (ANK Úszóklub, edzője: Petrov Anatolij): 200 pillangón 2:10.07-tel első; 200 mellen 2:35.19-cel aranyérmes; 100 pillangón 1:00.58-cal második; 200 gyorson 2:01.35-tel harmadik; 400 gyorson 4:14.14-gyel bronzérmes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!