Sport

2010.07.03. 10:22

Két pécsi sportoló utazik az első ifjúsági játékokra

Néhány hete még úgy tűnt, négy-öt baranyai fiatalnak is szoríthatunk majd az I. Ifjúsági Olimpiai Játékokon (az ötlet közel egy évtizede fogalmazódott meg Jacques Rogge NOB-elnök fejében), ám mára ketten maradtak: a magasugró Czúth Réka és az úszó Biczó Bence utazhat Szingapúrba.

K. Mayer András

Amikor péntek délután felhívtuk a PVSK-s Czúth Réka edzőjét, Ferenczi Imrét, rögtön egy friss, ráadásul örömteli hírt közölt: „Réka épp most nyerte meg az ifjúsági országos bajnokságot Székesfehérváron. Új egyéni csúccsal, 177 centivel győzött.”

Vagyis nyilván nagyon jó formában van, ami jó előjel az augusztus 14–26. között, Szingapúrban sorra kerülő ifjúsági olimpia előtt, jegyeztük meg a trénernek.
– Így van, jó formában van, s ha még egy picit sikerül javulnia, akkor 180 centis eredményre is képes lehet, ami pedig már a felnőtteknél is jónak számítana. Főleg egy évvel idősebbek szerepelnek majd Szingapúrban, egy orosz és egy olasz lány 190 centit is tud, a többiekről nincs információnk, ezek alapján egy hatodik hellyel már elégedett lennék – fogalmazott Ferenczi Imre.

Néhány perccel később már az örömittas Czúth Rékát is utolértük telefonon. A 16 éves, 176 centis magasugró boldogan nyilatkozott.
– Szerencsére minden jól jött össze, nagyon örülök – mondta első szuszra a PVSK tehetsége. – Volt egy megingásom 171 centinél, csak másodikra sikerült, kicsit szétestem, de utána összeszedtem magam.

Amikor a közelgő ifi olimpiáról kérdezzük, már nehezebben szedi össze a gondolatait, de ezen nem is csodálkozunk, hiszen addig például még van egy felnőtt országos bajnoksága is: „Nézegettem már dolgokat Szingapúrral kapcsolatban, de még nem igazán sikerült felfognom, hogy hová is megyek. Majd akkor, ha már a repülőn ülök és utazom kifelé.”

Egyetlen baranyai, pontosabban pécsi útitársa Biczó Bence lesz, akiben már sokkal több megragadt a rá váró játékokkal kapcsolatban. Ráadásul a PVSE úszója méltán reménykedhet jó szereplésben: a Szingapúrban induló 1992/93-as korosztályt, tehát két évjáratot tekintve 200 pillangón a világranglista harmadik helyén áll, s ha még inkább szűkítjük a kört, a 93-asoknál, vagyis a vele egykorúaknál ő a legjobb.

– Volt egy csapatgyűlés, amelyen elmondtak egy-két érdekes dolgot – kezdte Biczó Bence, aki 200 mellett 100 pillangón is elindul. – Nagyon meleg lesz és nagy a páratartalom. Nem lehet rágót bevinni az országba, mert megbüntetnek érte, a drogok beviteléért és használatáért pedig halálbüntetés jár.
Megértjük, hogy egy 17 éves fiatalember érdeklődését ilyen „fontos” információk is felkeltik, de mi inkább gyorsan eltereltük a beszélgetést a sport irányába. Az úszás, főleg a 200 pillangó is elég témát nyújt, hiszen Sántics Béla tanítványa egyéni legjobbjából kiindulva (1:57.77 ruhával, 1:57.81 dressz nélkül – csak érdekességképpen: Michael Phelps Párizsban 1:55-öt úszott...) minden bizonnyal ott lesz a legszűkebb élmezőnyben.
– Szingapúrban én leszek a „hátrányos helyzetű”, mert a 92/93-as korosztályból én az utóbbit képviselem, vagyis az ellenfeleim többsége egy évvel idősebb. De így is a döntőbe szeretnék kerülni. Meglátjuk, mi lesz most, hogy nincsenek úszóruhák: voltak, akik csak abban tudtak nagyot úszni, aztán eltűntek – beszélt céljairól Biczó Bence.

A pécsi sportolónak nem lesz egyszerű csúcsformába lendülnie augusztus közepére: jövő héten jön a felnőtt ob, utána pedig Helsinkiben az ifi Eb.
– Rövid időn belül az ifi olimpia lesz a negyedik olyan versenye, amelyen nagyon jó formában kellene lennie – beszélt az egyik, de nem az egyetlen nehézségről Sántics Béla edző. – És akkor folytathatom a problémákat: mindössze három napot biztosítanak az akklimatizálódásra, pedig hét óra az időeltolódás. Ráadásul a nyolc magyar versenyzővel nem viszik ki az edzőket, a sportágat egyedül Güttler Károly képviseli vezetőként. Mi mindent megteszünk, meglátjuk, mi sikerül.
Mi is kíváncsiak vagyunk rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!