Sport

2013.06.21. 17:13

Czigler László visszatér a PVSK-Pannonpowerhez

Újra a PVSK-Pannon-power férfi kosárlabdacsapatánál dolgozik Czigler László. Sőt, a korábbiakhoz képest több munkája lesz. Erről is beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Árulja el, hosszasan gondolkodott, mielőtt újra belevágott a pécsi munkába?

– Igazából egy percet sem. Amikor még az előző idényben megkeresett a Paks, hogy legyek náluk vezetőedző, akkor is azt mondtam a PVSK vezetőinek, hogy ha úgy alakul, hogy a szezon végén abbahagyom a munkát az Atomerőműnél, akkor nagyon szeretnék ide visszajönni. Nem tagadom, hogy nagyon jól éreztem és érzem magam Pécsett, nem túlzás, hogy itt vagyok otthon, ám a paksi lehetőséget szerintem száz emberből száz elvállalta volna. Egy topcsapatnál vezetőedzőnek lenni ugyanis komoly kihívás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czigler László nem fog unatkozni ősztől: három csapattal is foglalkozhat
[/caption]

– Aztán, fogalmazzunk így, elég sután-furcsán ért véget az a történet…

– Igen, de ez már a múlt, ne is beszéljünk róla.

– Rendben, akkor csak egy rövidke visszarévedés: bár a paksi kaland után nem tért vissza egyik pécsi kispadra sem, azaz nem lett sem másodedző a nagycsapatnál, sem vezetőedző az utánpótlásgárdánál, a meccseken mégis gyakorta láttuk…

– Igen, a közönség soraiban. Hát, meglehetősen furcsa is volt onnan nézni a találkozókat. Ugyanakkor így legalább más szemszögből is láttam a támadási és védekezési variációinkat.

– Mit szól a két csapat szerepléséhez?

– A felnőttek nyolcadikak lettek, az utánpótláscsapat a negyedik helyen végzett, összességében szerintem mindkét gárda büszke lehet erre a teljesítményre. És ezt én nyugodtan mondhatom, hiszen az eredményeket már nélkülem érték el, azaz ez nem önfényezés.

– Térjünk rá akkor a közeljövőre! Mi lesz a feladata pontosan a PVSK-nál?

– Egyrészt másodedző leszek a felnőttcsapatnál, ahogy az előző idényben is voltam, tehát újra segítek majd Csirke Ferenc vezetőedzőnek. Ez az előző szezonban működött, együtt térképeztük fel az ellenfelet, együtt tartottuk a tréningeket, sőt, a szezon előtt együtt kerestünk játékosokat. Ez tehát pontosan úgy lesz, mint tavaly. Aztán én foglalkozom az utánpótláscsapattal – ez is ismerős lesz, hiszen az előző idényben is ez volt a feladatom. A történetemben az újdonság az NB I. B-s csapat lesz: a kosárlabda-szövetség ugyanis engedélyt adott nekünk arra, hogy az U23-as gárda a másodosztályban is induljon.

– Mert nem elég nekik az utánpótlás-bajnokság?

– Azzal a sorozattal két baj is van: nincsen elég meccs, és a színvonal sem verdesi az egeket. A fiataloknak azonban játszaniuk kell, vagyis kellene. Ráadásul a hosszú távú terveinkbe is beleillik ez a lépés: az a célunk, hogy olyanok alkossák a következő szezonban, szezonokban az élvonalbeli csapatot, akik már évek óta Pécsett játszanak, akik itt lettek lelkes fiatalokból komoly kosarasok.

– Szóval jól értem: egy-egy hétvégén valószínűleg három meccsen is ott lesz?

– Igen, így lesz. Szóval vége van az unalmas pihenésnek, ősztől felpörögnek az események. És mielőtt megkérdezi: igen, nagyon várom már.

A fiatalok jövőre biztosan sokat fognak játszani

Ahogy interjúnkban is utaltunk rá, a következő szezonban a fiatalok két bajnokságban is indulnak. Ez azt jelenti, hogy hétvégenként részint (általában közvetlenül a felnőtt- meccsek előtt) lejátszanak egy utánpótlás-mérkőzést, részint pedig pályára lépnek a másodosztályban. Ha az előző szezonból indulunk ki, akkor előfordulhat az a sajátos eset, hogy a legtehetségesebb, a felnőtteknél is számításba vett fiatalok, mint például Bíró Olivér vagy Halász Ákos egy hétvégén három találkozón is pályára lépnek…

– Nyilván majd az edző dönti el, hogy kit küld pályára – mondta el kérdésünkre Bán Gábor, a csapatot működtető kft. vezetője. – Abban azonban biztos vagyok, hogy ők ebből tényleg csak profitálnak majd. Az NB I. B-ben olyan ellenfelek ellen bizonyíthatnak, mint a MAFC vagy éppen a Bonyhád, akik nem egy rutinos, volt élvonalbeli kosarassal a soraikban lépnek pályára hétről hétre. Velük felvenni a versenyt nagy motivációt jelenthet, és egyben nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség is. Czigler László munkáját Vertetics István segíti majd, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy tréning mondjuk ugyanabban az időpontban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!