Sport

2016.05.26. 20:00

Financsek Gábor két bronzzal jött haza az Eb-ről

Két váltószámban nyert két bronzérmet Financsek Gábor, a Mohácsi TE mellúszója. Elégedett hátradőlésről azonban szó sincsen.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

SWIM-EURO-CHAMPIONSHIPS

Fotó: GLYN KIRK

Előbb a 4 × 100-as vegyesváltóban (Balog Gáborral, Verrasztó Evelynnel és Jakabos Zsuzsannával), majd a 4 × 100-as férfi vegyes tagjaként (Balog Gáborral, Cseh Lászlóval és Bohus Richárddal) szerzett bronzérmet a Mohácsi TE mellúszója, Financsek Gábor a londoni Európa-bajnokságon. A fentiek fényében azt gondoltuk, hogy amikor a versenyzővel beszélünk, éppen egy nagy buli után érjük el, s közepesen fáradt lesz a hangja. Részben tévedtünk: a hangja valóban fáradt volt, de nem a bulizás miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Financsek Gábor váltótársai, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna és Balog Gábor társaságában a 4x100 méteres vegyesváltó eredményhirdetésén (fotó: AFP)
[/caption]

– Edzés után vagyok éppen – mondta Financsek Gábor, amikor csütörtök délelőtt elértük. – Nincs megállás, délután is lesz tréning, hiszen ezen a hétvégén már egy újabb versenyre megyek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne örültem volna nagyon a két bronznak, már csak azért is, mert ez volt az első és a második érmem ilyen komoly felnőtt nemzetközi versenyről. Sokáig vártam rá, de abszolút megérte, s azt hiszem, nem csak magamnak bizonyítottam most, hogy érdemes velem számolni a jövőben is.

A londoni versenynek külön pikantériát adott, hogy a mieink szinte hazai közönség előtt ugorhattak a vízbe.

– Rengeteg magyar él kinn, a lelátón is sokan voltak, s szurkoltak nekünk. Nem egyszer fordult elő, hogy a hazai, azaz az angol versenyzőnél nagyobb tapsot kapott a magyar vízbe ugró. Ez a „majdnem-hazai” pálya nagyon sokat tud hozzátenni a versenyzéshez.

A magyar csapat a kontinensviadalon összesen tíz arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szerzett, ezzel toronymagasan az éremtáblázat élén végzett. Financsek szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy nagyon együtt volt a válogatott.

– Tényleg egymásra hangolódtunk, s tudtunk örülni a többiek sikerének. Nekem személy szerint az is nagyon szimpatikus volt, hogy a szövetségi kapitány folyamatosan velünk volt, együtt ebédelünk például, s ilyenkor is beszélgetett a versenyzőkkel, biztatott mindenkit. Meglehet, hogy ez nem tűnik nagy dolognak, de nekünk ez nagyon sokat jelentett ott és akkor.

Az új szövetségi kapitánynak, Hargitay Andrásnak ez volt az első versenye – s ahogy Financsek Gábortól megtudtuk, a vezető mindenkinek elmondta: tiszta lappal indulnak harcba az úszók.

– Amikor először találkoztunk, odajött, bemutatkozott, s rögtön leszögezte, hogy mindent tud rólam, s csak annyit kér, hogy felszabadultan versenyezzek. Ez szerintem sikerült, ráadásul a szövetségi kapitány az Európa-bajnokság végén azt nyilatkozta, hogy két éremnek örül különösen – pont annak a kettőnek, amit a mi két négyesünk szerzett.

Az olimpiáról még nincsen döntés

Bár a riói ötkarikás játékok már nincsenek messze (a versenyek augusztus ötödikén kezdődnek), a magyar úszócsapat kerete még nem végleges – magyarul még simán lehet, hogy Financsek Gábor is helyet kap benne.

– Egyelőre nincs meg az A-szintem, ami a beugró az olimpiai indulásnál. Korábban B-szinttel is volt esély az indulásra, mostanra eléggé átszervezték a rendszert, úgyhogy nem elég, ha, mondjuk, a második legjobb vagy egy adott számban az országban. Öt hét múlva rendezik meg a Budapest-bajnokságot, arra fogunk készülni, ott kell majd nagyot úszni.

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!