Sport

2012.08.01. 16:27

Biczónak már jöhetnek a Big Mac-ek

Három pécsi versenyző is bemutatkozott már az olimpián, két úszó, Jakabos Zsuzsanna és Biczó Bence, valamint a sportlövő Csonka Zsófia. Biczó a 200 pillangón elért kilencedik helyével búcsúzott – de még marad Londonban.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Most akkor sírjunk vagy nevessünk? A pécsi Biczó Bence hétfőn bemutatkozott élete első olimpiáján, s egyetlen számában, 200 pillangón végül kilencedik helyen végzett, vagyis nem jutott döntőbe. Pedig kimondva-kimondatlanul ott szerettük volna látni, hogy szoríthassunk érte – hátha képes valami „földöntúli” eredményre, egy nagy dobásra. Ez így nem jöhetett össze, ugyanakkor rögtön írjuk is le: élete második legjobb idejével lett kilencedik, s megelőzte a 12. helyen végző Cseh Lászlót...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Biczó Bence (fotó: AFP)
[/caption]

– Persze, hogy azt várta mindenki, hogy döntőbe kerül – mondta tegnap lapunknak Biczó Bence édesanyja, Kovács Melinda. – Ez nem sikerült, de talán csak az okoz némi bosszúságot, hogy ilyen picin, mindössze huszonhárom századon, egy benyúláson múlott. Sajnálom, hogy nem adatott meg neki a döntős szereplés! Tegnap beszéltünk, igaz, nem sokat. Egyáltalán nem volt elkenődve. De nemcsak ő, az edzője, Sántics Béla sem. Azt mondta, szemernyi elégedetlenség sincs benne, Bence mindent megtett, amit tudott.

S hogy most mi következik számára? Néhány laza nap Londonban, árulta el az édesanya. Miután eddig nagyon kellett figyelnie az étkezésére, most biztosan bekap néhány Big Macet. „Az atlétikai versenyekre biztosan ki fog menni. Egy hétig marad még Londonban, hatodikán éjfélkor jön majd haza” – árulta el Kovács Melinda, akitől megkérdeztük, most, hogy fia kiesett, kikapcsolta-e a tévét: „Dehogy! A 200 pillangó döntőjét is megnézem!”

S ha már 200 pillangó, váltsunk nemet! Térjünk át a másik pécsire, Jakabos Zsuzsannára, aki tegnap ebben a számban tempózott, s ötödik idővel lett elődöntős – az esti futam lapzártánk után ért véget. Szombaton viszont 400 vegyesen kezdett, s sajnos nagyon gyorsan befejeződött számára ez a versenyszám: kilencedik helyen végzett, pedig döntőbe vártuk mi is, és biztos ő maga is a fináléban szeretett volna úszni. Hogy mindez miért így történt, arról Petrov Anatolijt, korábbi edzőjét kérdeztük.

– Gondolom nem készültek a 400 vegyesre – adott meglepő választ a tréner. Amikor némileg értetlenkedve és hitetlenkedve visszakérdeztünk, így folytatta: – Biztos nem volt annyi tréning. Nagyon kemény, de ez van...

Természetesen tovább faggattuk, mire elmondta, a magyar úszók szereplésében biztosan közrejátszik a közelmúltban Debrecenben rendezett Európa-bajnokság. A rengeteg siker nem tett jót a versenyzőknek.

– Érmesek, dobogósok voltak, minden Hawaii volt. Érzelmileg ez nem tett jót nekik. Nézzék meg Cseh Lacit, teljesen katasztrofális volt! – fogalmazott a szokásos egyenes stílusában Petrov Anatolij. Akitől persze azt is megkérdeztük, mi lesz Jakabossal 200 pillangón. Végre jöhetett némi pozitívum: – Nagyon jól úszott! Az ötödik eredmény jó, ha este is jól csinálja, biztosan döntőt úszik. Ha jól csinálja! De az már teljesen más lesz, mint a délelőtti előfutam, nagy háború lesz!

Aztán még mielőtt elbúcsúztunk volna, gyorsan hozzátette: „Nehogy bántsuk Zsut!” Megnyugtattuk, hogy eszünk ágában sincs. Majd hirtelen sportágat váltott: „Látta a Szilágyit? Micsoda gyerek! Csodálatos volt! Nem kiabált, nem ugrált, nyugodt volt. Olyan, mint Alexander Popov!” Na, csak visszakanyarodtunk az úszáshoz!

Ketten „felkészülnek”

HÁROM BARANYAI sportoló már bemutatkozott az olimpián, kettő egyelőre csak várja a „rajtot”. Két fiatalemberről van szó: Kürthy Lajosról, a Mohácsi TE súlylökőjéről és Módos Péterről, a HŐSZIG-Szigetvári BSE birkózójáról.

NAGYOBB REMÉNYEKET egyértelműen az 55 kg-osok között vasárnap szőnyegre lépő kötött fogású birkózó szerepléséhez fűzhetünk. Ha kijön a lépés Módosnak (márpedig miért ne jönne ki, nagyon megérdemelné!), akkor könnyen elképzelhető, hogy érmet szerez élete első olimpiáján – a tehetsége megvan hozzá. A mohácsi „nehézfiú”, Kürthy sajnos nincs olyan formában, hogy „golyóba” rúgjon, pénteken a döntős szereplés csodaszámba menne.

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Biczó Bence (fotó: AFP) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!