Sport

2008.12.19. 17:31

Baranyai olimpikonokat fogadtak a megyeházán

Tegnap a pekingi ötkarikás játékokon szereplő baranyai olimpikonokat és paralimpikonokat köszöntötték a megyeházán. Ebből az alkalomból többükkel is tudtunk beszélgetni – a szokottnál kötetlenebbül.

K.M.A. (DN)

A kora délutáni összejövetelről éppen Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke késett, ám mentségére szóljon, nyomós oka volt. „Ha az utóbbi tíz évben sportoltam volna, akkor talán most nem derült volna ki, hogy gerincsérvem van” – mondta a politikus, miután elnézést kért. „Az nem probléma!” – szólt közbe Petrov Anatolij, s az idős mester fejében talán máris összeállt egy edzésterv Hargitai János gerincsérvének javítására.

Mint a bányászok: 4.40-kor már kelés

Van humorérzéke a tanítványait már évek-évtizedek óta nyüstölő úszóedzőnek, de az összejövetel előtt a másik – általában jobban ismert – arcát is megmutatta, amikor Jakabos Zsuzsannának és Sors Tamásnak „vezényelt”.

– Nem lehet könnyű a mesterrel, vaskezűnek tűnik – jegyeztük meg már az oklevelek átadása után Jakabos Zsuzsannának.
– Precíz és maximalista. Szerintem azért mocorog annyira a székén, mert most, kettőkor edzésünk lett volna. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára idejön azzal, hogy menjünk, mert már így is túl sokat késtünk. De én ezt már megszoktam, tizenegy éve fél hatkor kezdem az edzéseket és ötig ott vagyok, ezért rendre négy óra negyvenkor kelek – mutatta be az élsportolók életének nagyon is kellemetlennek tűnő oldalát Jakabos.
Ez kemény, csoda, hogy még bírja. Pedig modellkedhetne is...
– Tavaly hullámvölgybe kerültem, úgy éreztem, unom az egészet és Peking után abbahagyom. De rájöttem, hogy hiányozna az úszás, ugyanakkor más közegre vágyom, ezért megyek január végén Amerikába. Mit csináljak, modellkedjek? Egyelőre szeretek úszni... de azért semmit sem zárok ki – mondta a csinos, ráadásul igen magas versenyző.

Ötszáz kilométerre fáj Czukor foga

Néhány lépéssel arrébb két olimpikon beszélgetett láthatóan baráti hangnemben – gyorsan lecsaptunk rájuk. Egyikük a komlói gyalogló, Czukor Zoltán volt, aki egyedül vette a bátorságot, hogy kiálljon a publikum elé. „Nevemből adódóan könnyen oldódok”, vette humorosra a dolgot, s valóban, közeledve az ötvenhez, nincs mitől tartania. Az ellenfeleknek viszont lesz, ugyanis hiába éri el a félszázat 2012-ben, a londoni olimpia idején, megpróbál ott lenni – utána pedig szeretne ugyanitt összefutni a most ittlévőkkel. Peking ugyan nagyon fárasztó volt, de azóta sem állt le teljesen.

– Olyan öreg vagyok, hogy ha abbahagyom egy időre, nagyon nehéz újrakezdeni. Most egy másik heppemre készülök, a távgyaloglásra. A Párizs–Colmar versenyre szeretnék eljutni...
– Ami hány kilométer? – vágtunk közbe.
– Ötszáz – jött szemrebbenés nélkül a válasz. – Ötvenhat–ötvennyolc óra alatt meg lehet csinálni. Azt mondják, ez a hab a tortán.

2012-ben Bodor valahogy bekéretőzik

A fentebb említett másik olimpikonon, Bodor Richárdon látszott, hogy ebbe a habba nem szeretne belekóstolni. Az arca előtt jobbra-balra lengetett tenyerével jelezte, mi a véleménye a gyaloglókról.


– Ilyen jóban vannak? – kérdeztük a TÁSI úszóját.
– 2004-ben, talán az olimpia előtt találkoztunk, de nem tudom pontosan... (Athénban, a faluban, az esti órákban – jött a precíz kisegítés Czukortól) – emlékezett vissza Bodor. – Megkérdezte tőlem, hogy nem akarom-e adogatni neki az üdítőket, mert úgy sincs segítője. Húztam a számat. Azóta már voltam is Komlón, amikor egy sportnapon mínusz kettőben gyalogolt. Tartjuk a kapcsolatot.
– Czukor 2012-ben szeretne megint itt lenni a megyeházán az olimpikonok fogadásán. Ön is itt lesz? – kérdeztük a harminchoz közelítő mellúszót.
– Majd valahogy biztosan bekéretőzök...

Módos Pétert is díjazták

A Baranya Megyei Önkormányzat tegnap azokat a sportolókat köszöntötte, akik részt vettek a pekingi olimpián és paralimpián. Az ünnepélyes öszszejövetelen kilenc versenyző és edzőik kaptak elismerő oklevelet: a szám nem tévedés, ugyanis az ötkarikás játékokról betegség miatt lemaradó Módos Péter is a díjazottak között volt. A díjazottak: Baka Dorottya úszó és edzője, Petrov Árpád; Bodor Richárd úszó és Sántics Béla; Czukor Zoltán gyalogló és Sátor László; Csonka Zsófia sportlövő és Herbai János; Jakabos Zsuzsanna úszó és Petrov Anatolij; Kovács Ervin úszó és Tari Imre; Kürthy Lajos súlylökő és Petre Manu; Módos Péter birkózó és Módos Csaba; Sors Tamás úszó és Petrov Iván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!