Gyorskorcsolya-vk

2017.09.30. 17:43

Aranyérmes lett 500 méteren Liu Shaolin Sándor

Liu Shaolin Sándor szombaton aranyérmes lett 500 méteren a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A táv tavalyi világbajnoka rendkívül magabiztosan versenyzett egész nap, mind a negyed-, mind az elődöntőjét megnyerte, aztán a fináléban rajt-cél győzelmet aratott két dél-koreai és egy kínai riválisa előtt.

A legrövidebb szám többi magyar érdekeltje, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Burján Csaba a negyeddöntőben búcsúzott.

Az 1500 méteres távon Liu Shaolin mellett Liu Shaoang is az A döntőben szerepelhetett, míg Jászapáti a B-ben. A fivérek közül előbbit kizárták, mert nem vette fel az időméréshez szükséges chipet, utóbbi pedig a célegyenesben kilökte francia vetélytársa. Liu Shaolin így hetedikként, öccse pedig hatodikként zárt. Jászapáti harmadik lett a B döntőben, ami összességében kilencedik helyet ért.

A váltók szereplése csalódást okozott a hazai közönségnek, mivel a vb-bronzérmes férfiakat az utolsó váltásnál a kanadaiak embere elsodorta, míg a vb-ezüstérmes nők negyedikként értek célba, így mindkét négyes csak a kisdöntőben szerepelhet vasárnap, amikor 14 órától az 1000 méter küzdelmeit és a váltók fináléit rendezik.

„Nagyon csalódottak vagyunk, mert igazságtalannak tartjuk, hogy a zsűri nem zárta ki a kanadai csapatot. A verseny előtti értekezleten felhívták a figyelmünket, a bírók kifejezetten figyelni fogják, hogy a leváltott emberek nem akadályozzák-e a többieket. A csapat a rangidőse, Knoch Viktor majdnem felrobbantotta az öltözőt mérgében” – mondta az MTI-nek Liu Shaolin Sándor, hozzátéve, hogy óvni nem érdemes, mert az a későbbi versenyeken visszaüthet. Azt is elárulta, hogy az 500-as diadala után véletlenül a bronzérmet kapta meg, és utólag cserélték ki a dél-koreai versenyzővel az aranyra.

A négy állomásból álló vk-sorozaton 500 és 1000 méteren nemenként 32-en, 1500 méteren 36-an jutnak olimpiai kvótához, továbbá a nyolc legjobb váltó szerez indulási jogot. A versenyzők a nemzetnek gyűjtik a pontokat, és egy távon országonként legfeljebb három kvóta szerezhető.

(Borítóképünkön a győztes Liu Shaolin Sándor (k) és dél-koreai riválisai. Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!