Sport

2013.01.16. 17:18

Az MLSZ az edzőknél az UEFA-végzettséget írja elő és meg is követeli

Márton Gábor újmecsekaljai szerződése kapcsán sok szó esett a Pro licencről. Száztizenegy fociedzőnek van ilyen papírja Magyarországon.

Horváth L. (Dunántúli Napló)

Az NB I-es futballcsapat vezetőedzője csak úgy lehet valaki, ha megvan az UEFA Pro licence. Ilyen végzettséggel hazánkban száztizenegy labdarúgószakember rendelkezik, közülük öten baranyai lakosok. Ők a következők: Mészáros Ferenc, Nagy Tamás, Ott József, Mink Olivér, Róth Antal, 2002-ben még csak Róthnak volt ilyen végzettsége. De ilyenje van Bódog Tamásnak is, aki jelenleg Németországban él.

Nem egyszerű ilyen végzettséghez jutni, 2006-tól felvételi vizsga van (addig az MLSZ elnöksége döntötte el, kit iskoláztat be), a tanfolyam – amelyet központilag szerveznek (az MLSZ Felnőttképzési Intézet Edzőképző Központja) – több mint egy éves, 420 órás oktatást foglal magában, benne van az angol nyelv tanulása is. Csaknem egymillió forintba kerül, az elvégzéséhez egy hétig külföldi csapat edzéseit kell látogatni, olyanét, amelyik a nemzetközi kupában érdekelt. Követelmény a játékos múlt, társalgási szintű idegennyelv-tudás, UEFA A-licenc, erkölcsi bizonyítvány, sportorvosi igazolás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Róth Antal jelenleg az MLSZ szövetségi edzője, ő is azok közé tartozik Baranyában, akiknek Pro licence van
[/caption]

A legközelebbi kurzus áprilisban indul, nemzetközi lesz, spanyol, olasz, francia és magyar edzők részvételével, erre január 31-ig lehet jelentkezni.

Baranyában 21 trénernek van A-licence, amely labdarúgásban az NB I-et leszámítva minden kispadra jó. Itt is felvételezni kell, ha sikerül, néhány százezerért el lehet kezdeni a 160 órás tanfolyamot, amelyet azonban nem minden évben szerveznek, tavaly például nem indult.

Régiós szinten szervezik a B-licences kurzust, Baranyában 171 edző már elvégezte, az NB III-as kispadhoz és az utánpótlás-edzőséghez ilyen papír kell. Van még MLSZ „D” is, de áprilistól megszűnik és UEFA „C” lesz belőle, csakhogy nem automatikusan, hanem 75 órás oktatást kell letudni hozzá.
Sokáig vita volt arról, hogy melyik a fontosabb, a Testnevelési Egyetemen vagy az MLSZ-tanfolyamos megszerzett diploma, ebből nagy vita is kerekedett. (Lásd a volt PMFC-tréner, Kiss László huzakodása, akinek először csupán szakedzőije volt, évekig nem kért sem Mezey Györgyből, sem pedig az UFEA-kurzusból, aztán beadta a derekát, és már van pro-ja, tavaly vizsgázott belőle.)

– Már nem elvárás, hogy valaki a TF-en végezzen, az MLSZ már csak az UEFA-végzettséget írja elő és követeli meg – nyilatkozta Rónai István, az MLSZ Baranya megyei vezető instruktora. – A tapasztalat az, hogy a különféle tanfolyamokra beiratkozó edzők körülbelül felénél az egyesületük állja helyettük a részvételi díjat. Sokat segít mind a kluboknak, mind pedig a saját zsebből fizetőknek, hogy a TAO-t is fel lehet használni erre a célra.
Rónai szerint a fociedzők képzettsége fokozatosan javult, mert aki mostanában tanfolyamot végzett, az az UEFA által küldött anyagot tanulta. Az persze más kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazza.

Az egyesületeknek egyébként a rajt előtt a nevezési lapon vállalniuk kell, hogy a bajnoki osztályban előírt képzettségű edzőt foglalkoztatnak. Ezt utána természetesen ellenőrzik is.

Futballedzői papírral rendelkezők száma Baranyában
Pro licence van:
5
A-licences: 21
B-licences: 166
D-licences: 240
Összesen: 432

Az UEFA-edzőképzés díja
Pro: 900 ezer Ft
„A”: 300 ezer Ft
„B”: 150 ezer Ft
„D”: 45 ezer Ft
Kapusedzői: 100 ezer Ft
Futsal: 45 ezer Ft

Koleszár most jár

A kézilabdázóknál az A-licenc a nemzetközi mesteredzői, a B a magyar szakedzői, a C pedig az egyszerű edzői. A versenykiírásban benne van, hogy melyik bajnoki szinten milyen végzettség szükséges. Az NB I-ben fokozatosan az A-t követelik majd meg, bár egyelőre még nem veszik annyira szigorúan (eddig a nemzetközi szövetség adományozta ezt a címet), de B az előírás.

Baranyában A-ja senkinek sincs, Kovács Tamás, Koleszár György és Nagy Zsolt (mindkettő PVSE) most hallgatói egy B-kurzusnak. Koleszár mégis úgy lehet vezetőedző a férfi élvonalban, hogy megvan a szakmai háttere és menet közben végzi a szükséges kétéves tanfolyamot, amely 800 ezer forintba kerül.

Kreditrendszer van

A tavaly ősszel kezdődött idénytől kezdve kreditrendszer van a kosárlabdázóknál, az edzői működési engedély kiadásának feltétele a megfelelő számú kreditpont, amelyet szeptembertől a következő év szeptemberéig lehet megszerezni. Állami végzettség és bizonyos fokú gyakorlati időszak az alapeleme, de az NB I-es kispadhoz publikáció is kell.

A 60 éven felüli trénerek mentesülnek a kreditpontok megszerzése alól, a licencdíjat azonban nekik is be kell fizetni. Sterbenz Tamástól, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkárától tudjuk, hogy eléggé szigorúan veszik a feltételek meglétét, az ellenőrzés Dömötör Renáta szolgáltatási referens feladata.

Középfok kell pólóban

Középfokú képesítés kell a vízilabdázóknál ahhoz, hogy valaki az élvonalban edzőséget vállalhasson. Ezt kétéves edzőképzésen lehet megszerezni, aminek a vizsgadíja több tízezer forint. A tanfolyam a Magyar Vízilabda Szövetségen belül és az egyetemek testnevelési tanszékeinek szervezésében is zajlik, elvégzését a szövetség ellenőrzi.

Babarczy Roland szakmai felügyelőtől tudjuk, hogy az OB I-ben többeknek van szakedzői végzettsége (ami a legmagasabb szint), mint például Petik Attilának (PVSK-Füszért). Ő a TF-en szerezte meg, 26 éves korában iratkozott be oda és 30 volt, mire végzett, utána még játszott.
A papírt régebben ötévente kellett megújítani, de most már nem előírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!