Sport

2012.11.06. 15:04

Bundaper: 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a volt labdarúgót

Jogerősen ötszázezer forint pénzbüntetésre ítélte az ítélőtábla a volt barcsi focistát, B. Tamást, aki bundázásra akarta rábírni Törtei Tamást, aki akkor a PMFC-ben játszott.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Lezárult a 21. század első magyar bundapere: az egykori barcsi focistát, B. Tamást jogerősen ötszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. Az ítélőtábla ezzel enyhítette a Pécsi Törvényszék korábbi döntését, az a bírói fórum  vesztegetés miatt tíz hónap szabadságvesztésre ítélte a volt játékost, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A táblabíróság azzal indokolta a kisebb büntetést, hogy B. Tamás nem a vesztegetés valamelyik minősített esetét (tehát például nem bűnszövetségben) követte el.

Amint korábban megírtuk, B. Tamás tavaly ősszel egy fogadás sikere érdekében bundázásra akarta rábírni Törtei Tamást, az akkor még a PMFC-ben szereplő labdarúgót. A barcsi focista 2011. szeptember 25-én találkozott a vele baráti viszonyban lévő hátvéddel. Ezer–ezerötszáz eurót ajánlott neki azért, ha a Pécs elveszíti a Siófok elleni Ligakupa-meccsét. A mérkőzésre Horvátországban akart fogadni. Törtei Tamás az ajánlatot visszautasította, s később jelentette a csapat vezetőedzőjének is a történteket. A meccset a PMFC nyerte 2-0-ra.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint vannak-e bundázó játékosok a labdarúgó élvonalban?
------------------------------------------------------------------------

Teljesen átszövi a sportéletet a fogadási csalás

A bundázás akkor kapott új dimenziót, miután megjelentek az új fogadási lehetőségek, a tippmix és a netes fogadás. Az elmúlt években világszerte botrányok robbantak ki ennek kapcsán, többek között Olaszországban, Németországban – és természetesen Magyarországon is.

Idehaza a nyomozó főügyészség már 42 focistát, edzőt gyanúsított meg fogadási csalásokkal, azt viszont még nem tudni, a nyomozás végén hány ember ellen emelhetnek vádat. Persze nemcsak fociban megy a „mixelés”: legutóbb egy francia kézilabdacsapat világhírű játékosait is csalásokkal gyanúsították meg.

Klasszikus esetek: bunda mindig volt

AZ 1983/84-ES szezon utolsó fordulójában 6-6-os döntetlennel végződött a Volán–Honvéd mérkőzés. Az MLSZ végül törölte az eredményt.

AZ 1985/86-OS szezon utolsó fordulójában 1-1-es döntetlennel zárult a Debrecen–Honvéd mérkőzés, a hajdúságiak Esterházy Márton focista emlékei szerint „rengeteg pénzt” fizettek az egy pontért.

Vesztegetés miatt került a vádlottak padjára két győri futballista, ők 1988 májusában a Rába ETO–Zalaegerszeg (1-3) mérkőzés eredményének befolyásolásáért kaptak pénzt. Mészöly Kálmánt, a Zalaegerszeg edzőjét pénzbüntetésre ítélték.

A totót is manipulálták

A magyar labdarúgás első olyan bundabotránya, amelynek büntetőjogi következményei lettek, 1982 júliusában robbant ki. 57 darab telitalálatos totószelvény szúrt szemet a Sportfogadási és Lottóigazgatóságnak, ezért feljelentést tett. Kiderült, hogy két „totókirály” irányította a fogadási csalásokat, akik focistákat és bírókat egyaránt megvesztegettek. Egy héten három, de akár nyolc–tíz mérkőzés eredményét is megvásárolták, a többi meccset pedig két- vagy háromesélyesre játszották. Magyar másodosztályú meccsekről volt szó.

A totóbotrányban több mint 200 játékos (köztük akkor ismert baranyaiak is), valamint 13 játékvezető volt érintett.
A szervezőket három-három év börtönre ítélték, a játékosok hosszabb-rövidebb időre szóló eltiltásokat kaptak.

 A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!