Sport

2014.09.18. 10:25

Dárdai váltja Pintért a magyar válogatott élén

Igaz, az egykori pécsi futballista csak három mérkőzésre vállalta a szövetségi kapitányi feladatokat, nem hagyja ott a Herthát. És pénzt sem kér érte.

bama.hu, wikipedia.hu

Szerdai meghallgatása után a Magyar Labdarúgó Szövetség menesztette Pintér Attila szövetségi kapitányt, akinek helyét ideiglenesen Dárdai Pál veszi át. A 61-szeres válogatott, egykori pécsi játékos csak a következő három mérkőzésre – és ingyen – vállalta a nemzeti tizenegy irányítását. A válogatott október 11-én Romániában játszik, három nappal később a Feröer-szigeteken lép pályára, majd november 14-én fogadja a finn csapatot Eb-selejtezőn.

Dárdai Pál: Megtiszteltetés a felkérés

"Megtiszteltetés és nagy kihívás számomra a felkérés. Tudom, hogy ezt a nemzetközi játékosmúltamnak és talán példamutató családi életemnek, valamint sikeresen kezdődő edzői karrieremnek köszönhetem. A felelősséggel tisztában vagyok. Ígérem, hogy tapasztalatom legjavát fogom hozzátenni a csapat tisztességes szerepléséhez! A munkát haladéktalanul megkezdem, amihez kérem minden magyar futballt szerető ember és szervezet támogatását, egyszersmind az első napokban mindenki türelmét. Végül szeretném a szurkolók megértését kérni, hogy az első napokban még nem állok a média rendelkezésére, a sajtó kérdéseit azt követően szeretném megválaszolni, amikor túl leszünk a játékosokkal való első találkozáson." (Forrás: MLSZ)

Részben tehát mindenkinek igaza lett, aki részt vett a találgatásokban, miután Dárdai neve felmerült a Pintér Attila várható menesztése után esélyes jelöltek között. Azoknak, aki azt mondták, ő lesz a kapitány, és azoknak is, akik úgy vélték, több esze van annál, hogy ezt elvállaja.

A Dunántúli Napló tavaly október végén készített nagyinterjújában is megkérdezte Dárdait, nem lenne-e szövetségi kapitány (nem sokkal Pintér Attila kinevezése előtt és Egervári Sándor Hollandia elleni, 8-1-re elvesztett vb-selejtezőt követő lemondása után). Az akkor a Hertha utánpótlásával foglalkozó sportoló így válaszolt:

– Én építem a karrieremet, és ugyanúgy, mint játékosként, nem akarok kategóriákat átugrani. Most pont ott tartok, ahol terveztem. Az egyik edzőm korábban mondta is, „Pál, nehogy egyből átvegye a Herthát!” Nem is akartam.

Arra kérdésre pedig, hogy szerinte ki legyen a kapitány, ezt felelte:

– Nem az én feladatom ezt megmondani. De nem is ez a legfontosabb. Hanem az, hogy legyen húsz olyan játékosod, akik megfelelnek a kritériumoknak. És legyen olyan utánpótlásod, amely alkalmas arra, hogy ha hárman kiöregednek, hárman léphessenek a helyükre. (...) Megszállott, „beteg”, „huzatos” emberek kellenek, akiket meg kellene fizetni. És kellene már végre egy irány. No meg összefogás.

Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezték ki. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2), és így már az első forduló után nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Ifjabb Dárdai Pál a PMFC-ben kezdte pályafutását, 1991-ben mutatkozott be az első osztályban, majd 1996-ban a BVSC-hez igazolt, majd egy év múlva a magyar bajnokságot elhagyva a német elsőosztályban szereplő berlini Hertha BSC-ben focizott tovább. 2011-ben itt fejezte be játékosi pályafutását - és folytatta karrierjét az utánpótlás mellett.

Az 1976-ban született sportoló a magyar válogatott színeiben először 1998-ban lépett pályára, első gólját pedig harmadik mérkőzésén, Azerbajdzsán ellen szerezte. Válogatott játékosként ezt követően még négyszer talált az ellenfél kapujába.

Dárdai Pál a magyar labdarúgó-válogatott 51. szövetségi kapitánya.

A Herthánál rekordokat döntött

Dárdai Pál összesen 372 alkalommal viselte a Hertha BSC mezét, ebből 286 alkalommal Bundesliga-mérkőzésen - amivel 2011-es visszavonulásakor klubrekorder lett. Egy másik rekordot már korábban megdöntött: egy Hamburg elleni mérkőzésen ünnepelhette 107. győzelmét a német élvonalbeli csapat színeiben, ennyiszer rajta kívül akkor még senki nem örülhetett. Nem meglepő, hogy hamar a szurkolók kedvence lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!