Sport

2016.01.19. 18:08

Balatonfenyvesi fórum pécsi nyaralótulajdonosoknak

Évi tízmilliót költ a falu a meder kotrására. A balatonfenyvesi nyaralótulajdonosoknak rendeztek kihelyezett fórumot a pécsi városházán.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Zsúfolásig megtelt a pécsi városháza díszterme, és a pótszékek is kevésnek bizonyultak, a hétfői kihelyezett lakossági fórumon, amelyet a nyaralótulajdonosoknak szervezett Balatonfenyves önkormányzata. Lombár Gábor polgármester bemutatta a települést és az utóbbi időszakban történt fejlesztéseket. Mint mondta, fontosnak tartják ezeket a találkozókat, mert a 2300 állandó lakos mellett 8000 üdülőtulajdonost tartanak nyilván a nagyközségben. Pécs mellett Kaposváron és Nagykanizsán is rendeznek fórumot.

A legtöbb hozzászólás a község történetének legnagyobb beruházását, a vitorláskikötőt érintette, valamint az eliszaposodást, a leromlott állapotú utcákat, a közvilágítást és a hulladékszállítást.

A polgármester kiemelte, a településen az egyedüli „ipar” a turizmus, a vendéglátás, ezért ezt a kiszolgáló rendszert kell jól működtetniük. Csaknem két évtizedes elképzelések válhatnak valóra, ha átadják a vitorláskikötőt. A beruházás pedig elősegítheti a szezonhosszabbítást, hiszen a vitorlássportnak leginkább ősszel és tavasszal hódolnak a tavon.

– A Balaton természetes tó, iszap mindig is volt, és folyamatosan vándorolt. Figyelemmel kísérjük a folyamatot, rendszeresen kotorjuk a frekventált szakaszokat, azonban arra nincs pénze az önkormányzatnak, hogy a teljes, csaknem 8 kilométeres szakaszon elvégeztessük a mederkotrást. Erre a feladatra éves szinten csaknem tízmillió forintot költünk.

Többen aggodalmukat fejezték ki a strand iszaposodását illetően az új kikötő miatt, azonban – mint a polgármester elmondta – a megbízott áramlástani szakemberek szerint ez nem fog bekövetkezni. Az önkormányzat megrendelésére mederfelvételek is készültek, amelyek a jelenlegi állapotot rögzítették, így évek múltán pontos adataink lesznek az esetleges iszaposodás mértékének megállapítására.

Két éve épül

A kikötő építési munkái 2014 decemberében kezdődtek, a csaknem kétmilliárd forintos beruházás magántőkéből, állami és uniós forrásból valósul meg. A keleti móló 460 méter hosszan nyúlik be a vízbe, a nyugati mólót pedig 570 méteresre tervezték. A csaknem 350 hajóhellyel rendelkező vitorláskikötő egy vízisport alapú létesítmény lesz, nemcsak a vitorlások és a nagyobb tőkesúlyos hajók tárolására lesz alkalmas, hanem tengeri kajakozásra, indián kenuzásra, sőt sárkányhajózásra is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!