Sport

2013.01.27. 11:14

Még a vigyázzállást is elfogadják tőle a tanítványok

A rokonszenves japán mester, Yamamoto Tsugio mindent a sportágnak rendel alá.

H. L. (Dunántúli Napló)

Megkérdezte a feleségét, hogy elvállalhatja-e, és miután az asszony rábólintott, igent mondott. De a hölgy nem tartott Yamamoto Tsugióval (68), hanem maradt Oszakában. Így lett a japán mester a pécsi tollaslabdaklub, a Multi Alarm SE vezetőedzője. Azóta már kinevezték a Magyar Tollaslabda Szövetség szakmai vezetőjének is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Yamamoto Tsugio nagyon kedvelt a tollasozó gyermekek körében
[/caption]

Játékosként nem ért el nemzetközi eredményeket az alacsony termetű Yamamoto Tsugio, trénerként annál többre vitte. Japánban voltak olimpiai helyezett és ottani csapatbajnok tanítványai, a távol-keleti országban ebben a sportágban a nőknél ért el jobb eredményeket (Japánban a gyengébb nem képviselői között 200 ezer igazolt versenyző van). De dolgozott szövetségi kapitányként Nepálban, Laoszban és Mongóliában is. Magyarországon nem Pécs az első állomáshelye, korábban a székesfehérvári klubnál töltött be vezetői posztot.

Naponta hét-nyolc órát van a pályán, még közel a hetvenhez is maga mutatja be, hogy mit vár el azoktól, akiket tanít. Keménykezűnek tartják, óriási tekintélye van, a gyermekek nagyon szeretik. Még azt is elfogadják tőle, hogy minden edzés előtt vigyázzállásban kell őt köszönteni, a foglalkozás után a gyakorlást hasonlóan fegyelmezetten meg kell köszönni. Ugyanezt a pózt elvárja edzőtársaitól is.

– A jó edzőnek szigorúnak kell lenni – vallja – , de fel is kell vidítani a tanítványokat. Nálam ez a két dolog kiegészíti egymást. Mindent a tollaslabdának rendelek alá, ez így van már évtizedek óta. Hasonló alázatot várok el a versenyzőimtől is.

A Basamalom úti sportcsarnok épületében lakik, napjait majdnem teljes egészében a létesítményben tölti, de néha kimozdul onnan. Szabadidejében komolyzenei koncertekre jár, templomokban pedig kórusokat és orgonamuzsikát hallgat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik