halálugrás

2017.07.27. 08:42

Csaknem 100 km/órával zuhannak az óriás-toronyugrók

Harmadszor szerepel a vizes világbajnokság műsorán az óriás-toronyugrás, amelynek Budapesten a Batthyány tér ad otthont péntektől vasárnapig. A háromnapos versengés végén két aranyérem talál gazdára.

A sziklaugrásból kifejlődött, rendkívül látványos sportág 2013-ban Barcelonában mutatkozott be a vb-programban. A szakág első világbajnoka a kolumbiai Orlando Duque és az amerikai Cesilie Carlton volt. Kazanyban 2015-ben a férfiaknál a sportág jelenlegi legnagyobb alakja, a brit Gary Hunt nyert, míg a nőknél az ex-akrobata amerikai Rachelle Simpson diadalmaskodott.

Óriás-toronyugrásban a férfiak 27, a nők pedig 20 méterről vetik magukat a mélybe, a nemzetközi szövetség (FINA) a vb-indulás előfeltételeként az idén betöltött 18. életévet jelölte meg. A szabadesés időtartama legalább három másodperc, s a versenyzőknek lábbal kell a vízbe érniük a sérülésveszély miatt. A zuhanás során az ugrók 96 kilométer/órás sebességre is felgyorsulhatnak, így a vízben mentőbúvárok várják őket felkészülve arra az esetre, ha elrontanák a vízbe érkezést.

A FINA szabályzata többek között kimondja, hogy a hét – különböző nemzetiségű – pontozóbírónak a napnak háttal kell ülnie, 3-5 méterrel a vízfelszín felett. Az óriás-toronyugrás versenyét a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes, 15 méter átmérőjű, hat méter mély medencében, a Parlamenttel szemközt rendezik meg. A vb-k történetében először nem természetes vízbe érkeznek az ugrók.

A lelátó ezen a helyszínen csak 1500 fős, így a jegyek már jóval a vb kezdete előtt elkeltek. A döntők napjára a Dunán egy 80 méter hosszú és 20 méter széles uszályon további 600 férőhelyes ideiglenes nézőteret alakítanak ki.

A verseny a folyó két partján és a hidakról is követhető lesz kivetítőkön keresztül.

Az óriás-toronyugrás budapesti menetrendje:

Péntek

nők (elődöntő) 12.30 óra;

férfiak (elődöntő) 14.00

Szombat

nők (döntő) 12.15

Vasárnap

férfiak (döntő) 12.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!