Sport

2011.12.25. 18:06

A rektor kedvtelésből újra iskolapadba ül

Dr. Barakonyi Károly, a PTE korábbi rektora a tudományban, a szabadidő eltöltésében, a sportban és a művészetben is rengeteg területre eljutott, többnyire nem középfokon.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A belvárosi polgári lakásban egymás mellett sorakozik a Révai Lexikon régi és új kiadása, és az Encyclopedia Britannica. Van itt ősi szalagos magnó, bakelitlemezek egész garmadája, CD-n meg a klasszikusoktól a jazzen át a rockig minden. Sőt, egy ápolt kerékpár is fő helyen áll a dolgozószobában.

– Akkor most nyugdíjasként kedvére hódolhat sport- és természetszeretetének?

– Azért nem mondtam le a tudományról sem. Annak idején megjelent 28 könyvem, az elsők között írtam például magyar útmutatóval számítógépes táblázatkezelő kézikönyvet. A legsikeresebb munkám mindemellett a fő szakterületemen a Stratégiai menedzsment című kötet volt, amely két kiadásban húszezer példányban fogyott el, így hát írom a folytatását. Másrészt most hódolhatok más érdekes területeknek is. Idén például beiratkoztam a PTE Földrajz Intézetében egy földtankurzusra. Jövőre a római joggal szeretnék megismerkedni, de a terveim közt szerepel a pszichológia és a régészet is.

– Emellett teniszezik, vitorlázik, síel, biciklizik, túrázik...

– Diákként olimpiai kerettag tornász voltam, a moszkvai VIT-en érmet nyertem, kajakban pedig a műegyetem bajnoka lettem. Úgy gondolom, az életet a szakmai elhivatáson túl három dolog teszi széppé, érdekessé, kellemessé. A művészet, a természet és a sport. Síelni minden évben többször is eljárok. A teniszütőt egy bringás sérülés miatt öt éve már nem veszem a kezembe, de a belvárosban még mindenhová kerékpárral megyek. S van egy vitorlásom is a Balatonon. Azt hiszem, a sportnak köszönhetem, hogy bár már 73 éves vagyok, de még egy éjszakát sem töltöttem kórházban.

– És a művészet?

– Az a szépség az életben, passzív szemlélőként, és aktív résztvevőként egyaránt. Amatőr filmesként országos díjakat nyertem egy barátommal, de a digitális kamerám is mindig velem van, ha járom a világot.

– A világot?

– Nekem az a kikapcsolódás, hogy minden nyáron útnak indulok egy hónapra csavarogni. Korábban motorral, biciklivel, autóval, sátorral tettem meg hosszabb utakat, mostanában már lakókocsival. Tavaly Norvégiát, Finnországot, idén Izlandot barangoltam be, most pedig Új-Zélandra készülök.

Villamosmérnökből közgazdászprofesszor

Barakonyi Károly 1938-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnökként végzett 1962-ben. A Dédásznál dolgozott 1974-ig, közben gazdasági mérnöki diplomát is szerzett. 1974-től közel 35 éven át tanított a PTE Közgazdaság-tudományi Karán, ahol tanszéket alapított, 1994–1997 között pedig az egyetem rektora volt. Professor emeritusként 2008-ban vonult nyugdíjba. Nagyobbik lánya, Eszter a FEEFI-n tanít, Alíz pedig az orvosi karon adjunktus. Négy unokája van.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) „Nekem az a kikapcsolódás, hogy minden évben egyszer útnak indulok” -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!