Sport

2014.10.31. 15:45

PMFC: a DVSC legyőzése után megy a csapat Dunaújvárosba

Nem akárhogyan sikerült Kulcsár Árpád bemutatkozása a PMFC megbízott edzőjeként: irányításával a piros-feketék kiverték a Debrecent a Magyar Kupából. A szakvezetővel sok mindenről beszélgettünk – arról is, miért éppen idősebb Dárdai Pál lett a segítője, mentora.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Most kellene abbahagynia, százszázalékos lenne!

– Mondták mások is! Elgondolkodtam rajta, talán még egyet alszom rá – válaszolta Kulcsár Árpád, aki Véber György távozása után a PMFC-MATIAS megbízott edzője lett.

Jobb kezdésről nem is álmodhatott volna, ráadásul a győzelem mellett öröm volt nézni, ahogy a játékosok küzdöttek.

– A meccs nagyjából úgy alakult, ahogy elterveztem. Azt senki sem várhatja tőlünk, hogy rögtön sziporkázni fogunk, de a szervezettséget, a küzdeni akarást már most is lehetett látni. Hogy ebben nekem mekkora szerepem van, mindenki döntse el maga. Két napunk volt arra, hogy felkészüljünk, sérülések nehezítették a dolgunkat, a hétvégi vereségből sem ocsúdtunk fel teljesen, ráadásul a tavalyi bajnoknak ez volt az utolsó esélye arra, hogy a nemzetközi porondra kijusson. Mindez még értékesebbé teszi a győzelmünket.

– Ha nem ismerném, akár azt is feltételezhetném, hogy örült Véber György távozásának, hiszen így megnyílt az út ön előtt.

– Férfiasan bevallom, érzelmekkel teli ember vagyok, és megkönnyeztem a búcsúzkodást, még a Gyurinak kellett vigasztalnia. Tudja, ő nem az az ember, akit a kispadnál látnak...

– Hanem?

– Hanem egy jókedélyű, vidám figura, aki senkit nem bántana meg, aki nagyon közvetlen. Egy szenvedélyes ember. Sajnos a Gyurinak az volt az érzése, hogy valami nem passzol, nem stimmel vele Pécsett. Annak ellenére így gondolta, hogy a csapat maximálisan elfogadta. Nem örültem annak, hogy mennie kellett.

– Bárhogy is van, nagy lehetőséget kapott kezdő edzőként.

– Esküszöm, nem azt nézem, hogy mekkora lehetőséget kaptam! Az a fontos, hogy a csapat végre megnyugtató helyre kerüljön, olyan pozícióba, ahol az új vezetőedző nyugodtan kezdhet majd el dolgozni.

– Jelenleg tizenharmadik a PMFC. Ennyi van benne?

– Több. A tavalyi hatodik–hetedik hely és a mostani között van valahol a realitás. Mondjuk akkor volt egy tizenkét gólos játékosa a csapatnak, most ilyen nincs. A tizedik hely körülbelül rendben lenne, kis szerencsével viszont a hatodikra is el lehetne jutni.

– És a Magyar Kupában meddig lehet eljutni? Sok élvonalbeli csapat kiesett, a legjobb nyolcban négy alacsonyabb osztályú van.

– Két mérkőzés alatt bárkit meg lehet verni. Ez a Debrecen elleni kupacsata arra volt jó, hogy a játékosok visszakapják a hitüket. És óriási öröm volt azt hallani a vége felé, hogy a szurkolók „hajrápécseznek”! Nem mostanában volt ilyen, nem igaz?!

– Reméljük, hogy minden így folytatódik. Szombaton Dunaújvárosban kellene nyerniük.

– Arra is csak két napunk lesz felkészülni, így pedig szakmailag nem lehet sok mindent változtatni. Ha a játékban tudunk előrelépni, a hozzáállásunk pedig olyan lesz, mint most szerdán, akkor győzhetünk.

Megvan a mentor is

Miközben az edzői öltözőben beszélgettem Kulcsár Árpáddal, egyszer csak betoppant idősebb Dárdai Pál. Fiatalosan, lendületesen, energikusan érkezett, ahogy szokott, s szinte rögtön neki is állt átöltözni.

Túl nagy meglepetést nem okozott nekem a feltűnése. Nem sokkal korábban ugyanis már hallottam, hogy minden bizonnyal ő lesz Kulcsár Árpád pályaedzője. Illetve...

– Nem a pályaedzőm lesz. A segítőm, a mentorom. Olyasvalaki, aki a tapasztalatával, a meglátásaival segíteni tud nekem – fogalmazott Kulcsár Árpád.

Aki annak idején éppen idősebb Dárdai Pálnál kezdte a szakmát, Dombóváron lett a másodedzője. Most pedig ő szavaz bizalmat mesterének – ezen mindketten jót nevettek, hiszen faramuci helyzet, nem kérdés.

De nem csak ő került képbe, volt más jelölt is Kulcsár mellé.

– Hívtam a Palcsit, de nem ért rá, nem tudta elvállalni – mondta Kulcsár, s újabb nagy nevetés következett.

Az edzői öltöző hangulatával tehát biztosan nem lesz gond, miként a két tréner tettvágyával sem: szinte folyamatosan arról beszéltek, mi lesz majd az edzésen, milyen gyakorlatokat végeznek, melyik játékos hogyan fusson. Lerítt róluk, hogy imádják, amit csinálnak – így is van ez jól.

Elindult a szekerük?

A Dunaújváros a legutóbbi két fordulóban nem kapott ki, ami igen nagy szó az utolsó helyezett újonc életében. Dobos Barna együttese a 11. körben szerezte meg első győzelmét, aztán egy héttel később majdnem ismételt: a Diósgyőr otthonában hamar emberelőnybe került, majd vezetett 3-0-ra, de így sem tudott nyerni.

Győrben a Diósgyőr

A 13. fordulóban ma este egy mérkőzést rendeznek, amelyen a Kecskemét a Puskás Akadémiát fogadja.

A további program. Szombat: Győr–Diósgyőr, Dunaújváros–PMFC-MATIAS (16.00), Nyíregyháza–Haladás, Pápa–Debrecen, Ferencváros–Paks. Vasárnap: MTK–Újpest, Videoton–Budapest Honvéd.

Címkék#Pécs#pmfc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!