Sport

2012.05.29. 14:41

Páva szerint lesz még bajnok a pécsi női csapat

Páva Zsolt a Dunántúli Naplónak nyilatkozott arról, hogy miért száll ki a város a Pécs 2010 támogatásából.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A Pécs 2010 női kosárlabdacsapatának ügye (sajnos) a közelmúltban már politikai színtérre terelődött. Nagy vihart kavart, hogy a város kiszáll a támogatásból – erről, és még a PMFC-ről is kérdeztük Páva Zsolt polgármestert.

– Foglalja össze, hogy miért is nem támogatja tovább az önkormányzat a jelenlegi formában a Pécs 2010 női kosárlabdacsapatát!

– Több dolog miatt jutottunk idáig – kezdte Páva Zsolt. – Egyrészt vészesen elkezdett gyengülni az a kohéziós erő, ami ezt a klubot jellemezte, és itt nem a játékosokra gondolok, hanem a körülöttük lévőkre. Emiatt lépni kellett. Tavaly lett volna lehetőség, hiszen az Autópark feljuthatott volna az élvonalba, de erősen felléptek egy ilyen megoldással szemben. Aztán színre lépett Iványi Dalma, és én úgy gondoltam, vele meg tudják oldani a helyzetet.

– Nem sikerült.

– Igen, eltelt egy év, és a helyzet nem javult, hanem tovább romlott. Mert mi történt? Nem csak késtek a kifizetések, hanem gyakorlatilag mindenki feljelentést tett a klub ellen, aki korábban itt játszott. Az a csapat, amely Pécs város büszkesége volt, most csak a botrányokról szólt, és azokról az ügyekről, hogy éppen kiknek nem fizetett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Botrányoktól, sajtpapíroktól egy másik klubig - Páva Zsolt nyilatkozott sportkérdésekben (fotó: Dn)
[/caption]

– Ez az egyik ok. Mi a másik?

– Az, hogy a mai napig nem kaptam könyvvizsgáló által ellenjegyzett kimutatást arról, hogy mennyi tartozás van. Albert Tamástól januárban 240 milliót hallottam, de ez is csak egy közlés volt, Dalma pedig most 140 milliót mondott. Tehát januártól májusig eltűnt százmillió.

– Létezik, hogy egy 49 százalékos tulajdonos nem lát bele a gazdasági társaság pénzügyeibe?!

– Létezik. Számtalanszor kértünk kimutatást a tartozásokról, írásban is. Erre folyamatosan sajtpapírokat kaptunk, nem tudtunk érdemi információhoz jutni.

– Tehát ma sem tudja, hogy mennyi az annyi.

– Nem tudom. A mai napig nem kaptam semmit. Csak becslések vannak.

– A város ennek ellenére egészen a közelmúltig támogatta a klubot, önkormányzati pénz nélkül a bajnokságot sem tudta volna befejezni a Pécs 2010. Mennyit pumpáltak idén a csapatba?

– Én az utolsó percig úgy gondoltam, hogy együtt kell dolgozni ezzel a csapattal. Április végén egyeztettük, mi kell ahhoz, hogy a következő szezonra egyáltalán eljussunk a startvonalig. Harminc-negyvenmillió kellene – csak a startvonalhoz. Ezt az önkormányzat nem képes felvállalni. Én személyesen nem érzem a kellő potenciált a jelenlegi vezetőségben, továbbá hangsúlyozom, hogy közpénzekből gazdálkodunk, és egy ilyen hátterű, szabálytalanul gazdálkodó társaságnak ennyi pénzt nem szabad odaadni.

– És mennyit adtak idén?

– Egyszer tízmilliót, ha jól tudom, a Fegyverneky felé fennálló tartozás miatt, meg talán a Somogyi kapott belőle. Harmincmilliót pedig november közepétől áprilisig tereltem a csapathoz különböző támogatóktól, szponzoroktól.

– Az utóbbi időben már politikai síkra terelődött az ügy, sokan támadják önt a támogatás megvonása miatt.

– Pedig mindenki megérthetné, nem arról van szó, hogy nekünk ezt a klubot kell megmentenünk, mert nem lehet, hanem arról, hogy nekünk a pécsi női kosárlabdát kell megmentenünk! Nekünk ez a feladatunk. Folytatni kell a hagyományokat, és én biztos is vagyok benne, hogy lesz még bajnok a pécsi csapat.

– Azzal is megvádolták az önkormányzatot, hogy direkt nem lép gyorsan, nem száll ki a kft.-ből, nem adja el a tulajdonrészét, ezzel is akadályozza a klub további működését.

– Egy önkormányzati tulajdonrészről beszélünk, vagyis közvagyont érintő dologról. Január 1-jén lépett hatályba az új nemzeti vagyontörvény, s a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy ingyen, vagy egy forintért átadjuk, eladjuk a tulajdonrészünket. A jegyző úrral éppen most fogom megbeszélni, hogy milyen feltételekkel válhatunk meg tőle. Az biztos, hogy csak értékarányos értékesítésről lehet szó, ehhez kell tartanunk magunkat.

– Térjünk át arra a klubra, a PEAC-ra, amelyet mostantól támogat a város. Van rá esély, hogy az élvonalban induljon?

– Beszéltem a szövetség elnökével, aki megígérte, maximálisan támogatja a csapat indulását, de természetesen kivételezni nem fognak velünk. A kérdés az, hogy az NB I. B-ben előttünk végzők közül ki hogyan dönt, ki vállalja a feljutást, és ki nem. Szerintem el fogunk tudni indulni.

– Úgy tudjuk, a délszláv nemzetközi bajnokság, az Adria-liga is szóba került.

– Valóban el szeretnénk itt indulni, akár NB I-es, akár NB I. B-s lesz a PEAC. Ez egy erős bajnokság, szakmailag jó döntés lenne, ráadásul minden helyszínt el lehet érni busszal, vagyis nem lenne drága.

- Nem lenne igazságos, ha a PMFC-t továbbra sem támogatná az önkormányzat. Ugyanúgy NB I-es csapatról van szó, mint mondjuk a kosarasok, vagy a kézisek esetében.

– Ez ügyben tárgyaltam is Matyi Dezsővel, a csapat tulajdonosával, és megállapodtunk abban, hogy támogatni fogjuk a PMFC-t. Tavaly feljutottak az élvonalba, az ősszel jól is szerepeltek, tehát méltányolható a kérés. Rövidesen támogatni fogjuk a csapatot. (Lapunk úgy tudja, idén 20 milliót kapnak, jövő évtől pedig egy hároméves támogatási szerződés lép életbe - a szerk.)

– És mi lesz a vízilabdázókkal, akik kiestek az OB I-ből?

– A vízilabda üstökösként került a pécsi sport egére, és sajnos olyan gyorsan is távozott. Ez a néhány év elegendő volt ahhoz, hogy lássuk, az utánpótlás szintjén érdemes támogatni a sportágat. De az is igaz, hogy a felnőttek esetében a nézettség szempontjából elmaradt a várttól. Az anyagi helyzet miatt én most nem látok arra esélyt, hogy jelentős közpénzt kapjon a felnőttegyüttes, az élvonalbeli indulás két-három éven belül nem reális.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Botrányoktól, sajtpapíroktól egy másik klubig - Páva Zsolt nyilatkozott sportkérdésekben (fotó: Dn) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!