Sport

2012.03.07. 17:16

Bajzát-kiállítás: a trágárságért ez a minimum

Bajzát Péter hárommeccses eltiltása sokaknál kiverte a biztosítékot: túlzásnak tartják. A PMFC-MATIAS-hoz még nem érkezett meg a hivatalos határozat, így nem is döntöttek arról, hogy fellebbeznek-e. A fegyelmi bizottság vezetője szerint a verbális sértegetésért ennyi jár.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A PMFC-MATIAS csatárát a zalaegerszegi bajnoki 81. percében állította ki a játékvezető. Bajzát Péter a Dunántúli Naplónak azt mondta, egy fault után valóban odaszólt – csak éppen nem a bírónak, hanem az ellenfél játékosának.

A játékvezetői jelentés részlete az internetre is felkerült, így mindenki elolvashatja, Németh Ádám szerint mit is mondott neki a támadó. Ha helytállóak a jelentésben foglaltak, a piros lapot abszolút megérdemelte a csatár. Más kérdés, hogy mindezért el kellett-e meszelni három mérkőzésre? Ugyanezen a hétvégén például az újpesti Rajczi Péter is pirosat kapott, de ő könyöklésért. Bár a támadóval kapcsolatban majdnem olyan gyakoriak ezek az esetek, mint a gólszerzés, mégis megúszta kétmeccses eltiltással.

Kíváncsiak voltunk arra, miért szabott ki ilyen súlyos büntetést az MLSZ fegyelmi bizottsága. Amikor dr. Retteghy Istvánnak, a bizottság elnökének elmondtuk, hogy a pécsi szurkolók sokallják a három mérkőzést, így válaszolt: „Azért sokallják, mert nem ismerik a fegyelmi szabályzatot! A verbális sértegetésért minimum három meccs jár, főleg ha ilyen trágár, durva szavakkal illették a játékvezetőt.”

Megkérdeztük, mit tehet ilyenkor a klub. Dr. Retteghy István elmondta, kérhet tárgyalást és meghallgatást, majd fellebbezhet – de mindez nem halasztó hatályú, vagyis Bajzát így is, úgy is hiányozni fog a Ferencváros elleni bajnokin. Érdeklődésünkre hozzátette, amikor faultról, vagy ütésről van szó, vissza szokták nézni a meccsről készült felvételeket, de ebben az esetben nyilván nincs értelme, mert a szurkolók hangja elnyomta a pályán elhangzottakat.

Mészáros Ferenc nem palástolja Bajzát Péter piros lapja, majd hárommeccses eltiltása miatti felháborodását.

– Ez teljesen nonszensz, ilyen nincs! – mondta szerda délelőtt a Dunántúli Naplónak a szakvezető.

– Most gondoljon bele: az első faultjánál, amikor sárgát kapott, azt írták be, hogy felelőtlen labdaszerzési kísérlet! Ilyen nincs is a szabálykönyvben! A pirosnál pedig odaszólt az ellenfél játékosának, nem is a bírónak, ő mégis magára vette. Kérdeznék valamit! Nem tudom, az volt-e, de ha Rajczi Péter esetét a hétvégén szándékos könyöklésnek vették, miképp lehetséges az, hogy a testi épség veszélyeztetéséért csak kétmeccses eltiltás jár, míg egy káromkodásért három?!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bajzát Pétert három mérkőzésre eltiltották
[/caption]

Nem meglepő, hogy Mészáros Ferenc ennyire kifakadt. A pécsi tréner a legjobb csatárát veszítette el három bajnokira (hiányozni fog a Ferencváros, a Kecskemét és a Videoton ellen), aminek csapata ihatja meg a levét.

– Nem tudom, mit csináljunk, nagyon bánt ez a dolog! Milyen mérce alapján kapta ezt a pirosat és az eltiltást? Ha előítéletekkel vagyunk valakivel szemben, az vagy butaságból, vagy rosszindulatból fakad. Hozzáteszem, ha valami szándékosság lett volna az esetben, én büntetem meg elsőként! – mondta Mészáros.

„A mérkőzés 61. percében Bajzát Péter (PMFC-Sport, 111754) felelőtlen szerelési kísérletért sárga kártyás figyelmeztetésben részesült. A mérkőzés 81. percében Bajzát Pétert (PMFC-Sport, 111754) egyből piros kártyával kiállítottam, mert egy vélt szabálytalanság után azt mondta nekem: "Menj a k.... anyádba!" A mérkőzés lefújása után Bajzát Péter a játékoskijáróban várt, de mielőtt odaértünk volna, a rendezők bekísérték az öltözőbe.”

Ábrahám: „Én is azonnal kiállítottam volna!”

Kíváncsiak voltunk arra, miként vélekedik a történtekről egy korábbi FIFA-játékvezető. Felhívtuk Ábrahám Attilát, a Baranya megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnökségi tagját, akinek elmondtuk, mi áll a jegyzőkönyvben, miért is állította ki a bíró Bajzát Pétert. Így reagált: „Ha a Péter ezt mondta, én is azonnal kiállítottam volna! Nincs az a bíró, aki ne ezt tenné! Ilyenben nincs tolerancia!”

Továbbfűztük a történetet, s elmondtuk, hogy a csatár szerint ő nem a bírónak mondott oda, hanem annak a játékosnak, aki szabálytalankodott vele szemben. Ábrahám Attila szerint ez sem mentesíti az azonnali piros lap alól: „Mindegy, kinek mondta, akár a saját csapattársának is célozhatta volna, ez kimeríti a súlyos sportszerűtlenség fogalmát, vagyis jogosan állítanák ki.”

Ábrahám hozzátette, korábban ő is sok olyan meccset vezetett, amelyen Bajzát is játszott, de soha semmilyen problémája nem volt a támadóval. Pedig természetesen tudta, hogy forrófejű játékosról van szó: „Sokan mondták, hogy Bajzát így, meg Bajzát úgy. Nekem nem volt vele gondom. Egyébként abból, amit az utóbbi időben láttam tőle, azt kell mondjam, hogy a korábbiakhoz képest hihetetlenül kitisztult a feje.”

Nincs sok variáció

Miután Bajzát Péter nem játszhat a Ferencváros ellen, nagy kérdés, hogyan alakítja át a támadószekciót Mészáros Ferenc vezetőedző. Sok variációs lehetősége nincs, ugyanis Gyánó Szabolcsot kölcsönadta a klub a Kozármislenynek, így csatárként mindössze Solomon Okoronkwo, Andorka Péter, illetve Fröhlich Roland jöhet számításba. Utóbbi kettő, de főleg Fröhlich nem klasszikus ék. Így mi arra szavazunk, hogy a nigériai támadó kerül Bajzát helyére, két csapattársa pedig a kispadról szállhat be – hiszen cserékre is szükség van, ha esetleg elöl frissíteni kell.

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Bajzát Pétert három mérkőzésre eltiltották -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!