Sport

2010.10.04. 20:06

Idegenben nem meggyőző a PMFC

Nyolc forduló, vagyis az őszi szezon fele lement már a labdarúgó NB II-ben, érdemes összegezni, hogy mit láttunk eddig az aranyéremre hajtó PMFC-től.

K. Mayer András

A hétvégi bajai vereségre sokan felkapták a fejüket, látva ugyanis a PMFC eddigi produkcióját, elég váratlan volt a szombati fiaskó. Mindez természetesen kihatott a tabellára is, a Győr II. ellen három pontot szerző Gyirmót átvette a vezetést – ráadásul egy mérkőzéssel még kevesebbet játszott.

Nem csak a bajai 2-1, hanem a korábbi bajnokik is azt jelzik, hogy a hazai pályán magabiztosnak tűnő PMFC idegenben már korántsem olyan acélos. Kiss László együttese három eddigi vereségéből kettőt vendégként szenvedett el, s amikor nyert, akkor is csak egy-egy góllal tudta behúzni mecscseit (például Kozármislenyben, valamint a BKV Előre otthonában a 91. percben szerzett góllal).

– Sajnos idegenben valóban nem vagyunk olyan meggyőzőek – ismerte el Mucha József, a pécsiek pályaedzője. – Mislenyben és a BKV-nál is csak egy-egy góllal nyertünk, igaz, utóbbinál nagyon sok helyzetünk volt, csak nem rúgtuk be őket, és Kozármislenyben is ott volt Gyánó fejese, vagy Lovrencsics lehetősége. A bajai vereségre és játékra viszont nem igazán tudunk magyarázatot találni, ugyanabban a ritmusban készültünk, ahogy szoktunk, mégis legfeljebb csak egy döntetlenre lehettünk volna képesek.

Érdemes egy bekezdést szentelni a csapat összeállításának is. A sok sérülés miatt alig-alig tudott egymás után két mérkőzésen azonos felállásban kezdeni a PMFC, az alapemberek közül például Stark Péter és Gyánó Szabolcs hiányzott sokáig, de Schultz Leventére sem lehet mindig számítani, és Nagy Olivér is hol rendben van, hol nincs. Ugyanakkor nem ennek a számlájára írható, hogy Kiss László gyakran talán túlzottan is favorizálja Zamostny Balázst. A mindössze 18 éves játékos valóban tehetséges (nem véletlenül hívták meg az U19-es válogatottba), ám az eddigi teljesítménye alapján nyugodtan kijelenthető, még nem érett arra a feladatra, hogy kezdőként szerepeljen az NB II-ben. A vele szemben támasztott túlzott elvárásoknak nem tud megfelelni, egy-egy sikertelen csel, lövés után elbizonytalanodik – biztos, hogy jobb lenne szép fokozatosan beépíteni, és egyelőre inkább csak csereként pályára küldeni.

A nyári igazolások közül egyértelmű erősítést jelent a Zalaegerszegtől érkező Nenad Todorovics, a 190 centis játékossal sokkal stabilabb lett a csapat védősora. Amikor a pályán volt, szép dolgokat láthattunk Schultz Leventétől, kár hogy sokszor bajlódik sérüléssel, ezen a szinten ő kiemelkedő képességű spíler. A Macedóniából szerződtetett Alekszandar Sztojanovszkiról eddig több jót hallottunk, mint amennyit láttunk tőle: valóban nem ügyetlen csatár, de helyzeteit eddig elpuskázta, s úgy tűnik, több idő kell a csapatba építésére.

Örömteli, hogy a játékosok erőnlétét egyetlen rossz szó sem érheti. Amikor nyáron, majd a szezon közben kint voltunk a csapat edzésein, a futballisták orráról folyt az izzadság – a folyamatosan figyelő Kiss László egy pillanatnyi lazsálást sem engedélyez. Mindez a mérkőzéseken is egyértelműen visszaköszön, nem ezen fog múlni tehát, hogy a PMFC megszerzi-e végre a hőn áhított bajnoki címet, vagy sem.

A heti edzésprogram, egészen a szombati meccsig

Vasárnap Délelőtt regeneráló edzés azok számára, akik a szombati bajnokin pályára léptek. Akik nem játszottak, azok többet dolgoznak és más jellegű munkát végeznek.

Hétfő Délután félórás aerobikkal kezdődik az edzés. Ezt követően fartlek futás (iramjátékos futás: játék a sebességgel, az irammal) szerepel a programban, majd labdás gyakorlatok következnek.

Kedd és szerda Mindkét nap délelőtt és délután is van edzés, ilyenkor kapják a legnagyobb terhelést a játékosok. Sok sprintet iktatnak a „műsorba”.

Csütörtök A délelőtti edzés már kicsit visszafogottabb az előző két naphoz képest. A játékosok állapota határozza meg a feladatokat, előfordul, hogy futás után Sikondára mennek a fürdőbe. Délután egyéni foglalkozásokat, képzéseket tartanak.

Péntek A hétvégi bajnoki időpontjához közel tartják az edzést. Közvetlen „ráhangolás”, taktika, frissítés, pontrúgások gyakorlása szerepel a programban.

Szombat A mérkőzés napján délelőtt egyéni átmozgatással készülnek.

Címkék#Pécs#pmfc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!