Sport

2015.07.05. 16:33

A harmadosztályban egész erős lesz Baranya

A képzeletbeli piramis csúcsán a PMFC-nek kell állnia, hangoztatta minden futballban jártas baranyai az utóbbi években – aztán most, amikor ezért tenni is kéne, jó nagy a csend. Az NB III.-ban nyilván a bajnoki címet megcélzó piros-feketék pedig rögtön „házon belülről” kaptak riválist a Kozármisleny személyében – mintha nem lenne elég vetélytárs amúgy is.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

A baranyai futball az utóbbi időben annyi vidám és szomorú dolgot produkál, annyi furcsa történettel találkozunk, hogy nem unatkozhatunk. S nem egyszer botlunk olyan abszurd sztoriba, amely hallatán csak mosolyog az ember – aztán úgy gondolja, akár még lehet is benne valami.

Nos, ilyet hallottunk most hétvégén Matyi Dezsővel kapcsolatban. A PMFC-től távozó (ha minden igaz) tulajdonosról olyat is pletykálnak, hogy nem száll ki teljesen a futballból – csak máshol próbálkozik. Nem is olyan messze: a tényleg elég hihetetlen történet szerint Kozármislenyben segít majd Feleki Attilának, s együttes erővel biztosan elérnék, hogy feljutó helyen végezzen a csapat. Ami persze nagy fricska lenne az erről ebben az esetben valószínűleg lemaradó PMFC-nek.
Abszurd, nem?

Együttműködés? Rivalizálás!

Amint azt lapunkban is megírtuk, a kozármislenyi labdarúgócsapat tulajdonosa, Feleki Attila úgy döntött, mégis folytatja tovább a munkát a klubnál, finanszírozza az együttest (immár az önkormányzattal karöltve, hiszen a várostól évi 17 millió forintot kap), s a cél a dobogó lesz az NB III.-ban. (Persze nem kizárt, hogy még meggondolja magát, elvégre az utóbbi napokban, hetekben nem egyszer megváltoztatta az álláspontját – kicsit olyan volt, mint az időjárás.) Ez szép, a helyi futballszeretők biztosan nagyon örülnek, elvégre ez azt jelenti, hogy a következő szezonban is lesz kinek és miért szorítani, ráadásul, ahogy azt megszokhatták, megszokhattuk, most sem középszerű együttesben gondolkodik a tulajdonos.
Úgy nem is lenne nagyon értelme csinálni, tiszta sor.

A tulaj bejelentése már kevésbé szerzett örömet a pécsi szurkolóknak, a PMFC-ért szorítóknak, dolgozóknak. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy a piros-feketék így nem tudnak átigazolni, megszerezni szinte egy komplett csapatot, amely az elmúlt szezonban bizonyította, hogy versenyképes, ütőképes ebben a mezőnyben – a lényeg: feljutásra esélyes. Ha a pécsi klub magához csábította volna a Kozármisleny jobb játékosait, s még szerződtetett volna hat–nyolc megfelelő kvalitású spílert, össze tudott volna rakni egy olyan keretet, amely tényleg képes lett volna arra, hogy az NB II.-be verekedje magát.

Ez azonban, összefogás híján, immár nem jön össze. Pénteki számunkban arról beszélt Győri János, a PMFC ügyvezetője, hogy együtt kell működnie a PMFC-nek, a Kozármislenynek és még a Szentlőrincnek is. De mégis, milyen együttműködésről lehet szó akkor, amikor Mislenyben dobogóra hajtó csapatot építenek, s „egy utcával arrébb”, vagyis a pécsi klubnál is ugyanez a cél?! Itt rivalizálás lesz, nem együttműködés!

A történteken annak fényében mindenképpen meglepődtünk, hogy korábban mindenki (köztük Feleki Attila is, aki ugyebár volt a PMFC ügyvezetője) gyönyörűen fel tudta „építeni” a baranyai focit: kell egy csúcsegyesület, magától értetődően a PMFC, alatta aztán jön a piramis a Mislennyel, a Szentlőrinccel, most már a Komlóval, aztán mehetünk lejjebb, blablabla... De ez is csak addig tartott, amíg az érdekek nem kívántak mást. S persze érthető is, hogy Mislenyben fütyülnek erre, elvégre igaza van a tulajnak: ha már egyszer pénzt tesz a csapatába, nem akar középszerűséget, nem akar átlagos dolgokat. Meg aztán milyen jól néz majd ki, ha jövő nyáron a Kozármisleny a PMFC előtt végez?!

Az is megérne egy misét, hogy szüksége van-e egy megyének négy harmadosztályú csapatra. Nem hinnénk. Pedig most így lesz: ott a PMFC, a Kozármisleny, a Szentlőrinc és a Komló. Jó kis meccsek lesznek, nem kérdés, pikáns baranyai rangadók – jól ellesz mindenki ebben a posványban. Ahonnan így, ebben a formában nincs is nagyon kiút: visszatérve a fentebb említett piramishoz, még egyik klub vezetői sem jelentkeztek, hogy hello, mi segíteni akarunk a megyeszékhely csapatának, felajánljuk XY-t, ha kell, hátha ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a PMFC mielőbb visszakerüljön az élvonalba. Mi pedig adott esetben megelégszünk egy kicsit kevesebbel – a Kozármisleny esetében akár lehetett volna ez a megye I. is, elvégre az jóval kevesebbe kerül, márpedig az utóbbi időben a működtetés költségei miatt sírt a legtöbbet Feleki Attila.

A jelen helyzetből kiindulva pedig nagyon úgy tűnik, a pécsi szurkolók jó ideig nem tehetnek majd mást, mint visszasírhatják az élvonalbeli időket. Hacsak nem lesz valami újabb, nem várt fordulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!