Sport

2010.08.04. 11:35

Akár öten is a csúcsra érhetnek az Európa-bajnokságon

A legelső, 1926-os esemény, majd az 1958-as és a 2006-os vizes kontinensviadal után 2010-ben ismét Magyarországon vetélkednek a földrész legkiválóbb sportolói: az úszók, a mű- és toronyugrók, továbbá a műúszók Budapesten, a nyílt vízi úszók pedig Fürednél, a Balatonban – ma kezdődik, s 12 napon át tart a 30. Európa-bajnokság.

F. Z.

Nemcsak a főváros fogadja a több mint negyven országot reprezentáló versenyzőket: miközben ugyanis a Margitszigeten a mű-, vagy másik nevükön a szinkronúszók vetélkednek, a hosszútávúszók a magyar tengerben mérik össze erejüket.

Az előbbi szakágban sok babér nem fog teremni a házigazdáknak, a nyílt vízieknél viszont az érem sem kizárt: ha minden összejön, Risztov Éva az olimpiai programba is felvett 10 kilométeren kellemes meglepetést szerezhet. Az úszók nem csupán létszámuk miatt alkotják a magyar csapat gerincét: az eddigi csúcsrészvételt jelentő 59 főből tudniillik legalább öten képesek rá, hogy Európa-bajnoki címet nyerjenek Budapesten.

A hölgyeknél a legjobb eséllyel a tavalyi római világbajnok, a 400 méteres vegyes klasszisává érett Hosszú Katinka indul, aki már az augusztus 9-i nyitónapon begyűjtheti az első magyar úszóaranyat. Hozzá csatlakozhat a legszebb színű medál kiharcolására is képes, Eb-dobogós ismeretekkel már rendelkező Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen, és medálhoz juthat még Mutina Ágnes, a pécsi Jakabos Zsuzsanna, s Dara Eszter is.

A férfiaknál az olimpiai második, sokszoros vb- és Eb-érmes Cseh László, a két vegyes szám európai uralkodójaként címvédőhöz méltó teljesítményre készül, s duplázhat a 200 m mell világbajnoka, a 2004-es ötkarikás ezüstérmes Gyurta Dániel is, aki mára 100-on is aranyra esélyes. Kis Gergő elsősorban 800 m gyorson brillírozhat megint, amelyen a 2008-as avatón aranyérmes lett. Persze rajtuk kívül is vannak, akik meglepetéseket okozhatnak – talán pont a két pécsi mellúszó, Bodor Richárd és Financsek Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!