Sport

2012.08.31. 09:08

Miért gátolják a Pécsi 424 edzéseit?

Lauber Dezső, Gandhi Gimnázium, Nagy Lajos Gimnázium, ezek azok a sportcsarnokok ahol nem edzhetnek a Pécsi 424 női kosarasai. Iványi Dalma nyílt levele. Este a Polgármesteri Kabinetiroda válaszolt a levélre.

BAMA

Miért gátolják a Pécsi 424 edzéseit?
 
"Méltatlannak és rendkívül udvariatlannak tartom, ahogyan a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. már több, mint másfél hónapja nem válaszolja meg érdemben a pécsi Sportcsarnok bérbevételi szándéka kapcsán feltett kérdéseimet. Úgy gondolom, türelemmel vártam eddig, ám a közelmúlt tapasztalatai arra késztetnek, hogy megszólaljak.
 
A PINKK-et köztiszteletben álló pécsi emberek alapították, helyi vállalkozások támogatják a pécsiek igényére. Számos pécsi és Pécshez köthető, korábban már itt játszó és frissen igazolt, kiváló játékosa, sikeres és neves edzője és nem mellesleg jelentős szurkolótábora van. Úgy gondolom, ha már támogatni nem kívánják, akkor legalább korrekt hozzáállással, egyenlő bánásmóddal tartsák tiszteletben a pécsiek tisztességes szándékait.
 
Egyáltalán nem érzem a - Polgármester úr által is többször hangoztatott – tiszteletet. Egyszerű és evidens kérdésekre egyszerű és érdemi választ szeretnék még mindig kapni a PSN Zrt. és az Önkormányzat illetékeseitől.
A PINKK nem ingyen kéri a teremhasználatot, nem támogatásként kéri és kapja, mint az önkormányzat által támogatott csapatok, hanem fizetni akar a terembérlésért. Ez bevételt jelent(ene) a PSN Zrt-nek, ezáltal a pécsieknek is.
Nyomatékosan hangsúlyozom, hogy a Csarnok ügyében az első levelemet 2012. július 18-án küldtem. Ebben a helyzetben inkább cinikusnak, mint nevetségesnek tűnik az a sajtóban megszellőztetett önkormányzati indoklás, hogy a terem már „betelt”, így további használatra nincsen lehetőség!
 
A legmegdöbbentőbbnek viszont azt tartom, hogy nemcsak a levelemre nem válaszolnak, hanem úgy érzem, hogy a PINKK Pécsi 424 csapatának ellehetetlenítése folyik ebben a városban.

A PINKK bevételi forrást jelentene az (önkormányzat által fenntartott) intézményeknek azzal, hogy bérbe akarja venni a csarnokaikat edzésre addig is, amíg a Sportcsarnok bérbevételéről megérkezik az érdemi válasz. Tudom, hogy az intézményeknek nagy szükségük is van ezekre a pénzekre, hiszen örömmel és készségesen adták (volna) bérbe.

Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy szóbeli egyezségeket követő, aláírt szerződéseket bontatnak fel azokkal az intézményekkel, ahol edzeni szeretnénk, és akikkel már megállapodtunk. Hogy telefonhívásokat kapnak, aminek a következménye a szerződésbontás. Az alatt a néhány hét alatt, amióta bejelentettük edzéseink megkezdését, minden héten újabb csarnokban voltunk kénytelenek edzeni.


 
A Gandhi Gimnáziumban a terembérlés és az edzések mellett, az oda járó, hátrányos helyzetű gyermekek sport felé terelésének lehetőségeiről és az intézményfejlesztésről is közös terveket szőttünk. Az első edzés előtti napon tették lehetetlenné ezt. Ezek a döntéshozók a csapat kitiltásával nem csak bevételektől fosztották meg az iskolát, hanem sok gyermek sportélményét is elvették.
 
A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumával az első hét leteltével mondatták fel a szerződést, belekeverve ebbe a méltatlan eljárásba a Rendet is.
 
Mindenhol kifizettük a bérlési költségeket előre.
 Elfogadhatatlannak tartom, hogy ilyen brutális megkülönböztetéssel, kirekesztéssel és ellehetetlenítéssel törekedjenek bizonyos döntéshozók arra, hogy Pécsett ne játszhasson két pécsi csapat. Akik közül ráadásul a PINKK – Pécsi 424 az, amelyik egyetlen fillér közpénzt, egyetlen adófizetői forintot sem használ fel működésére Pécs költségvetéséből.
 
