Sport

2013.08.22. 17:47

Ötszáz hajóból lettek elsők

Dr. Gulyás Kovács Gergely (36) személyében pécsi tagja is volt a 45. Kékszalag vitorlásversenyen győzelmet arató hajó legénységének.

Horváth L. (Dunántúli Napló)

Dr. Gulyás Kovács Gergely jogász-üzletember Pécsett született, érettségizett és kezdte jogi tanulmányait, majd 2001-ben Budapesten folytatta. Szülei most is a városban laknak, így gyakran hazalátogat. Valamikor még ifistaként a PMSC-ben kézilabdázott, az NB II.-es pécsváradi fiókcsapatban is játszott. Tizennégy éve vitorlázik, ebből egy évtizede a Balatonon és az Adrián.

– Az idei Kékszalagon 525 hajó indult, köztük az egyik legkiválóbb vitorlázó, Litkey Farkas kormányozta Lisa-EvoPro nevű hajó, ahol 16 társammal együtt küzdöttünk több, mint 14 órán át a győzelemért – kezdi Gulyás Kovács Gergely. – Litkey Farkas tizenegyedszer nyerte meg ezt a versenyt, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. A tizenhét tagú legénységből én képviseltem egyedül Baranyát és Pécset, ez nagyon fontos számomra, hiszen itt születtem és itt töltöttem 24 évet az életemből. A vitorlázásban nagyon sok múlik a kormányoson, azonban a legénység minden tagjának megvan a maga feladata, melyet nagyon pontosan kell végrehajtani. A nyílt vízen egy manőver kilenc ember együttes, precízen összehangolt munkája. Rengeteg kritikus manőver van, itt nem lehet hibázni. Két hajó, a Principessa és a Raffica is gyorsabb volt nálunk a verseny 90 százalékában, vagyis a 14 és fél órából 13-ban ők vezettek, egyszer 6-7 kilométer előnyre is szert tettek, de a verseny utolsó szakaszában végül mégis sikerült beérni és megelőzni őket: találtunk egy olyan szélsávot, amit ők nem fedeztek fel.

Gulyás Kovács Gergely szerint lélekemelő érzés volt éjjel negyed 12-kor beérni a balatonfüredi célba, ahol a mólóra kiérkező több száz üdvrivalgó szurkoló mellett 15–20 motorcsónak is várta őket a vízen és mindenki a győzteseknek akart gratulálni. Azóta a fiatalember minap az X35-tel a magyar bajnokságot is megnyerte öt társával együtt a nagyhajós hajóosztályban, Czégai Péter olimpikon kormányzásával.

– Május óta ingázom a főváros és Balatonkenese között, ahol a bázisunk van, hetente négyszer tartottunk edzést. A vitorlázás egyenlő az alázattal, a tizedmásodpercre összehangolt csapatmunkával, a sportág szeretetével és győzni akarással – mondja Gulyás Kovács, aki azt is elmesélte, hogyan választották ki a Kékszalagra: 10 éves balatoni vitorlázómúltra volt szükség és át kellett menni egy kemény rostán is. A felkészülés több mint két hónap megfeszített munka volt, ez idő alatt kettőnél több edzést nem lehetett kihagyni. – Fárasztó volt, de természetesen mindent megért. Jövőre, az új szabályozás értelmében már kéttestű hajók is indulhatnak a Kékszalagon, és mindenképpen szeretnénk majd megvédeni a címünket. Egyelőre legyen a csapat titka, hogy milyen hajóval indulunk, mindenesetre már most a 2014-es verseny jár a fejemben.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!