Sport

2016.01.20. 08:00

Megszállottság is kell a játékvezetéshez

Jelenleg 134 játékvezető működik Baranyában, de jó lenne, ha 20-30-cal nőne a létszámuk.

Horváth L. (Dunántúli Napló)

Összesen 134 labdarúgó-játékvezető (köztük nyolc nő) működött ősszel a megyében, őket több mint tíz különböző bajnokságban, illetve osztályban láthattuk a pályán. – Ez minimálisan elegendő létszám, de húsz-harmincra még szükség lenne – mondja Czakó Dénes, az MLSZ Baranya Megyei Játékvezetői Bizottságának elnöke. – Ezért is hirdettük meg a játékvezetői tanfolyamunkat, amelyen szeretnénk jelenlegi futballistákat is látni. Ezért premizálja az MLSZ BMI azokat a klubokat, amelyek beiskoláznak résztvevőket.

A kurzus január 23-án indul Pécsett, és májusban vizsgáznak a bírójelöltek. Hetente egyszer lesznek a foglalkozások, csak 14 éven felüli és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező jelentkezőket fogadnak. (További részletek: www.jatekvezetoleszek.hu).

Ők még csak a jövendőbeli játékvezetők, Horváth László (66) viszont már évtizedek óta az. 1974-ben tette le a vizsgát, 1976–83 között tagja volt az országos keretnek, NB I. B-s meccseket is vezetett, élvonalbelieken pedig asszisztensként tevékenykedett. Összesen 1574 nagypályás mérkőzése volt, számtalan kispályás meccset vezetett, és rengeteg teremtornán bíráskodott. 1995-ben megkapta az Aranysípot. 2012 novemberében egyszer már elbúcsúztatták, aztán visszatért, 2014-ben hagyta véglegesen abba a bíráskodást. Most ellenőrként ténykedik.

– Játékvezetői körökben az a mondás terjed, ahol miséztek, oda nem mennek vissza ministrálni – jegyzi meg Horváth László. – Én mégis visszatértem, szívesen csinálom az ellenőrzést. A játékvezetéshez megszállottság kell, és egy kicsit mazochistának is kell lenni, de naprakész szabályismeret, megfelelő fizikai felkészültség és biztos családi háttér is szükséges. Sok barátra lehet szert tenni, és más előnyei is vannak a bíráskodásnak. Ezt üzenem a leendő játékvezetőknek, remélem, hogy sokan jelentkeznek majd a tanfolyamra.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!