Sport

2015.05.27. 14:35

A PMFC a Nyíregyháza miatt vérzett el?

Egy kérdésre választ kaptunk kedd este: a PMFC-MATIAS fellebbezését elutasították, a klub nem kapott NB I.-es licencet, így a következő szezonban nem indulhat az élvonalban. Rengeteg kérdés maradt azonban még megválaszolatlanul: mi a pontos oka a döntésnek marad-e a tulajdonos, Matyi Dezső, és így tovább.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Pedig állítólag közel voltak a pozitív végkicsengéshez. Információink szerint kedden a Magyar Labdarúgó Szövetségben többen is tudni vélték, hogy a következő szezonban tizennégy csapatos lesz a honi élvonal, s ebben a tizennégyes mezőnyben ott van a PMFC-MATIAS is. Mindez azt kellett volna hogy jelentse, hogy a pécsi klub a Fellebbviteli Licencadó Bizottságtól mégis kap rajtengedélyt, durranhatnak a pezsgők, minden oké, happy end.

Ehelyett este nyolc körül jött a letaglózó hír: nincs licenc. Úgy tudjuk, a PMFC elsősorban a Nyíregyháza miatt vérzett el. Ha ugyanis a ő fellebbezésük is „átmegy”, akkor a PMFC is zöld jelzést kap, megvan a tizennégyes mezőny. A Nyíregyházát azonban nem merték átengedni, mert féltek a nemzetközi szövetség esetleges reakciójától – ehhez képest épp a legjobbkor jött a hír, miszerint Zürichben korrupció gyanújával őrizetbe vették a FIFA hat magas rangú tisztségviselőjét.
Rend, fegyelem...

A PMFC-nél a kedd esti bejelentés hallatán természetesen szinte mindenkinek elakadt a szava. A klub elnökét, dr. Hargitai Jánost szerda délelőtt tudtuk megszólaltatni.

– Csak a tényt tudom, nem ismerem a határozatot, így azzal sem vagyok tisztában, hogy melyik osztályba kerül a PMFC – mondta dr. Hargitai János (azóta kiderült: legfeljebb az NB III-ban). – Ezzel együtt az MLSZ-t olyan műbútorasztalosnak tartom, aki fejszével dolgozik, s most az ország nagy részéről kiirtotta az NB I.-es futballt. Tudom, a szövetségben azt hiszik, hogy így is lehet majd jó utánpótlást működtetni, de én ebben nem hiszek! Szét fogják kapkodni a gyerekeket, ki fogják rabolni a pécsi klubot. Egy fejezetnek vége, kicsinálták a pécsi futballt. Hogy ebben a döntésben hol vannak a sportszakmai érvek, nem tudom. Úgy látom, a magyar labdarúgásból csak a sportszerűség hiányzik, én pedig ebben nem kívánok tovább részt venni!

A Fellebbviteli Licencadó Bizottság teljes határozatát a részletes indoklással 72 órán belül kapja meg a pécsi klub – ennek tartalmaznia kell azt is, hogy az NB II.-ben, vagy az NB III.-ban indulhat-e.

Szatmári: nem ezt érdemeltük!

A játékosok még hittek valamiben, bíztak benne, hogy mégsem történhet ez meg velük, mégis kap licencet a PMFC. Nem kapott, amitől természetesen padlóra került a társaság.

– Mindenki nagyon rosszul érzi magát, lehet látni a fejeken, ahogy az ember belép az öltözőbe – mondta Szatmári Lóránd, a csapat kapitánya. – Nem ezért hajtottunk, nem ezért edzettünk minden nap! Nem ezt érdemeltük mi, játékosok, nem ezt érdemelte ez a klub, a szurkolók, és nem ezt érdemelte a város sem.

A játékos hozzátette, mindezt azért nagyon nehéz átélniük, mert ez tényleg egy kiváló, összetartó társaság. Mindenki kedvel mindenkit, kezdve a szakmai stáb tagjaitól a játékosokon át a klub többi alkalmazottjáig.
Pénteken még lesz egy bajnokija a PMFC-nek, pont a Nyíregyháza ellen, amelyet szintén kiebrudaltak az élvonalból. Elképzelni sem lehet, milyen meccs lesz ez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!