Sport

2013.06.26. 13:24

Nagy Tamás lánya, Lili is a futballpályán domborít

Nem esett messze az alma a fájától Nagy Lili esetében: a korábbi pécsi labdarúgó, majd edző, Nagy Tamás lánya is a futballpályán domborít, nem is akárhogyan. Az MTK-val harmadik bajnoki címét nyerte az élvonalban, s most készül a BL-szereplésre.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Ki áll jobban a bajnoki címeket illetően, apa vagy lánya?

– Én, természetesen! – válaszolja Nagy Lili, az MTK 23 éves jobbszélsője. – De nyilván női fociban könnyebb érvényesülni, és apunak a térdműtétjei miatt korán befejeződött a játékos-pályafutása.

– Azért zrikák csak vannak otthon!

– Nem igazán. Na jó, néha odaszúrok neki, hogy még egy bajnoki cím becsúszott...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ahogy kell: a bajnoknak járó serleg kapott egy csókot Nagy Lilitől
[/caption]

– Örülnek a szülei annak, hogy a lányuk a legjobb magyar csapat játékosa?

– Persze, hogy büszkék! De nagyon sokáig nem örültek annak, hogy focista akarok lenni. Sokáig rángattam őket, amíg végül apa levitt edzésre Pécsett az újjáalakuló csapathoz. Akkor, tizenhárom éve kezdtem el futballozni.

– A ritmikus gimnasztika sosem érdekelte?

– A szüleim is tudták, hogy a nőies sportágakat nálam nem kell erőltetni. Egyébként sokáig gyorskorcsolyáztam, egy ideig együtt is csináltam a két sportágat, s bizony nem volt könnyű, amikor döntenem kellett arról, hogy melyiket válasszam. Végül a focira szavaztam.

– Gondolom, nem bánta meg.

– Az eredmények tekintetében biztosan nem. A harmadik bajnoki címemet nyertem az MTK-val, a harmadik csillagot tetováltattam a bokámra – én így ünnepelem meg az aranyérmet. De a gyorskorinak is sokat köszönhetek, onnan a gyorsaságom: rengeteget profitáltam belőle a futballpályán.

– Nem túl fiúsak a focista lányok?

– Miért, egy kézis vagy egy kosaras lány mennyivel másabb, mint egy focista? Ez a két sportág ugyanolyan kemény, mint a futball. Miért kell beskatulyázni a női focit? Ez egy rossz sztereotípia!

– A fejemet ne vegye! Akkor ugorjunk: a legjobb magyar csapatban játszva meg lehet élni a női futballból?

– A klubok csecsemőcipőben járnak... Amit eddig kaptunk, az majdnem nulla volt. Januártól változott a rendszer, akiket beválasztottak a válogatott bő keretébe, azok egy ösztöndíjprogramba is bekerültek, s az MLSZ-től kapunk fizetést. Ami arra jó, hogy idén szinte egyáltalán nem kellett apáékhoz fordulnom.

– És milyen volt a szezonja? Kivette a részét a bajnoki menetelésből?

– Az első félévem majdnem tökéletesre sikerült. Aztán sajnos volt két műtétem, majd nem sokkal később részleges combizomszakadást szenvedtem. Ez az egész megpecsételte a tavaszomat.

– Az MTK-val, amelyet Medgyes Péter személyében egy korábbi PMSC-játékos vett át a nyáron, a Bajnokok Ligájára készülhet, ami kétségtelenül jól hangzik. Női vonalon labdába rúghat egy magyar csapat a legrangosabb európai kupasorozatban?

– A csoportkörben abszolút! A legerősebb kalapba kerültünk, s Szlovéniában, Finnországban, Hollandiában, Észak-Írországban vagy Portugáliában játsszuk majd le a csoportmérkőzéseinket. A finneket és a hollandokat kihagynám... Ha továbbjutunk, az egyenes kieséses körbe kerülünk, ahol már szerencsés sorsolásra lenne szükségünk. Korábban ilyenkor svéd és angol csapatot kaptunk, őket inkább elkerülnénk. Mondjuk, egy osztrák vagy egy lengyel ellenfél jó lenne.

– Érezhetően imádja a focit, de azt is tudom, hogy más sportágakban is otthonosan mozog. Találós kérdés: hol vonultak százezrek az utcára, megünnepelni a bajnokcsapatot?

– Miamiban!!! Imádom! Imádom az NBA-t, képes vagyok éjjel felkelni a meccsek miatt. Olyan boldog vagyok, hogy a Heat nyert, LeBron James a mindenem! Előbb nézek meg egy NBA-, mint egy focimeccset!

– Talán pályát tévesztett.

– A méreteimből kiindulva nem volt esélyem, százhatvanegy centi vagyok.

– Mit szólna hozzá, ha egyszer úgy hozná a sors, hogy együtt dolgozhatnának a futballedző édesapjával?

– Isten ments! Ő csak maradjon az apukám, mindenkinek így a jobb!

Címkék#Nagy Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!