A csapat egyik szurkolója online petícióval fordult a nyilvánossághoz, amit 48 óra alatt több, mint 200-an írtak alá! Ezt a petíciót elérhetővé tette Páva Zsolt facebook oldalán. Ebben több, mint 200-an kérték a Polgármester urat, hogy tegyen lépéseket egy mindenki számára elfogadható kompromisszumos megállapodás létrehozására. Reakció erre sem érkezett.

Kérjük szurkolóinkat, ha tehetik, keressék fel megválasztott önkormányzati képviselőiket, hátha ők kapnak választ a kialakult helyzet megoldási törekvéseivel kapcsolatban.
 
Kérdezem a pécsi önkormányzat Sportbizottságának elnökét és a sportért felelős alpolgármestert, ha már nem segítik, akkor miért gátolják egyesek a Pécsi 424 edzéseit? Miért a médián keresztül üzengetnek, miért nem válaszolnak a kérdéseimre? Mit kell még tennünk, hogy a városvezetés észrevegye, hatalmi arroganciával le lehet lesöpörni a pécsiek egy jelentős részének igényét, de ez hosszú távon sehova nem vezet.
 
Nem tudom, milyen indíttatásból születnek ilyen döntések a városházán, azt sem tudom, miért nem kaphatunk válaszokat, de az bizonyos, hogy az elmúlt néhány hét történései etikai kérdéseket vetnek fel. Ezért a Pécsi Női Kosárlabda Klub Sportegyesület az MKOSZ Etikai Bizottságához fordul.
 
Elismert vezetőedzőnk és a csapat minden tagja – az ellehetetlenítési törekvések ellenére is - rendületlenül készül a bajnokságra.

Én pedig Törökországból is szoros kapcsolatban maradok velük és segíteni kívánom őket, amivel csak tudom. Ide szeretnék visszajönni, a PINKK-ben szeretném folytatni, majd befejezni a pályafutásomat. Ameddig csak tudok, küzdök ezért a csapatért! Nem adom fel."
 
Iványi Dalma

Városházi reagálás Iványi Dalma nyílt levelére

A legutóbb (lemondásáig)  Iványi Dalma által ügyvezetett Pécsi Női Kosárlabda Kft-t (MIZO Pécs) "a levél mögött is álló" személyek olyan állapotban hagyták ott, hogy az indulási jog kérdése a jelentős tartozások miatt fel sem merülhetett, a tartozások összege nem ismerhető, mérleget a cég nem fogadott el, az ügyvezető ilyet nem is terjesztett elő, nem lehet tudni mi van a cég megmaradó vagyonával, köztük a több évtizedes működés eredményeképp elnyert serlegekkel és kupákkal.

A legutóbb Iványi Dalma vezette cég a mai napig nem számolt el 250 millió forinttal, melynek egy része közpénz. A pécsiek pénze!

A sportvállalkozásnak több mint egy éve volt arra, hogy ezeket a problémákat korrigálja, ez a mai napig nem történt meg, még kísérlet sem történt erre: az adósságállomány nem csökkent, emellett pedig az eredmények sem javultak. Mindezek miatt hiteltelen ez a vádaskodás.

A város az utolsó utáni pillanatig kitartott a csapat mellett, tudják ezt jól mindazok, akik közelről ismerik a kosárlabda világát, még tavasszal is utalt 10 millió forintot, azért, hogy a csapatot ne zárják ki az NB I-ből és befejezhesse a bajnokságot.

Tény továbbá, hogy ez a csapat csak a nevében pécsi, mert valójában a Bács-Kiskun megyei várost, Baját képviseli. Mi pécsi csapatot fogunk és akarunk támogatni, egy olyan csapatot, ahol tiszta és átlátható gazdálkodás folyik, valamint magas szintű szakmai munka.

Szeretnénk ismételten megerősíteni azt, amit korábban is képviseltünk ebben az ügyben. A romokon nem lehet erős házat építeni, azt csak új és biztos alapra lehet felhúzni.

Ezért Pécs teljesen új alapokon akarja felépíteni a profi női kosárlabdacsapatot a városban. Azokkal, akik nem tudnak és nem is akarnak elszámolni százmilliókkal, százmilliós közpénzekkel, semmilyen formában nem működünk együtt – még akkor sem, ha Iványi Dalmának hívják a cégvezetőt.

Polgármesteri Kabinetiroda

<!-- Miért gátolják a Pécsi 424 edzéseit? Lauber Dezső, Gandhi Gimnázium, Nagy Lajos Gimnázium, ezek azok a sportcsarnokok ahol nem edzhetnek a Pécsi 424 női kosarasai. Iványi Dalma nyílt levele. Este a Polgármesteri Kabinetiroda válaszolt a levélre. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!