Sport

2014.06.28. 16:09

Nagy Tamás Argentína győzelmének örülne

Véget ért a csoportkör a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, s most, a nyolcaddöntők előtt Nagy Tamással beszélgettünk egy kicsit a torna érdekességeiről. A spanyolok búcsújáról, Luis Suárezről, az argentinokról.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Ahogy hallom, a futball mellett egyre nagyobb helyet hódít el az életében egy másik szerelem.
– Mindig is a gasztronómia és a borok szerelmese voltam – mondta Nagy Tamás, a PMFC korábbi játékosa és edzője, aki nemrég a Szentlőrinc kispadjára ült le. – Való igaz, nemrég eljött az a pillanat, amikor lehetőséget kaphattam arra, hogy itt is kipróbáljam magam: egy pécsi belvárosi vendéglátóhely, az Enoteca Corso menedzsere lettem. Nagyon izgalmas feladat ez számomra, s ami kifejezetten érdekes benne, az a csapatépítés, amit ugye a labdarúgásban is meg kellett oldanom.

– Azért itt, a sportoldalon inkább ugorjunk is át gyorsan a focira! Ha a spanyol futball volt a kedvence, akkor most alighanem szomorú, a világbajnok ugyanis már a csoportkörben búcsúzott.
– Szerettem, de az utóbbi időben ráuntam a spanyol focira. Az a szemléletváltás azonban tetszik, ami például az Atlético Madridnál megjelent, látszik is, hogy dél-amerikai edző, Diego Simeone irányítja a csapatot. A játéktudás itt is adott, de emellett a futballisták szívüket-lelküket adják a csapatért, égnek a pályán, és ezt a mentális erőt, akaratot annyira bele tudják vinni a játékukban, hogy lehengerlik az ellenfelet.

– Akkor most temethetjük a spanyol válogatottat, lejárt a tilitoli ideje?
– Egyáltalán nem, azért Iniestáék még mindig a technikai készség legmagasabb szintjét képviselik, csak fáradtak voltak fejben és fizikálisan is. Azért megnéztem volna, mi történik akkor, ha a világbajnokságot mondjuk a bajnoki idény közepén rendezik meg, amikor nincsenek ennyire leharcolva, kifacsarva az európai sztárklubokban futballozó játékosok. Ráadásul ugyebár más a klíma is, szóval sok volt az olyan tényező, ami befolyásolhatta a szereplést.

– Mi a véleménye Luis Suárezről? Bolond?
– A képességei alapján a legmagasabb szinten van, ez nem kérdés. Sajnos egy idegileg igen fárasztó környezetben az embernél előbb-utóbb elpattan a cérna, nála ez így jött ki. Talán közrejátszhatott benne az is, hogy a Liverpoollal az utolsó pillanatban bukták el a bajnoki címet. Nem tudom. A büntetést pedig biztosan kellő körültekintéssel hozta meg a FIFA, mert azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy ilyet nem engedhetnek meg maguk ezek a sztárjátékosok, a mintát ugyanis róluk veszik a fiatalok.

– Van kedvenc csapata a vb-n?
– Igen, van! De nem Messi miatt. Nekem mindig is tetszett az argentin futball, amikor közvetítettek argentin bajnoki meccseket, sokszor éjjel is fennmaradtam, csak hogy láthassam őket. Nagyon tetszik az a sebesség, az a kemény harcmodor, az a lendület, ami jellemző rájuk, szinte végigsöprik a pályát. Sok az egy-egyezés, be mernek vállalni dolgokat, ráadásul taktikailag is felnőttek már Európához.

– Akkor Argentína sikerével zárul a torna?
– Megnyerhetik. Az szinte biztos, hogy legalább egy dél-amerikai csapat lesz a döntőben. Annak például örültem, hogy Neymart nemrég végre láttam Neymarként futballozni. Úgy érzem, a házigazda brazilok bizonyos helyzetekben elég kedvező elbírálást kapnak...

Címkék#Nagy Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!