Sport

2010.09.01. 17:24

Biczó Bence már most kivívta a jövő évi vb-részvétel jogát

Stílszerűen az uszodában és nem a Városházán köszöntötték őket. Biczó Bence és Sántics Béla, vagyis tanítvány és edzője jobban is érzi magát a víz közelében.

Horváth László

Csoda, hogy Szingapúr a kedvenc városai közé tartozik? Biczó Bence, a PVSE úszója az először megrendezett ifjúsági olimpián ott nyert 200 m pillangón aranyat.

– Maradok is ennél az úszásnemnél, pillangóban gondolkodom a jövőt illetően is – mondta a 17 esztendős Biczó Bence, akinek gondolatai még most is Szingapúrban járnak. – Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható érzés volt ott nyerni. Az egész játékok profin volt megszervezve, igazi olimpiához hasonlított.

Biczó nagyon örül annak, hogy a kivételes képességű Michael Phelpshez hasonlítják, de még nem érzi magát annyira jónak, mint az amerikai.

– Különben is, nem a magyarok, hanem az amerikai szaksajtó gerjeszti, hogy Bence lehet Phelps nagy ellenfele – jegyzi meg Sántics Béla, a pécsi fiatalember edzője. – Nagy megtiszteltetés, egyben nagy felelősség is, hogy hozzá hasonlítják, mert ezáltal jobban a reflektorfénybe kerülünk. Ami azzal jár, hogy innen kezdve nem engedhető meg egyetlen botlás sem. Idáig is keményen dolgoztunk, most majd még keményebben fogunk. A teljesítménynövelésben vannak még sebességi fokozatok. Mindenesetre kiderült, hogy jó úton járunk. Eddig nem voltak mindig optimálisak a feltételek, itt az uszodai kapacitásra gondolok, de az elmúlt időszakot lezártnak tekintem. Derűlátó vagyok a jövőt illetően ezen a téren is, ígéret van arra, hogy több edzéslehetőségünk lesz majd a Hullámban.

Erre reményt adhat neki az, hogy a Hullámfürdőnek is a Pécsi Sport Nonprofit ZRt. lett mától az új gazdája, ez pedig az eddigi „zaklatott körülmények” után jobb helyzetet sejtet.

Biczó még Szingapúrban kapott egy hét pihenőt, most néhány napot a szüleivel is pihenhet, aztán jövő pénteken folytatódnak az edzések. November végén Eindhovenben lesz a rövidpályás Eb, ezzel véget is ér az idei versenyévad. 2011 márciusában beindulnak az olimpiai kvalifikációk. Másfél éve van a rokonszenves srácnak, hogy kiharcolja a londoni részvételt, amire jó esélye van.

A jövő évi sanghaji világbajnokságon már indulhat, szingapúri aranyérmével és az ifjúsági Európa-csúcsával (1:55.82 perc) már most kivívta a jogot. Jelenleg második az európai és kilencedik a világranglistán, ám utóbbit illetően az első nyolc helyezett 1985–86-os születésű, míg Biczó 1993-ban látta meg a napvilágot.

Köszöntés a medencénél

Tegnap délután Pécsett, az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában a medence partján tartott rövid ünnepségen Biczó Bencét, az először kiírt szingapúri ifjúsági olimpián aranyérmet nyert fiatal PVSE-sportolót és edzőjét, Sántics Bélát köszöntötték. Csizi Péter, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának vezetője, valamint Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó emléklapot és pénzjutalmat adott át nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!