Sport

2013.02.04. 18:14

Elhagyja Szigetvárt az olimpiai bronzérmes Módos Péter

Módos Péter (25) olimpiai bronzérmes szigetvári birkózónak elfogyott a türelme, elege lett az ígérgetésből, inkább a fővárosba igazolt. Innen kezdve már nem a baranyai városnak szerez dicsőséget.

Horváth L. (Dunántúli Napló)

„Nem hiszem, hogy sikeres lehetsz, ha nem éltél meg nehéz időket!” Ez a mondat kiemelt helyet foglal el Módos Péter honlapján és van is aktualitása, ugyanis a Londonban olimpiai bronzérmet szerzett kötöttfogású birkózó tényleg nehéz időszakon van túl. Olyannyira, hogy életének egy részét lezárta az átigazolásával, a HŐSZIG-IsoteQ-Szigetvári BSE-ből a fővárosi Kertváros Birkózó és Sumo Sport Clubba távozott.

Már 2011. októberében felmerült az elmenetele, amikor a Módos-család és a szigetvári önkormányzat között elmérgesedett a hangulat. Akkor a sportoló kijelentette, hogy a felkészülését már nem tudja abból az összegből fedezni, amennyiben az idő tájt részesült. Aztán mégis megoldódott az ügy, onnan kezdve havi apanázst kapott az önkormányzattól, amiért kezességet vállaltak a helyi vállalkozók. Gondok azonban idővel ismét jelentkeztek.

– Tavaly augusztus óta nem kaptam pénzt a szigetvári önkormányzattól, holott erről szerződésünk volt – mesélte Módos Péter. – Csak újabb és újabb ígéretek érkeztek. Ha valaki nem tud adni, az mondja meg és ne hitegessen. Eddig tartott a türelem, csak a vezetőedző nagypapám miatt húztam ki idáig, aki próbált közvetíteni köztem és a városháza között. De már nem lehetett tovább húzni az időt, mert az átigazolási időszak a birkózásban január 31-én lejárt. Az utolsó pillanatig kivártam, aztán váltottam.
Módos Péter átigazolása érzékenyen érinti a  HŐSZIG-IsoteQ-Szigetvári BSE szakosztályát. Annak edzője – egyben Péter nagybátyja –, Módos Csaba szerint ezzel ellehetetlenülnek.

– A napjaink megvannak számlálva, Peti miatt részesültünk szponzori pénzekben, ettől most elesünk, miként a Magyar Olimpiai Bizottság műhelytámogatása is csökken majd. A város tavaly félmilliót adott, de abból 450 ezer elment terembérre. Van városházi ígéret erre az évre is, ám csak májusra érne ide az összeg. És addig mi lesz azzal a csaknem száz gyermekkel, akik Szigetváron, Szentlászlón és Almamelléken edzésre járnak? – kérdezi Módos Csaba.

A szigetvári önkormányzat részéről Junácski András kabinetfőnök az ügyről a következőket nyilatkozta lapunknak.
– Nagyon sajnáljuk a történteket. Korábban tíz hónapon keresztül, a felkészülési időszakban havi nettó 150 ezer forinttal támogattuk Módos Pétert, de a szerződés lejárta után az önkormányzat nem tudta tovább finanszírozni. Próbáltunk rajta úgy segíteni, hogy a bérigényének megfelelően szervezetten kapott volna támogatást valamelyik szigetvári cégtől, a két fél közötti szerződés alapján, de ebből végül is rajtunk kívül álló okok miatt nem lett semmi. Sajnáljuk, hogy így alakult.

Biczóék már ott vannak, Jakabost várják

Úgy látszik, Baranya nem tudja megtartani valamennyi tehetséges sportolóját, akik már tettek le valamit az asztalra. Módos Péter esete nem egyedi, hiszen az úszó Biczó Bence és edzője, Sántics Béla debreceni színekben folytatta, tavaly igazoltak át oda, már ott is élnek. Szinte biztos, hogy a szintén úszó Jakabos Zsuzsanna sem marad Pécsett, több ajánlata van, az egyik a Debreceni Sportcentrumé, amely szeretné a soraiban látni, de ahhoz a Hajdúságba kellene költöznie. Korábban a labdajátékokban (főleg női kosárlabdában) is többen elhagyták a baranyai megyeszékhelyet, válogatottak is voltak köztük.

A szövetségi kapitány csalódott és szomorú

STRUHÁCS GYÖRGY, a magyar kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya csalódott.

– KICSIT szomorú vagyok, hogy egy ilyen város mint Szigetvár nem tud megtartani egy olimpiai bronzérmest. Végigkísértem a fejleményeket, tanúsíthatom, hogy Peti nagyon türelmes volt, sokáig ott akart maradni Szigetváron, de hónapokon keresztül csak hitegették. Hosszú távra azonban így nem lehet tervezni.

A MÁTYÁSFÖLDI Kertváros Birkózó és Sumo Sport Club 2009 szeptemberében alakult, stabil háttérrel rendelkezik. Struhács szerint Módosnak jó helye lesz ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!