Sport

2012.03.09. 13:28

Pécs - Fradi retro: bunda nem, csak őrült meccs volt

Vasárnap remélhetőleg csordultig megtelik a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatának stadionja, a piros-feketék ugyanis a Ferencvárost fogadják. Ez lesz a 88. egymás elleni csata: a korábbi mérkőzések közül emlékezetes az 1979 májusában játszott 4-4.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Ha most eggyel kevesebbet rúgna a Fradi, népünnepély lenne Pécsett. Persze a harminchárom éve lejátszott meccs után sem búslakodtak a szurkolók, hiszen a többek között Bálinttal, Ebedlivel, Nyilasival felálló zöld-fehérek ellen a döntetlen is óriási siker volt. A gólok potyogtak, a húszezer (!) néző jól szórakozott – és persze a pécsieknél kétszer betaláló Kiss Sándor is.

– Hogyne emlékeznék arra a meccsre, 4-4 volt, ugye!? – porolta le az emlékeit az akkor mindössze 22 éves Kiss Sándor. – Két gólt is rúgtam, de a legfontosabb az volt, hogy húszezer néző jött ki a Verseny utcába. Nemrég a kezembe is akadtak a régi újságok, pont a Dunántúli Naplóban láttam egy olyan képet, amikor csukafejessel betalálok. Azt hiszem, azzal a találattal vezettünk 4-3-ra.

Fantasztikus meccs volt, folytatta Kiss. Az ellenfélnél csodálatos játékosok szerepeltek, Bálint a magyar futball nagy egyénisége volt, a fiatal Nyilasi és Ebedli személyében pedig egy új generáció bontogatta szárnyait. Dicsőség volt a Fradi ellen játszani, egyben kihívás is: le akarták győzni a zöld-fehéreket. „Ez végül nem sikerült, de a döntetlen is nagy eredmény volt! Nagyon jól szórakozott a közönség” – mondta Kiss Sándor.

A meccs után sokáig pusmogtak arról, hogy nem véletlenül lett döntetlen a vége. Amint az egyik csapat előnybe került, a másik gyorsan válaszolt (gólszerzők: Kardos 5. perc, Kiss S. 46. és 75. perc, Schulteisz 72. perc, illetve Martos 4. perc, Magyar 29. perc, Nyilasi 47. perc, Pusztai 76. perc).

– Szó sem volt arról, hogy ezt megbeszéltük volna! Én fiatal gyerekként ilyesmiről nem is hallottam. Mi bizonyítani akartunk, gólokat rúgni – válaszolta felvetésünkre Kiss Sándor.

A PMSC akkor Katzirz Bélával kezdett a kapuban, de a 19. percben már Fiedler váltotta. Hogy miért?

– Hú, arra már nem emlékszem! Biztosan lecseréltek? Szerintem nem is ’79-ben volt az a meccs, hanem talán ’74-ben – kavarogtak az emlékek Katzirz fejében. Persze nem csoda, hogy nem ugrott be neki egyből pont ez a bajnoki: „Annyi Pécs – Fradin védtem!” Az esetleg előre megbeszélt eredményről pedig így formált véleményt: „Ez hülyeség! Ilyesmire nem volt szüksége a Fradinak!”

A korábbi kiváló, válogatott kapustól megkérdeztük, ott lesz-e vasárnap a lelátón, és képesnek tartja-e a PMFC-MATIAS-t a győzelemre. „Még nem tudom, ott leszek-e, egyeztetnem kell az unokámmal, mert ha itthon van, együtt megyünk. Szerintem a mérkőzés esélyese a Pécs, nyerni is fog! Az ősszel a tévében többször is láttam a csapat meccseit, tetszett, ahogy játszottak!”

Harsányi Zoltánnal még mindig nem számolhatnak, még nincs itt a játékengedélye

Jó ideje mindenki úgy veszi, hogy a PMFC-MATIAS kerete egy jó felépítésű csatárral bővült a téli átigazolási időszakban. A szlovákiai magyar, Harsányi Zoltán legutóbb a Dunaszerdahely játékosaként egy iráni csapatban futballozott, ahonnan azonban hazatért. Januárban a pécsi csapatnál járt próbajátékon, s miután meggyőzte a szakmai stábot arról, hogy érdemes lenne szerződtetni, a klub megegyezett vele: fél plusz három évben állapodtak meg. És itt megállt a történet.

A Dunaszerdahely ugyanis jelentős összeggel tartozik Harsányinak, aki ezért feljelentette a klubot – amely viszont nem akarja elengedni őt. Az ügy már a FIFA elé került, ám egyelőre ez sem segített: a csatár játékengedélye még mindig nem a pécsieké.

– A Szlovák és a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, valamint a FIFA-tól is várunk dokumentumokat – mondta lapunknak Brassói Attila, a PMFC-MATIAS sajtófőnöke. – Ha ezek megérkeznek, és a hazai szövetség kiadja a játékengedélyét, akkor pályára léphet a klub színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!